pytanie o płeć
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Amadyny wspaniałe, zeberki, papugi faliste, nierozłączki czerwonoczelne, nimfy, świergotka seledynowa
Re: pytanie o płeć
Czy ktoś mi pomoże z rozróżnieniem płci? Moim zdaniem ciemniejszy to samiec. Ale z tą zieloną mam problem
Witam jestem nowy na forum posiadam dwie papuszki nie rozłączki,jedna niebieska to samiczka wiem na 100%,co do żółtej nie mam pewności,prosze o jakąś podpowiec dziekuje
Witam
Mam 2 nierozłączki, nie wiem jakiej płci. Pomożecie?
Mam 2 nierozłączki, nie wiem jakiej płci. Pomożecie?
Witam mam pytanie jestem tu nowa mam papugi dwie jedna rozella białolica a druga nimfę i potrzebuje pomocy przy okresleniu plci ponieważ chcę kupic im do pary
-
- Ptaki które hoduję: Papuzki nierozlaczki
Witam. Bardzo proszę o pomoc. Dostałam papuzki 1.5 roku temu. Powiedziano mi że to samiec (kolorowy) i samiczka (niebieska) ale nie mam pewności.
- marineee
- Ptaki które hoduję: Papużki faliste
Z własnego doświadczenia mogę potwierdzić, że określenie płci u nierozłączek na oko jest naprawdę trudne, a nawet doświadczeni hodowcy nie dają 100% gwarancji. Owszem, mówi się, że samiec ma bardziej spłaszczoną i „kanciastą” głowę, a samica bardziej zaokrągloną – ale to nie jest reguła. Podobnie z zachowaniem – samice bywają bardziej dominujące i ostrożne, ale też nie zawsze.
Najpewniejszą metodą jest test DNA – można go wykonać np. z piórka wysłanego do laboratorium. Koszt jest niewielki, a masz wtedy pewność i unikniesz przypadkowych „zgadywanek” przy dobieraniu pary.
Najpewniejszą metodą jest test DNA – można go wykonać np. z piórka wysłanego do laboratorium. Koszt jest niewielki, a masz wtedy pewność i unikniesz przypadkowych „zgadywanek” przy dobieraniu pary.
Kłopot z życiem polega na tym, że nie ma się okazji go przećwiczyć i od razu robi się to na poważnie.