Lęgi

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
El.
Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe

Lęgi

Post autor: El. » pt mar 07, 2014 21:51

Ja bym się tak bardzo nie martwił o te drewniane konstrukcje czy budki. Ptaki u mnie są takie, że pałaszują tylko otwór wlotowy, ale reszty nie dotykają, co prawda konstrukcje moich wolier są zrobione z metalu, więc nie mogę się wypowiedzieć za bardzo.. Generalnie ptaki jeżeli będą chciały przystąpić do lęgów, to zajmą się tylko gałęźmi wierzby czy brzozy.
apol, Badź cierpliwy, czerwonoczelne bardzo łatwo się lęgną, więc to tylko kwiestia czasu i dobrej pary.
Ja od nie dawna zacząłem hodować Aleksy obrożne, mam 3 pary więc czekam z niecierpliwością na pierwsze lęgi :)
Pozdro
Im bar­dziej poz­naję ludzi, tym bar­dziej kocham zwierzęta.

Awatar użytkownika
maciek98
Ptaki które hoduję: Nierozłączki Fischera
Kontakt:

Post autor: maciek98 » sob mar 08, 2014 10:07

Wystarczy cierpliwość i napewno ,,coś,, będzie. Trzymam kciuki ;)
Nieważne ile lat trzymasz papugi , ważne ile o nich wiesz

Awatar użytkownika
maciek98
Kontakt:

Post autor: maciek98 » ndz mar 09, 2014 18:31

Dzisiaj znalazłem się w dziwnej sytuacji xD. A mianowicie, wracam niedawno do domu, patrzę do jednej z budek a tam 1 para zaczęła znosić jajka (już ma jedno) a w budce są dwa młode ( już ponad 40 dni), które jeszcze nie wyszły, ( eden z nich na tygodniu wyszedł ale w nocy go włożyłem do budki bo spał na ziemi i wydaje mi się, że od tamtego czasu boi się wyjść). Młode wyjąłem z budki i teraz siedzą z rodzicami na budce. Tu moje pytanie, włożyć na noc młode do budki, czy samica/samiec będą je dokarmiać?

Awatar użytkownika
El.
Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: El. » ndz mar 09, 2014 20:21

Wydaję mi się, że samiec powinien dokarmiać młodzież, jeżeli nie to oddilozuj od rodziców, bo samica może być agresywna w stosunku do młodzieży, bo zaczęła już kolejny lęg. ( Po za tym te ptaki są już dosyć duże spróbuj podać im miękki pokarm, może same zaczną już jeść)
est również inne rozwiązanie, wyjęcia jajka i włożenie młodych do budki, chociaż nie wiem czy to poskutkuje, składaniem kolejnych jaj. <co>

Awatar użytkownika
maciek98
Kontakt:

Post autor: maciek98 » pn mar 10, 2014 07:30

Spokojnie, już sytuacja opanowana :). Młode wczoraj wróciły na noc do budek a dzisiaj rano jeden młody już sam wyszedł. Tylko czekać aż drugi wyjdzie i następny lęg.

Awatar użytkownika
Raffy
Ptaki które hoduję: Mała australia

Post autor: Raffy » śr mar 12, 2014 16:22

U mnie mlody nawet nie wyszedl z budki, a samica ma kolejne jajka :o jakis dziwny ten rok
Trochę tego jest ;)

Awatar użytkownika
maciek98
Kontakt:

Post autor: maciek98 » śr mar 12, 2014 17:08

Raffy, a żebyś wiedział. Dzisiaj rano patrze i mi brakuje jednego młodego. Po południu patrze a on wszedł do budki na noc do innej pary xD. A jajka tak samo złożyła u mnie para jak jeszcze młode były w budce, ale już są 95% na wyjściu wiec jest dobrze. Moja parka fischerek albino x lutino dzisiaj podeszła do 2-go lęgu w tym roku i ma już jedno jajko. W 1-wszym lęgu miała 2 jajka (1 zalężone) ale młody padł po kilku dniach od wyklucia. Oby w tym coś było bo ciekawy jestem jakie wyjdą młode ;).

adikol516
Ptaki które hoduję: Aleksandretty, Rozelle, Nierozłączki, Świergotki, Katarzynki, Łąkówki, Mnichy
Kontakt:

Post autor: adikol516 » śr mar 12, 2014 19:15

Raffy pisze:U mnie mlody nawet nie wyszedl z budki, a samica ma kolejne jajka :o jakis dziwny ten rok

U nierozłączek to częste zjawisko. Problem pojawia się kiedy chce się zakończyć lęgi danej parze

Awatar użytkownika
El.

