rozella krolewska zieleń
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: rozelle białolice ,rozelle królewskie
rozella krolewska zieleń
Witam mam takie pytanie czy jest jakas mutacja rozelli królewskiej u której jest możliwe podczas pierzenia ,ze przebłyskują u niej zielone piórka na grzbiecie
?Ojciec zakupił niby 3 letnią pare co do samca nie mam zastrzeżeń ponieważ jest już wybarwiony a samiczka jest w trakcie pierzenia i wydaje mi się ,że może to być młody osobnik jutro dodam zdjęcia bo zapomniałem na dziś

- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Jedna z papug jeszcze się nie wypierzyła. Co do płci to Ci nic nie doradzę patrząc na zdjęcia. Postaraj się zaobserwować kształt głowy , samiec powinien mieć bardziej płaską głowę a samiczka okrągłą.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
-
Dodam jeszcze pare zdjęć może ktoś doradzi w sprawie płci obydwa ptaki mają obrączki [PL 6 11 (jakies numery) EU] Takie moje zdanie ,ale wydaje mi sie, że ptaki są z tamtego roku przynajmniej ten zielony .Ewentualnie mam drugą pare niedobrała się samiec gania samicę i w ostateczności zaeksperymentowałbym zamieniając samce tylko mam dylemat co do określenia płci żeby to nie były 2 samce . Za jakieś podpowiedzi bardzo dziekuję
- Arecki21
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty obrożne
- Kontakt:
Ten po prawej to na 90 % samiec. Ta druga sadza po pierwszych zdjeciach myslalem ze jest samica ale teraz to juz nie wiem. Postaraj sie dodac zdjecie glowy bokiem tej zielonej rozelli.
Mnie się wydaje że to niedobarwione to samica. Odnośnie obrączek to przepisz numery dokładnie. Pozdrawiam
-
- Ptaki które hoduję: Nimfa ( Samiec 2010r. + Samiczka 2012r. ) / Koza ( Samiec 2009r. + Samiczka 2011r. ) / Świergot ( Samiec 2011r. + Samica 2012r. = Młode dwa samczyki 2013r. pierwsze potomstwo )
A jak dla mnie to są 2 samce lecz ten starszy nie będzie go bił ganiał ponieważ jest za młody i włącza się w nim macieżyństwo w - starszym się włacza :
- El.
- Ptaki które hoduję: Rozelle białolice, faliste, Świergotki Seledynowe, Nimfy, gołąbki diamentowe
Ever apsurd, oczywiście, że jest to parka. I wgl nie wiem co to za teza, że ten starszy nie będzie go bił, ponieważ jest za młody? bez sens ;c
Im bardziej poznaję ludzi, tym bardziej kocham zwierzęta.
-
Panowie chciałbym powrócić nieco do tematu ponieważ troche się pospieszyłem bo myślałem ze sprzedający mnie oszukał i pomieszałem pary swoją niedobraną pare zamieniłem samiec mój do samicy zielonej a samiec od zielonej do mojej i ten samiec gania moja jeszcze bardziej niz poprzednik . I teraz nie wiem czy odmienić je spowrotem gdyż zielona samica po pierzeniu pozostała zielona raczej nie jest to jakaś mutacja tylko pewnie jest to jakiś mieszaniec
??Za rady bardzo dziekuje pozdrawiam zdjecia po wypierzeniu dodam jutro

-
dodaje zdjecia rozelli po wybarwieniu moze ktos sie wypowiedziec skad ta zielen na skrzydlach .Co do par powoli sie zaczynaja akceptowac poczatkowo bylo groznie ale widze ze powoli zaczynaja sie dogadywac
Możliwe że ma jakieś inne geny ,np. r.białolicej. Widziałem podobnie wybarwione mieszańce.Pozdrawiam.
- Milena1990
- Ptaki które hoduję: Kanarki i zeberki
- Kontakt:
Piękne okazy, chciałbym kiedyś mieć takie w kolekcji. Są bardzo wymagające w hodowli?
Najlepszy glazurnik z Warszawy