Wymioty

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

patrys1098
Ptaki które hoduję: Papugi Nierozłączki Czarnogłowki

Wymioty

Post autor: patrys1098 » sob paź 03, 2020 16:43

Witam, wczoraj dokupiłem do woliery druga pare nierozlaczek i wpuściłem. Bylo okej wszystkoi, dziś rano też a w południe jedna z papug która już mieszkała w wolierze siedzi osowiała w jednym miejscu mało lata, spi z głową w tył jak wstanie to idzie tylko zjeść i napić sie wody po czym po paru minutach wymiotuje ze śluzem (rusza głowa góra,dół po chwili jak ma pokarm w buzi to trzesie na boki). Wyczytałem że mogła sie zatruć czymś i żeby podać rumianek lub wegiel aktywny. Czy to po prostu może być stres ze nowe osobniki sa w klatce? 2dnie temu dałem również kolbe kukurydzy bo mogą jeść czy może też być od tego to? Co mam zrobić bo martwię się.

marcin19800
Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: marcin19800 » sob paź 03, 2020 19:45

po pierwsze zapewnij jej ciepło, zabierz kukurydze i podawaj wegiel. jak nie bedzie poprawy dzwon w poniedzialek z rana do weta.

patrys1098
Ptaki które hoduję: Papugi Nierozłączki Czarnogłowki

Post autor: patrys1098 » sob paź 03, 2020 19:56

Siedzą w domku w wolierze wiec ma cieplo, kukurydza juz zabrana. Jutro z rana kupie węgiel chyba ze rumianek może byc do picia jej dac?

Awatar użytkownika
Figa
Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna

Post autor: Figa » ndz paź 04, 2020 11:40

Gdyby to było zatrucie, to węgiel podaje się odrazu, podany po paru godzinach już nic taki węgiel nie pomoże. Tyle się pisze, żeby nowo zakupionego ptaka najpierw obserwować i trzymać w osobnej klatce, a dopiero po kwarantannie próbować łączyć. Jak najszybciej idź do weterynarza.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nierozłączek”