Rozpoznanie Gatunku
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: ooo
Rozpoznanie gatunku nierozłączek
Witam
Zamieszczam zdjęcie 2 nierozłączek i proszę kogoś kto sie na tym zna lepiej niz ja o rozpoznanie, czy to są personaty obydwie, czy jedna personata, a druga Fischera?
Zamieszczam zdjęcie 2 nierozłączek i proszę kogoś kto sie na tym zna lepiej niz ja o rozpoznanie, czy to są personaty obydwie, czy jedna personata, a druga Fischera?
-
-
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
JC pisze:Nie ma takich
JC są. Jest hodowla prawdopodobnie w Bochni ale nie jestem na 100%pewien lokalizacji.Widziałem piekne sztuki duże, czysta forma bez jakichkolwiek przebarwień. Swego czasu rozmawiałem z tym hodowcą i mówił że wszystkie ptaki pochodzą z hodowli zachodnich u nas nie ma czego szukać bo wszystkie ptaki są mieszańcami.On ma kilkadziesiąt par i każda para jest osobno.No ale cena jest wysoka bo chciał swego czasu za zielone 600zł/para a osobno 350-400zł/szt.
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty, Rozelle, Nierozłączki, Świergotki, Katarzynki, Łąkówki, Mnichy
- Kontakt:
JC pisze:Nie ma takich, ale te rzeczywiście można uznać za personaty.
Bez przesady. Biało-Niebieska jest ew. z domieszką personaty, a tamta to fischer.
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Ja bym nie był taki stanowczy bez obejrzenia ptaków na żywo. Ta transmutacja czarnooka żółta jest bardzo podobna u obu tych gatunków.
coco39, własnie dlatego napisałem, że są wielką rzadkością i są drogie. U mnie w stowarzyszeniu dwóch ma czyste personaty, jeden to własnie ten kolega z Bochni
Połączyłam oba posty
coco39, własnie dlatego napisałem, że są wielką rzadkością i są drogie. U mnie w stowarzyszeniu dwóch ma czyste personaty, jeden to własnie ten kolega z Bochni
Połączyłam oba posty
Ostatnio zmieniony pt paź 21, 2011 17:34 przez JC, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ptaki które hoduję: Papuga falista, papugi nierozłączki
Witam serdecznie wszystkich forumowiczów 
Jestem hodowcą papug falistych ale ostatnio miałem urodziny i dostałem papugę.Niewiedza kolegów no i zamiast falistych kupili mi nierozłączkę. Przeczytałem o nich dość dużo i dowiedziałem się że są różne gatunki tych pięknych ptaków.Chciałbym dokupić towarzysza dla mojej nierozłączki, ale nie wiem czy moge połączyć. Mi osobiście wydaje się że to jest samczyk.Wyślę wam link ze zdjęciem mojej papugi i powiedzcie co to za gatunek??
Moja nierozłączka: http://fotowrzut.pl/7A57PJ4AR7
Towarzyszka dla mojej nierozłączki: (co to za gatunek i cy moze być??)
http://fotowrzut.pl/93WXSSLCGV
Z góry dziękuje i pozdrawiam

Jestem hodowcą papug falistych ale ostatnio miałem urodziny i dostałem papugę.Niewiedza kolegów no i zamiast falistych kupili mi nierozłączkę. Przeczytałem o nich dość dużo i dowiedziałem się że są różne gatunki tych pięknych ptaków.Chciałbym dokupić towarzysza dla mojej nierozłączki, ale nie wiem czy moge połączyć. Mi osobiście wydaje się że to jest samczyk.Wyślę wam link ze zdjęciem mojej papugi i powiedzcie co to za gatunek??
Moja nierozłączka: http://fotowrzut.pl/7A57PJ4AR7
Towarzyszka dla mojej nierozłączki: (co to za gatunek i cy moze być??)
http://fotowrzut.pl/93WXSSLCGV
Z góry dziękuje i pozdrawiam
- apol
- Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne
Moglbys zrobic zdjecie bardziej z boku glowy . Co do mutacji i gatunku to chyba jakas hybryda
Pozdrawiam
- apol
- Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne
To nie jest czerwonoczelna bo ma czerwony dziub to jest Hybryda na taki ptaki nie trzeba miec papierow. Co do mutacji to rodzice tego ptaszka byli pewnie kobaltowy czerwonoczelny i fishera pewnie zielona .Wyszly jaki wyszly mlode hodowca sprzedal je do zoologicznego i pewnie twoi znajomi kupili ja w zoologicznym ( jesli sie myle to przepraszam ) . Mozna ja dac do pary ale nie bedziesz mial raczej po niej mlodych. Co do plci to po tych fotkach moge stwierdzic ze to samiczka ale daj wiecej fotek i bedzie qtedy bardziej precyzyjna odpowiedz co do plci. Prosil bym tez innych formulowiczow o wypowiedzenie sie na ten temat
Co do drugiego zdjecia to jest to fiszera nie czerwonoglowa
Co do drugiego zdjecia to jest to fiszera nie czerwonoglowa
Ostatnio zmieniony śr sty 22, 2014 20:08 przez apol, łącznie zmieniany 1 raz.
Pozdrawiam
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Apol , może przestań dawać takie porady, jeżeli czegoś nie wiesz to nie wypisuj bzdetów. To jest fiszer i fiszery podlegają rejestracji.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- El.
- Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe
Witam, tak jak mówi apol, Jest to hybryda, ze zdjęć wnioskuje, że to 90% samiczka. Z takiej papugi są nikłe szanse, że będziesz miał młode, ale możesz dokupić jej nierozłączke czerwonoczelną, lub fishera.
No kurcze WOJTEKZ, wyprzedził mnie, hehe
Właśnie miałem napisać, że na fiszerki trzeba mieć papiery.
Pozdrawiam
No kurcze WOJTEKZ, wyprzedził mnie, hehe
Właśnie miałem napisać, że na fiszerki trzeba mieć papiery.
Pozdrawiam
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
El. pisze:Witam, tak jak mówi apol, Jest to hybryda, ze zdjęć wnioskuje, że to 90% samiczka. Z takiej papugi są nikłe szanse, że będziesz miał młode, ale możesz dokupić jej nierozłączke czerwonoczelną, lub fishera.
Pozdrawiam
Możesz wyjaśnić co uważasz za hybrydę? Bo dla mnie są to mutacje fiszerów a to już nie hybrydy.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- El.
- Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe
Czy uważasz, że nierozłączka fiszera jest tak blada? i ma kolory jak nierozłączka czerwonoczelna? Raczej w to wątpie, dla mnie wygląda ona tak jak Czerwonoczelna której, jak to się mówi doczepili oczy, dziób fiszerki. Nie mam zamiaru tu się kłócić, ale kolory Fiszerek są bardzo żywe no chyba, że są młode. Jeżeli mi powiesz co to za mutacja Fiszerki moje zdanie zmienie.
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
- apol
WOJTEKZ ja nigdzie nie widziałem takiej mutacji fishery patrzyłem w książkach i nigdzie nie było takiej mutacji. Tak jak mówi El., kolory fisher są bardziej żywe
Pozdrawiam
- pirat59
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Chińskia, Kozy, Nimfy, Faliste, Barabandy, Rozelle
- Kontakt:
A wzięliście pod uwagę, żę ta lutino to czarnogłówka?? No chyba, że się myle...
viewtopic.php?t=798
viewtopic.php?t=798