Zwyczaje nierozłączek

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
fargorp
Ptaki które hoduję: dziobaki

Zwyczaje nierozłączek

Post autor: fargorp » sob kwie 16, 2011 18:02

Chciałbym rozpocząć dyskusję i wymianę informacji na temat zachowania nierozłączek.
Jeśli można to chciałbym na przykładzie moich czarnogłowych podzielić spostrzeżenia na kilka grup.
1. zachowania pomiędzy osobnikami czyli czyszczenie piór , spory , podgryzania , nawoływania.
2. zachowania przy posiłku i "niszczeniu" otoczenia
3. zaloty i gniazdowanie
4. zachowania macierzyńskie - niestety brak mam doświadczenia bo się jeszcze nie dochowałem next generations.
Chętnie przeczytam spostrzeżenia hodowców i postaram się opisać kilka własnych.
Proszę jedynie o uwzględnienie jakiego gatunku nierozłączek dotyczy opis.
Jako pierwsze chciałbym opisać zachowanie przy obgryzaniu gałązek.
Za każdym razem wszystkie dostarczane gałęzie są perfekcyjnie pozbawiane pączków - ptaki robią to niezwykle precyzyjnie i szybko. Tak do końca nie bardzo wiem czemu służą takie zabiegi ale jest to w przypadku moich czarnogłówek reguła.

Najwyraźniej jedna nierozłączka uczy drugą. W moim przypadku nowo nabyta nauczyła jeść owoce i warzywa na zasadzie bezproblemowego jedzenia jabłek i marchewki których to produktów wcześniej drugi osobnik nie chciał jeść przez 4 miesiące ale kiedy zobaczył jak je to wszystko partner to szybko przyswoił nową dietę.
Ogólnie wniosek jest taki ,że ptaki nawet dorosłe uczą się nowych rzeczy od pozostałych.
Ostatnio zmieniony wt paź 18, 2011 06:07 przez fargorp, łącznie zmieniany 1 raz.

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » sob kwie 16, 2011 22:45

fargorp, przy pkt 4 również nie mam doświadczenia, ale moje nierozłączki (czerwonoczelne) często (praktycznie cały czas) siedzą w budce od kilku dni. Od wczoraj dostają materiał na budowę gniazda i szczerze powiedziawszy zaskoczyło mnie to, że po godzinie gałązki już były posiekane na drobne kawałki.

Często siedzą obok siebie, mają ulubione miejsce. Same nie zaczepiają (sam się dziwię), a sprowokowane lub zaatakowane odlatują. Mają ponad rok(samiec) i samica ma na pewno ponad rok, ale nie znam jej daty urodzenia (jest na 100 % starsza od samca).

Nie ruszają kolb(co też mnie zaskoczyło) i rzadko kiedy skubią sepię. Jedzą zieleninę, owoce i warzywa. Kochają obgryzać gałązki i tekturowe pudła. W parę dobrały się same.
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
fargorp
Ptaki które hoduję: dziobaki

Post autor: fargorp » ndz kwie 17, 2011 07:40

Kiedy wypuszczam nierozłączki do pokoju to zaobserwowałem ich ciekawą zabawę.
Na jednej z półek jest oparty pod kontem o ścianę dyplom syna tworząc jakby namiot.
Ulubiona zabawa polega na przechodzeniu za tym oprawionym dyplomem w te i nazad dziesiątki razy.

Ciekawym zwyczajem u moich czarnogłówek jest zachowanie które pojawiło się po zainstalowaniu budki .
Ptaki potrafią gwałtownie dolatywać do siebie i prężyć się na nogach wyciągając całe ciało jak najwyżej - sprawia to wrażenie jakby licytowały się kto jest wyższy.

Poza zainstalowaniem budki lęgowej umieściliśmy w ich klatce mini budkę z dużego orzecha kokosowego. Traktowana jest jako atrakcja do zabawy w chowanego z tym ,że zdecydowanie gwałtowniej reaguje w tym przypadku osobnik który znosi gałązki do budki.
Gdy tylko zobaczy ,że partner wszedł do orzecha momentalnie wciska się za nim do środka , wypędzając lokatora w jednej chwili po czym za moment wylatuje aby kontynuować prace przy wnoszeniu gałązek.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nierozłączek”