Nierozłączki - skubanie młodych

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Nika_
Ptaki które hoduję: Nierozłączki

Nierozłączki - skubanie młodych

Post autor: Nika_ » pn lut 08, 2021 08:03

Cześć, mam parę nierozłączek i mają 4 młode (pierwszy wykluty 9 stycznia). Niestety są skubane najprawdopodobniej przez samca, przez co nie mają piór na plecach. Samca oddzieliłam do drugiej klatki i postawiłam obok tej z młodymi, o dziwo znosi to naprawdę dobrze, bo jest klatka w klatkę z samiczką i zrobiłam mu zielony dach z paproci (tej zwykłej, bezpiecznej dla papug). Samiczka nie przejęła się brakiem samca i zajmuję się młodymi. Czy samiczka sobie poradzi sama z 4 dzieci?

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pn lut 08, 2021 10:05

Powinna sobie poradzić, dobrze zrobiłaś odsadzając samca.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Nika_

Post autor: Nika_ » pn lut 08, 2021 15:10

A kiedy zaczną wychodzić z budki? Na dnie wysypałam im dużo papierów z niszczarki aby miały miękkie lądowanie. Mam wrażenie, że przez to skubanie zrobiły się bardziej zestresowane i boją się wyjść z budki.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pn lut 08, 2021 17:14

Przyjdzie odpowiedni moment to wyjdą same z budki.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

marcin19800
Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: marcin19800 » pn lut 08, 2021 18:18

Mój samiec nimfy też zaczął skubać młode i też go oddzieliłem. Mama sobie poradziła. To było spowodowane, że samiec chciał rozpocząć nowe lęgi, a młode mu przeszkadzały. Dam ci rade gotuj bez soli gryczkę nie prażoną, siemię lniane, ryż i dawaj samicy jak dokarmia.

Nika_

Post autor: Nika_ » pn lut 22, 2021 09:15

Cześć, pomyślałam, że dam znać jak się mają maluszki :) Piórka im pięknie odrastają i 3 biegają już po klatce, najmłodszy jeszcze w budce siedzi. Samiec najbardziej wyskubał najstarsze, ale na szczęście wszystko odrasta i młode siedzą już na najwyższej żerdzi. Pojawił się też taki problem, że młode wpadły na niemądry pomysł, by latać w budce <co> i połamały sobie lotki... Oczyściłam im te miejsca ocaniseptem i otworzyłam dach budki. Od razu wylazły i teraz uczą się latać normalnie, poza budką... Nie wiem skąd u nich ten plan latania w budce <bezradny> Nie zamykam już dachu budki i dzięki temu maluchy biegają po klatce i ich skrzydełka zdrowo rosną. Samiczka świetnie sobie radzi, nabrała wagi i nie jest oskubana (widocznie samiec ją też podskubywał). Nie przejęła się brakiem samca, mam wrażenie, że on jej bardziej przeszkadzał niż pomagał.

Teraz muszę tylko nadać im imiona ^^ Najmłodszy nazywa się Nieśmiałek/a, a dla reszty nie mam jeszcze imion. Wiem, że jeden (trzeci wykluty) to na 100% samiec, bo charakter po tacie ma, do tego kanciasta głowa i wąsko nóżki trzyma jak siedzi. Muszę wymyślić jakieś imię dla tego przebojowego chłopaka.

marcin19800
Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: marcin19800 » pn lut 22, 2021 09:44

samecie skubal młode bo pewnie chcial zacząć nowy lęg. mialem taka sytuację raz moimi nimfami.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nierozłączek”