Nie chciały polatać

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Rudosterki
Kontakt:

Nie chciały polatać

Post autor: misia458 » pt gru 18, 2009 23:08

Od jakiegoś czasu (kilka tygodni) moje nierozłączki trochę inaczej się zachowują.
Są "spokojniejsze", mniej skrzeczą a więcej czasu siedzą w budce, (budkę mają cały czas ponieważ to dzikusy i chowają się w niej jak np. daję im pokarm, bo inaczej pozabijałyby się o pręty :mrgreen: )
Ostatnio zauważyłam że jedna latała stanowczo mniej niż druga, była jakby powolna, ociężała. Ta druga (chyba samiec) naprowadzała ją do powrotu do klatki. Wtedy mniej chętnie wyszły z klatki.
Dzisiaj wogóle nie wyszły z klatki, widziały że jest otwarta, ale siedziały w budce, gdy już zamknęłam klatkę to wyszły dopiero po ok. 20 min.
Jedna z nich wydaje się jakby miała prześwity w upierzeniu.
Jaka może być tego przyczyna ? Czy jest to normalne zachowanie ?

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » sob gru 19, 2009 21:48

Dzisiaj wyszły z klatki, ale latały niewiele. Samiczka połowę czasu spędziła w klatce lub na niej,samczyk tylko trochę polatał. Również dzisiaj nie spieszyły się do wyjścia z klatki.
Wieczorem, całkiem przypadkiem zauważyłam że samiczka pod jednym skrzydełkiem nie ma piór, a przynajmniej tak to wygląda. Na 99% jestem przekonana że ona pod tym skrzydłem ma ranę :cry:
Niewiem jak długo może to mieć, ani czy sama sobie to zrobiła czy samiec był sprawcą ? (on sprawia wrażenie jakby się nią opiekował, a nie chciał zagryzć). A może to jakieś choróbsko się przyplątało...
W pon. postaram się skonsultować z jakimś wet.

gretel
Ptaki które hoduję: Zako kongo, kakadu zółtolice
Kontakt:

Post autor: gretel » ndz gru 20, 2009 00:32

ja bym sprawdziła budkę, może one szykują się do lęgów:)

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » ndz gru 20, 2009 06:03

W budce nie zauważyłam nic nadzwyczajnego, faktycznie jest całkiem sporo piórek, i patyczki też są ale to chyba te co sama tam wrzóciłam, (zbierałam tą "sieczkę" co one z gałązek robią i wkładałam do budki). One nie wywalały niczego co tam włożyłam.
Prawdę mówiąc miałam taką cichutką nadzieję że to lęgi, ale bardzo martwi mnie to skrzydełko, a właściwie to co się pod nim zrobiło :?:
Wczoraj oglądając budkę dokładnie (wewnątrz) zauważyłam na jednej ze ścianek "smóżkę" zaschniętej krwi :cry:

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » pn gru 21, 2009 10:31

Dziś wygląda to o wiele lepiej :-)
Wyszły z klatki, trochę latają, samiczka nie sprawia już wrażenia obolałej. Piórka są już czyste (a nie umazane krwią, tak jak wyglądało to w sobotę).
Może żeczywiście przygotowuje się do lęgów, i sama sobie to zrobiła :roll:

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » wt sty 26, 2010 16:29

Sytuacja się powtarza. W niedzielę tzn.24 sty. zauważyłam że samiczka ma pod skrzydełkiem "żywą ranę" :shock:
Wczoraj byliśmy u weta - SALVET. Okazało się że samiczka ma rany pod skrzydłami które są dziełem dzioba papugi, niewiadomo tylko której. Rany są tak poważne że papugi mają zakaz latania po pokoju, żeby sobie mięśni nie nadrywała, bo są poprzecinane :-(
Wet'ka wypytała mnie o klatkę, o żtwienie, generalnie o warunki jakie im zapewniam.
Diagnoza: na 90% to samiec jej to robi, muszę obserwować. Samiec jest w świetnej kondycji, zaś samiczka w o wiele gorszej :-( jest słaba :-( Samiec bardzo chciałby gniazdować a samiczka niekoniecznie (poza tym w takim stanie nie dałaby rady).
Zalecenia: zdjąć budkę żeby ułatwić obserwację, podawać do wody środek uspokajający (ziołowy), do czasu jak dowiemy się kto jest sprawcą tych ran. Mam nie podawać im jajka, i więcej dawać owoców i warzyw (tylko że one nie chcą jeść :evil: )
Jak będzie wiadomo która "gryzie" to dostanie zastrzyk na "wyciszenie" :mrgreen:
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » sob lut 13, 2010 15:46

We wtorek - (9.02) byliśmy znowu u weta, aby zrobić zastrzyk z hormonu. Już wiadomo, "gryzł" samiec, sama widziałam jak wkładał jej dzioba (a nawet głowę) pod skrzydełko i dziobał :evil: a ona tylko chowała się po kontach i piszczała :cry:
Teraz ma być już dobrze :mrgreen:

Ps. Samiczka nie pozwala się już karmić i sama pałaszuje to na co ma ochotę :mrgreen:
I zaczęły więcej jeść, tzn. warzyw : marchewkę, selera, buraczka, wszystko musi być starte na tarce, na dużych oczkach :lol:
Załączniki
PICT2143.JPG
PICT2154.JPG

abika88
Ptaki które hoduję: aleksandratta obrożna, kanarki,
Kontakt:

Post autor: abika88 » śr lut 17, 2010 20:50

biduleczka, mam nadzieje ze juz wszystko bedzie w porzadku
abi

Awatar użytkownika
misia458
-#moderator
-#moderator
Kontakt:

Post autor: misia458 » ndz lut 21, 2010 22:46

Samiec jeszcze czasami ją podgryza, ale nie jest to już tak groźne jak wcześniej. Po kilku dniowej przerwie znowu (na kilka dni) dostają "uspokajacza" do wody. U "Małgosi" widać poprawę, skrzydełko się powoli goi, może już latać :-D , no i zjada to na co ma ochotę ( ziarna, kiełki, i do tej pory omijane warzywa i niektóre owoce, trochę zieleniny też).
Kochać zwierzęta to nie znaczy "być śmiesznym"

http://www.garnek.pl/anet00

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nierozłączek”