Nierozłączki

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Jaro74
Ptaki które hoduję: Nierozłączki

Nierozłączki

Post autor: Jaro74 » pt lip 08, 2022 23:18

Witam. Jestem początkującym amatorem hodowli nierozłączek. Udało mi się " złożyć trzy pary w/w papug. Ptaki są z zeszłego roku. Znajdują się w jednej wolierze zewnętrznej. Z wyglądu zdrowe, aktywne, "zadowolone". Złożyły jaja. Po okresie inkubacji jednak nic z tych jaj się nie wylęgło. W czym tkwi problem. Zabrałem jaja, w tej chwili ponownie papugi złożyły jajka. Samice siedzą w budkach więc wygląda niby wszystko ok, (za pierwszym razem też tak było). Może gdzieś popełniłem błąd. Może ktoś coś podpowie.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » sob lip 09, 2022 16:59

material do budowy gniaza maja-cienkie galazki wierzby lub brzozy, maja zapewniona mozliwosc kąp[ieli, za suche powietrze i cieplo powoduje ze zarodki zamierają, nawet gdy sa jajka warto dac do klatki koperek. pietruszke, rośliny zielne, krwawnik, gwiazdnice, tasznik, wniosa do do budki i podniosą wilgotnośc - Jajka przeswietlleś- były zalezone czy czyste ?

Jaro74
Ptaki które hoduję: Nierozłączki

Post autor: Jaro74 » pn lip 11, 2022 15:11

Prześwietliłem. Jedno tylko było zalężone. Nie dałem basenu do kąpieli, ale teraz już kupiłem i wstawiłem. W budce miałem trociny, a czytałem żeby dać torf. gałązki dawałem z wierzby, ale w pewnym momencie nanosiły tyle do budki, że same praktycznie miały problem z wejściem. Zielonego nie dawałem. No cóż teraz trzeba poczekać do przyszłego roku.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pn lip 25, 2022 17:46

to normalne ze tyle nanoszą, one sobie zrobia korytarz i komorę legowa w srodku, robia tak maly potwór ze z trudem sie przeciskają do srodka, na zdjeciu jest widoczna polowa wys. bud
szal-budowlany-nierozlaczek.jpg
i

Awatar użytkownika
sylwekw
Ptaki które hoduję: Nierozłączki czerwonoczelne, nierozłączki fischera
Kontakt:

Post autor: sylwekw » sob sty 21, 2023 07:52

Skoro tyle materiału naniosły to prawdopodobnie masz fischery albo czarnogłówki?? (czerwonoczelne z reguły nie budują tak obszernego gniazda).

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nierozłączek”