Dziwne ślady na nosie + kilka pytań o żywienie itp

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Centek15
Ptaki które hoduję: Nie hoduję

Dziwne ślady na nosie + kilka pytań o żywienie itp

Post autor: Centek15 » sob mar 05, 2016 21:47

Witam.
Moje papużki nierozłączki czerwonoczelne mają pierwsze lęgi.
Od 27 lutego samiczka ma już 4 jajka i pięknie się nimi zajmuje, często razem z samcem sobie siedzą i co najważniejsze coraz lepiej się do mnie przyzwyczajają, samiec nawet dał się pogłaskać dzisiaj (wcześniej samica go odganiała od nas zawsze, mam je od 2mscy, a ich wiek to 2 lata).
Mam kilka pytań o lęgi których nie wyczytałem w internecie.

1: Jak można powiększyć wilgotność powietrza?
Daję codziennie świeże mokre gałązki różnych drzew (samica sama wybiera jakie chce obierać jako budulec), oraz codziennie świeża woda w misce na dole klatki (nie zbudowałem podwójnego dna w budce). Czasem spryskuje papużki z daleka odstaną wodą ze spryskiwacza do roślin (bardzo to lubią).
Co jeszcze mogę zrobić?

2: Jak nauczyć je jeść coś, czym mogłyby karmić małe?
Jak dotąd jedzą tylko kolby miodowe, proso różnego typu, czasem natkę pietruszki im daję (kochają ją ale ograniczyłem bo czytałem, że nie wolno za dużo) i specjalną firmową karmę którą poleciła mi specjalistka w sklepie Avonturia w Holandii (największy sklep i mini zoo w Holandii). Pani mowiła, że sama dla swoich nierozłączek daje tą karmę i wie w 100% że jest najlepsza dla papug zwłaszcza przy lęgach. Karma ma w sobie mnóstwo składników i wreszcie moje papugi zaczęły zjadać całą karmę, a nie tylko 10% z niej.. Nie pamiętam marki bo trzymam w zamkniętym małym wiadrze :( Natomiast wątpię, żeby twardym pokarmem wykarmiły młode. Próbowałem jajko gotowane, nie tknęły, próbowałem specjalny pokarm jajeczny GOLD PATEE firmy ORLUX, niestety nie jedzą. Próbowałem warzywa, owoce - nic nie lubią prócz tego co wypisałem. No może moje kwiatki i tynk z sufitu, czasem też meble :D
Co jeszcze spróbować im dać?

Ostatnia sprawa to dzisiaj u mojej samiczki pojawiły się dziwne ślady na nosie... samiec jest czysty.
Pokażę fotki:
Obrazek

Obrazek

Sam nie wiem czy to krew, katar czy co. Papuga nie kicha, zachowuje się normalnie, je, pije, nie drapie się po tym... często jest poza klatką, nawet na loty wychodzi ale maks 10minut i wraca do budy, natomiast nie zauważyłem żadnego dziwnego zachowania... ktoś wie co to może być za ślad ?

Bardzo proszę o pomoc, mam małe doświadczenie a papużki same zdecydowały o lęgach, pojawiło się jajko, wyrzuciłem, pojawiło się drugie, więc dałem im budkę i teraz się uczę co i jak robić, bo dzięki temu może wkońcu się do mnie przekonają i usiądą na ręce jak normlane papużki :)

dix
Ptaki które hoduję: 12 nimf

Post autor: dix » sob mar 05, 2016 21:50

co do wilgotnosci, wstaw jak możesz do klatki pojemnik z wodą. A jak nie, to gdzieś niedaleko klatki wiaderko z wodą czy coś. poziom wilgotności powietrza powinien podskoczyć:)

Centek15

Post autor: Centek15 » sob mar 05, 2016 23:16

Napisałem, że jest świeża woda w klatce codziennie :)

Awatar użytkownika
seder
Ptaki które hoduję: Świergoty, Faliste, Nimfy, Zeberki, Kozy, Nierozłączki,Rozelle,Bergi

Post autor: seder » ndz mar 06, 2016 10:30

kiedy młode sie wyklują to rodzice zaczną jeść jajko, tak miałem ze swoimi

Centek15

Post autor: Centek15 » ndz mar 06, 2016 12:12

A coś z tym śladem na nosie? Ktoś miał podobny przypadek lub wie co to może być?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz mar 06, 2016 14:55

seder pisze:kiedy młode sie wyklują to rodzice zaczną jeść jajko, tak miałem ze swoimi

jak nie są nauczone jedzenia jajka to mogą nie ruszyć, trzeba przed legami nauczyć jesc jajko ew,. gotowy pokarm jajeczny

Centek15

Post autor: Centek15 » ndz mar 06, 2016 16:05

Napisałeś, że trzeba nauczyć... więc zapytam jak to zrobić?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » ndz mar 06, 2016 17:36

, ptak ma cały czas miec odp. dietę a nie miesiąc czy 2 przed legami.Podawać w małych ilościach codziennie warzywa, owoce i jajko

Centek15

Post autor: Centek15 » pn mar 07, 2016 16:36

Jest postęp :)
Samiec pierwszy raz usiadł na barku i zajadał przysmaki, samica też pierwszy raz podeszła bliżej, ale tylko na patyk trzymany w ręce :)
jeszcz trochę cierpliwości i będzie super :)

Co do noska, to zeszło wszystko, widocznie miała mokry od czegoś, teraz jest OK.
Ktoś poradzi co zrobić, żeby jadły miękkie jedzienie? nie ruszają nic.

Centek15

Post autor: Centek15 » wt mar 22, 2016 22:37

Wykluło się pierwsze piskle i od razu zaczęły jeść jajko, pokarm jajeczny i co tylko im się da. Jest OK.

darkfuture183
Ptaki które hoduję: Para nierozłączek i papużka falista. Ale za mną już udane lęgi zeberek oraz kanarków :)

Post autor: darkfuture183 » czw mar 31, 2016 12:35

Prześliczna samiczka <spox>
Życzę powodzenia by wszystkie maluchy sie wykluły i wyrosły na ładnie ptaszki :)
Dodasz może jakieś zdjęcie maluchów ? ^^
Kto pyta nie błądzi a dzięki temu stanie się jeszcze lepszym opiekunem dla swoich podopiecznych bo jest za co je kochać :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nierozłączek”