Lęgi
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- El.
- Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe
Lęgi
Ja bym się tak bardzo nie martwił o te drewniane konstrukcje czy budki. Ptaki u mnie są takie, że pałaszują tylko otwór wlotowy, ale reszty nie dotykają, co prawda konstrukcje moich wolier są zrobione z metalu, więc nie mogę się wypowiedzieć za bardzo.. Generalnie ptaki jeżeli będą chciały przystąpić do lęgów, to zajmą się tylko gałęźmi wierzby czy brzozy.
apol, Badź cierpliwy, czerwonoczelne bardzo łatwo się lęgną, więc to tylko kwiestia czasu i dobrej pary.
Ja od nie dawna zacząłem hodować Aleksy obrożne, mam 3 pary więc czekam z niecierpliwością na pierwsze lęgi :)
Pozdro
apol, Badź cierpliwy, czerwonoczelne bardzo łatwo się lęgną, więc to tylko kwiestia czasu i dobrej pary.
Ja od nie dawna zacząłem hodować Aleksy obrożne, mam 3 pary więc czekam z niecierpliwością na pierwsze lęgi :)
Pozdro
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
- maciek98
- Ptaki które hoduję: Nierozłączki Fischera
- Kontakt:
Dzisiaj znalazłem się w dziwnej sytuacji xD. A mianowicie, wracam niedawno do domu, patrzę do jednej z budek a tam 1 para zaczęła znosić jajka (już ma jedno) a w budce są dwa młode ( już ponad 40 dni), które jeszcze nie wyszły, ( eden z nich na tygodniu wyszedł ale w nocy go włożyłem do budki bo spał na ziemi i wydaje mi się, że od tamtego czasu boi się wyjść). Młode wyjąłem z budki i teraz siedzą z rodzicami na budce. Tu moje pytanie, włożyć na noc młode do budki, czy samica/samiec będą je dokarmiać?
Nieważne ile lat trzymasz papugi , ważne ile o nich wiesz
- El.
- Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe
Wydaję mi się, że samiec powinien dokarmiać młodzież, jeżeli nie to oddilozuj od rodziców, bo samica może być agresywna w stosunku do młodzieży, bo zaczęła już kolejny lęg. ( Po za tym te ptaki są już dosyć duże spróbuj podać im miękki pokarm, może same zaczną już jeść)
est również inne rozwiązanie, wyjęcia jajka i włożenie młodych do budki, chociaż nie wiem czy to poskutkuje, składaniem kolejnych jaj.
est również inne rozwiązanie, wyjęcia jajka i włożenie młodych do budki, chociaż nie wiem czy to poskutkuje, składaniem kolejnych jaj.

- maciek98
- Kontakt:
Spokojnie, już sytuacja opanowana :). Młode wczoraj wróciły na noc do budek a dzisiaj rano jeden młody już sam wyszedł. Tylko czekać aż drugi wyjdzie i następny lęg.
- maciek98
- Kontakt:
Raffy, a żebyś wiedział. Dzisiaj rano patrze i mi brakuje jednego młodego. Po południu patrze a on wszedł do budki na noc do innej pary xD. A jajka tak samo złożyła u mnie para jak jeszcze młode były w budce, ale już są 95% na wyjściu wiec jest dobrze. Moja parka fischerek albino x lutino dzisiaj podeszła do 2-go lęgu w tym roku i ma już jedno jajko. W 1-wszym lęgu miała 2 jajka (1 zalężone) ale młody padł po kilku dniach od wyklucia. Oby w tym coś było bo ciekawy jestem jakie wyjdą młode
.

-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty, Rozelle, Nierozłączki, Świergotki, Katarzynki, Łąkówki, Mnichy
- Kontakt:
Raffy pisze:U mnie mlody nawet nie wyszedl z budki, a samica ma kolejne jajka :o jakis dziwny ten rok
U nierozłączek to częste zjawisko. Problem pojawia się kiedy chce się zakończyć lęgi danej parze
- El.
Częsty, lecz u mnie (na szczęście) rzadko się takie zjawisko zdarza. Raczej pisklaki dosyć szybciej wychodzą z budki, a ptaki zaraz po tym przystępują do kolejnego lęgu. Mi właśnie z 2 par wyszły 10 młodych.
u jednej pary z Fisherek pojawiło się pierwsze jajko
u jednej pary z Fisherek pojawiło się pierwsze jajko

- maciek98
- Kontakt:
Ja po 1-wszym lęgu fischerów z 3 par 6 młodych, ale było trochę przygód i dlatego. Teraz 2 pary zaczęły nieść kolejne jajka a 3 parka ma 4 młode już na wyjściu.
- Raffy
- Ptaki które hoduję: Mała australia
Eee, no w razem z colisami
Mam stare pary, nie gryzą się - kazde stadko osobno się trzyma i w drogę nie wchodzą, a jak już to personata zawsze pogoni colisa. Wg. mnie personaty są płochliwsze, bardziej dzikie i agresywniejsze od colisów, a oba stadka trzymam od jakichś 3lat.

Trochę tego jest ;)
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty, Rozelle, Nierozłączki, Świergotki, Katarzynki, Łąkówki, Mnichy
- Kontakt:
Raffy pisze:Robcie fischerki, bo ich nie mam :D chcialem personatom budki zalozyc, ale wole sie wstrzymac bo sie niepokoje pieknym poczatkiem marca, zima jeszcze moze zaatakowac
Nie no, w tym roku już chyba zima nie zrobi kuku :D
- Raffy
- Ptaki które hoduję: Mała australia
A czy ja wiem, pare lat temu na majowke snieg spadl to 80% mlodych poszlo do kosza :( rodzice pouciekali ratujac wlasna dupe, a niektore matki siedzialy na martwych pisklakach
marzec dla mnie dosyc niepewny, a szkoda zeby nosily jaja na darmo bo to nie lada wysilek i wole poczekac :d

Trochę tego jest ;)
- apol
- Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne
No u mnie troche nie ciekawie, bylo ładnie i tu ochłodzenie nierozłączki budką sie już niezabardzo interesują no ale bądzmy dobrej myśli to dopiero marzec :)
Pozdrawiam
- maciek98
- Kontakt:
A u mnie z kolei bardzo dobrze
. Parki przystąpiły do kolejnych lęgów i tylko czekać na młode. Młode z 1-szego lęgu już z 99% wyszły bo tylko czasami wracają do budki (zwłaszcza ostatni młody) i już zaczynają jeść ziarno.