pytanie o płeć
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Ta na dole to samiec u góry samica - kształt głowy -samica ma spiczaste czoło,czaszkę krótką i łukowatą a samiec ma czoło niższe a czaszkę dłuższą o płaską ,tak to wygląda ale pewności 100 % nie daję 

-
- Ptaki które hoduję: nierozłączki
bo chce dokupić 2 ptaki tak aby utworzyć parki... wiem że to niepewne ale chyba lepiej powiedzieć ze chce takiego samczyka i taka samiczkę jak powiedzieć że chce 2 nierozłączki:)
jakbym sam miał oceniać powiedział bym, że samiczka to ta po prawej stronie, samczyk po lewej siedzący najbliżej boku klatki.
Oceniam to po tym że "samiczka" jest dość krzykliwa, i bardziej agresywna od drugiej papugi. Jest bardziej ostrożna i nigdy pierwsza nie rozpoczyna posiłku. Nie jestem ekspertem dlatego proszę o wasze opinie, aby zmniejszyć możliwość pomyłki.
jakbym sam miał oceniać powiedział bym, że samiczka to ta po prawej stronie, samczyk po lewej siedzący najbliżej boku klatki.
Oceniam to po tym że "samiczka" jest dość krzykliwa, i bardziej agresywna od drugiej papugi. Jest bardziej ostrożna i nigdy pierwsza nie rozpoczyna posiłku. Nie jestem ekspertem dlatego proszę o wasze opinie, aby zmniejszyć możliwość pomyłki.
Ostatnio zmieniony pn gru 29, 2008 06:33 przez tffur, łącznie zmieniany 1 raz.
- majangorz
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta obrożna, nirozłączki
Moje trzy grosze i typowanie
. Jeżeli to para to ta z lewej bardziej wygląda na samca. Z tą agresywnością to różnie bywa, jeżeli samiec jest starszy może być odwrotnie. Ale faktycznie samica jest bardziej ostrożna i nie zaczyna posiłku. Przynajmniej u mnie tak jest.
. Może dasz radę jeszcze jedno zdjęcie ale aby było widać dokładnie szczyt głowy z poziomu ptaka. Z moich obserwacji wynika, że tylko u niektórych po budowie głowy można poznać płeć. Mój samiec ma tak jakby mu żelazkiem szczyt głowy przeprasowali.

mam pytanko do Was...
czy po zachowaniu nierozłączki można stwierdzić jakiej jest ona płci?
Przykładowo moja nierozłączka macha skrzydełkami nad drążkami unosi sie jak koliber
Drapie o spód budki jest dość krzykliwa. Spożywa a następnie wnosi gałązki do budki.
Moje pytanie wynika z tego, że potrzebuje dokupić do niej inną ponieważ jej współtowarzysz padł
. Wydaj mi sie że jest to samiec, ale z drugiej strony jest duży jak na samca. Niestety po kształcie głowy nie potrafię powiedzić czy jest to samiec czy smaica, bo jak dla mnie ani ona spłaszczona ani okrągła.
czy po zachowaniu nierozłączki można stwierdzić jakiej jest ona płci?
Przykładowo moja nierozłączka macha skrzydełkami nad drążkami unosi sie jak koliber

Drapie o spód budki jest dość krzykliwa. Spożywa a następnie wnosi gałązki do budki.
Moje pytanie wynika z tego, że potrzebuje dokupić do niej inną ponieważ jej współtowarzysz padł

-
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche
Jeżeli nie jesteś pewien/pewna czy to fishery to sprawdź na dokumencie do rejestracji-tam powinna być ich nazwa. Sprawdź budowę górnej części głowy. Jeżeli to para(w sensie jeden samiec i jedna samica, nie że są sparzone) to powinny mieć różną budowę. Jedna powinna mieć główkę bardziej zaokrągloną, a druga bardziej spłaszczona. Patrz na nie z profila;)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.
Pozdrawiam, Michał.
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
chika1979 pisze:mam dwie nierozłączki czerwonoczelne i jedna ma główkę taką kanciastą jakby jej ktoś żelazkiem przejechał a druga ma bardzo ładnie zaokrągloną chodzi mi o to czy mam parkę czy tak była u nierozłączek ?
Jeśli jest tak jak piszesz to jest to parka samczyk ma główkę bardziej spłaszczoną a samiczka okrąglejszą - najprościej pisząc.