w jakiej temperaturze nierozłaczki moga prowadzic legi?

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

tffur
Ptaki które hoduję: nierozłączki

w jakiej temperaturze nierozłaczki moga prowadzic legi?

Post autor: tffur » ndz kwie 20, 2008 09:00

j.w.

moje nierozłączki sa obecnie na ukończeniu budowy gniazda... temperatura powietrza pomieszczenia w którym sie znajdują jest wyższa o jakieś 5-7 stopni niż ta na zewnątrz ale nigdy nie przekracza 25 st. czy jeśli ewentualnie samica zniesie jajka one sie nie zmarnują ze względu na temperaturę? w jakiej temperaturze rozmnażają sie u was te papugi?

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » ndz kwie 20, 2008 11:51

U mnie jest obecnie 15 stopni i tak było też zimą gdy miały 1 lęg.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz kwie 20, 2008 13:04

Jak trzymałem i rozmnażałem nierozłączki ale to było w latach 80-tych, to gniazdowały i wychowywały młode o każdej porze roku. Pomieszczenie było nie ogrzewane i zimą temperatura wynosiła trochę powyżej ''0'' - woda nie zamarzała, max temperatura mogła wtedy wynosić 10 stopni . Ważne było aby ptaki nie miały przeciągu. Widziałem tez zimowe hodowle w różnych pomieszczeniach , jednak wszystkie były nie ogrzewane , ale przy każdej klatce w okolicach pojemnika z wodą była zainstalowana żarówka -promiennik. Ptaki w takich warunkach odbywały lęgi i bez problemu odchowywały młode.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nierozłączek”