Post autor: El. » śr mar 12, 2014 20:44

Częsty, lecz u mnie (na szczęście) rzadko się takie zjawisko zdarza. Raczej pisklaki dosyć szybciej wychodzą z budki, a ptaki zaraz po tym przystępują do kolejnego lęgu. Mi właśnie z 2 par wyszły 10 młodych.
u jednej pary z Fisherek pojawiło się pierwsze jajko <haha>

Awatar użytkownika
maciek98
Kontakt:

Post autor: maciek98 » śr mar 12, 2014 21:24

Ja po 1-wszym lęgu fischerów z 3 par 6 młodych, ale było trochę przygód i dlatego. Teraz 2 pary zaczęły nieść kolejne jajka a 3 parka ma 4 młode już na wyjściu.

Awatar użytkownika
apol
Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne

Post autor: apol » czw mar 13, 2014 07:05

U mnie narazie tak jak było tak jest samica wlazi do budy. No zobaczymy co to będzie
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Raffy

Post autor: Raffy » czw mar 13, 2014 08:15

Robcie fischerki, bo ich nie mam :D chcialem personatom budki zalozyc, ale wole sie wstrzymac bo sie niepokoje pieknym poczatkiem marca, zima jeszcze moze zaatakowac :/
Trochę tego jest ;)

Awatar użytkownika
maciek98
Kontakt:

Post autor: maciek98 » czw mar 13, 2014 16:43

Raffy, no co Ty mówisz. Wypluj te słowa !! Ładna wiosna/lato mamy wiec powinno być ok. A personaty gdzie masz?

Awatar użytkownika
Raffy

Post autor: Raffy » czw mar 13, 2014 18:47

Eee, no w razem z colisami :mrgreen: Mam stare pary, nie gryzą się - kazde stadko osobno się trzyma i w drogę nie wchodzą, a jak już to personata zawsze pogoni colisa. Wg. mnie personaty są płochliwsze, bardziej dzikie i agresywniejsze od colisów, a oba stadka trzymam od jakichś 3lat.
Trochę tego jest ;)

Awatar użytkownika
maciek98
Kontakt:

Post autor: maciek98 » czw mar 13, 2014 19:30

Chodziło mi ze na zewnątrz czy wewnątrz? Ale opis też się przyda ;), więc nie na marne pisałeś ;)

Awatar użytkownika
Raffy

Post autor: Raffy » czw mar 13, 2014 20:30

Na zewnatrz, jedynie sufusionki mam u siebie w pokoju i dziewczyna troche narzeka na ich koncerty :D ale czego sie nie zrobi dla perelek :P
Trochę tego jest ;)

adikol516
Ptaki które hoduję: Aleksandretty, Rozelle, Nierozłączki, Świergotki, Katarzynki, Łąkówki, Mnichy
Kontakt:

Post autor: adikol516 » wt mar 18, 2014 23:08

Raffy pisze:Robcie fischerki, bo ich nie mam :D chcialem personatom budki zalozyc, ale wole sie wstrzymac bo sie niepokoje pieknym poczatkiem marca, zima jeszcze moze zaatakowac :/

Nie no, w tym roku już chyba zima nie zrobi kuku :D

Awatar użytkownika
Raffy

Post autor: Raffy » śr mar 19, 2014 08:38

A czy ja wiem, pare lat temu na majowke snieg spadl to 80% mlodych poszlo do kosza :( rodzice pouciekali ratujac wlasna dupe, a niektore matki siedzialy na martwych pisklakach :/ marzec dla mnie dosyc niepewny, a szkoda zeby nosily jaja na darmo bo to nie lada wysilek i wole poczekac :d
Trochę tego jest ;)

Awatar użytkownika
apol
Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne

Post autor: apol » śr mar 19, 2014 16:22

No u mnie troche nie ciekawie, bylo ładnie i tu ochłodzenie nierozłączki budką sie już niezabardzo interesują no ale bądzmy dobrej myśli to dopiero marzec :)
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
maciek98
Kontakt:

Post autor: maciek98 » śr mar 19, 2014 16:35

A u mnie z kolei bardzo dobrze ;). Parki przystąpiły do kolejnych lęgów i tylko czekać na młode. Młode z 1-szego lęgu już z 99% wyszły bo tylko czasami wracają do budki (zwłaszcza ostatni młody) i już zaczynają jeść ziarno.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nierozłączek”