Od kiedy odlicza sie czas wysiadywania jaj
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Nierozłączki
Od kiedy odlicza sie czas wysiadywania jaj
Prosiłbym o fachowa odpowiedz na pytanie które brzmi następująco , od kiedy odlicza sie czas wysiadywania jaj przez nierozłączki bo znalazłem kilka odpowiedzi , jedni piszą ze od pierwszego złożonego jajka inni od 3 a jeszcze inni Że od ostatniego ,dlaczego o to pytam ponieważ moja nierozłączka zniosła 1 jajo 17 sierpnia pozniej nie zaglądałem dopiero 1 września zobaczyłem i były juz 4 dziś jest 20 wrzesień i jeszcze nic sie nie wykluło czy ktoś mi poradzi co dalej mam robic czekać dalej czy co
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
To zalezy od tego czy ptak zaczął wysiadywanie od pierwszego jajka, czy 2-3, czy wysiaduje gdy zniósł wszystkie. każde jajko potrzebuje wysiadywania przez ok. 22 dni
Gdy od pierwszego to ptaki klują sie w odstępach 1-2 dniowych, tak jak samiczka znosi jajka, może sie zdarzyć ze pierwsze pisklę ma już zaczątki piór a ostatnie dopiero sie wykluło
Poczekaj jeszcze kilka dni albo prześwietl jajka
Gdy od pierwszego to ptaki klują sie w odstępach 1-2 dniowych, tak jak samiczka znosi jajka, może sie zdarzyć ze pierwsze pisklę ma już zaczątki piór a ostatnie dopiero sie wykluło
Poczekaj jeszcze kilka dni albo prześwietl jajka
-
Tak jak pisałem pierwsze było 17 sierpnia drugie po 4 dniach a pozniej juz nie zaglądałem aż do 1 września i wtedy zobaczyłem ze sa 4 jaja ale samiczka cały czas siedziała w budce i siedziała na tych jajach tylko wychodziła za potrzeba i żeby cos zjeść wiec mówisz ze jeszcze troche poczekać to mój pierwszy leg wiec troche sie martwię o to
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Z tych jajek już nic nie będzie, możesz je spokojnie wyrzucić. Rozbij je to zobaczysz co jest w środku.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
Wlasnie teraz zagadnąłem do budki i jest jeden mały pisklaczek wiec chyba nie ma co wyrzucać pozostałych tylko poczekać jedzcze troche cieszę sie bardzo bo juz myślałem żeby je wyrzucić a tu niespodzianka
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Jeżeli jest pisklę to nic nie wyrzucaj, zobacz co będzie w budce za kilka dni.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455