Moja nowa rozella - Ozi

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Matieusek
Ptaki które hoduję: Zeberki, Rozella królewska - Ozi

Moja nowa rozella - Ozi

Post autor: Matieusek » czw wrz 26, 2013 19:17

Witajcie
Mam od dwóch dni rozelle królewską nazywa się Ozie [Ozi]
Jest dość oswojony, bierze z rąk owoce i niektóre przysmaki
Mam tylko dwa pytanka
1. Jak umilić jej czas podczas kiedy jestem w szkole, czo rozella będzie się bawiła jakimiś zabawkami i jak tak to jakimi

2. Jakie są nasiona które bezpiecznie podawać papużce. Papużka lata po pokoju a jak ma ochotę na jakiś przysmak przylatuje do mnie, najbardziej lubi słonecznik ale wiem że rozelle są na niego barzo wrażliwe i dlatego chce jej coś innego zaproponować. Co to by mogło być jakieś herbatniki ? może jakieś specjalne ciasteczka dla papug sprzedają ?

Jagness123
Ptaki które hoduję: Afrykanka senegalska Amigo

Post autor: Jagness123 » sob wrz 28, 2013 11:33

To fajnie ze masz oswojona rozelle zazwyczaj sa to płochliwe papugi. powinieneś urozmaicić pokarm w swieze owoce i warzywa. Unikaj avokado oleistych nasion typu słonecznik oraz orzechów sałata tez nie jest dobrym warzywem gdyz łatwo pochłania substancje szkodliwe.
Co do zabawek rozleli myślę wystarcza takie sznureczkowe zabawki z zoologicznego oraz gałazki brzozy lub wierzby do obgryzania.
Rozelle to super lotniki powinienes jej zapewnic duza przestrzen do latania i to to tyle w temacie ;)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące gatunku rozella”