PROBLEM Z LĘGAMI
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: papugi, ptaszki ozdobne, gołębie
- Kontakt:
PROBLEM Z LĘGAMI
witam
mam dwie pary rozell białolicych w wieku trzech lat, oddzieliłem je już do odzielnych klatek wstawiłem budki i tak już od miesiąca zainteresowania budkami zero, czy też macie takie problemy, jak u Was to wygląda, obie pary jeszcze nie miały nigdy młodych, czy problemem może być to że papugi widzą się
mam dwie pary rozell białolicych w wieku trzech lat, oddzieliłem je już do odzielnych klatek wstawiłem budki i tak już od miesiąca zainteresowania budkami zero, czy też macie takie problemy, jak u Was to wygląda, obie pary jeszcze nie miały nigdy młodych, czy problemem może być to że papugi widzą się
pozdrawiam
boYka
boYka
- coco39
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Spokojnie nie nerwowo nikt nie powiedział że jak dasz budke to zaraz będą jajka to nie jest tak - "chop na krowę już jest cielę"- widocznie jeszcze nie nadszedl ich czs.Ja mam parkę samica 04 samiec 05 które w roku ubieglym sakoczyły dopiero w czerwcu w tym roku jedne mi już siedzą jedne jajka pożuciły a te znowu "czekają " ale nie przejmuję się tym przyjdzie pora to zagniazdują.Jeśli ptaki nie włączą wlasnego zegara biologicznego to żadne jajko ani kiełki tego za nich nie zrobią to są elementy które tylko mogą pomóc w tym by ptaki poszły na "heka". 

- walh
- Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna - Lokalizacja: Racibórz
Sam mialem taki problem aby rozmnożyć moje rozelki. Wogole nie umialem dobrac pary.Albo samiec byl za agresywny albo samica ganiala samca.Ale nadal nie zniechęcałem się wysprzedalem te ptaki i kupiłem ptaki mlode samca i samice z osobnych gniazd.Czekalem 2 lata. Papugi byly trzymane w piwnicy pod domem za scianą byl piec z centralnego ogrzewania wiec mialy cieplo zauwazylem wzmożone tokowanie samca oraz karmienie samiczki wiec wstawielm im budke przypomnę ze byl to miesiac luty dokladnie 7 luty bo ta data utkwila mi w pamięci. Podawalem kazdy dzien mieszanke jajaczną oraz kielki, kostkę wapienną mialy caly czas pod dostatkiem.Samica zlozyla 9 jajek z ktorych wylęgły się 4 maluszki niestety samica podczas wchodzenia do budki wskakiwala na mlode i kazdego dnia wyciagałem po jednym mlodym az zostal tylko jeden karmila go caly czas czasami samiec zmienial samicę w grzaniu mlodego.Kiedy papużka miala juz pokryte ciało piórkami rodzice przestali ogrzewac mlode i tylko wchodzili zeby je karmic i tak o to wyprowadzila jednego mlodego.Pozniej przyszedl okres kiedy Bylem zmuszony sprzedaz wszystkie papugi gdyz zaczyanelm szkołę srednia i myslalem ze nie dam rady wszystkiego utrzymywac chodzi mi tu o czas. No i Po okolo roku znow zaczolem kupilem mlode rozele i znow stworzylem pary czekalem 2-3 lat i nic.
To zalezy od przygotowania ptakow do okresu rozmnazania i tokowania.Aby przysadki muzgowe powiekszyc u samicy jak i u samca.Budka dziala stymulujaco na ptaki ale to nie zawsze pomaga.Moim zdaniem sądząc z mojego doświadczenia przed zawieszeniem budek lęgowych podaję 3-4tygodnie mieszankę jajeczną wzbogaconą o witaminy z firmy Orlux.Kostkę wapienną maja przez cały rok, oraz podaje duże ilości kiełków. Pozniej przychodzi czas na budki a resztę zostawiam parze.
To zalezy od przygotowania ptakow do okresu rozmnazania i tokowania.Aby przysadki muzgowe powiekszyc u samicy jak i u samca.Budka dziala stymulujaco na ptaki ale to nie zawsze pomaga.Moim zdaniem sądząc z mojego doświadczenia przed zawieszeniem budek lęgowych podaję 3-4tygodnie mieszankę jajeczną wzbogaconą o witaminy z firmy Orlux.Kostkę wapienną maja przez cały rok, oraz podaje duże ilości kiełków. Pozniej przychodzi czas na budki a resztę zostawiam parze.
-
- Ptaki które hoduję: barrabandy, nimf, nierozlączki, rozelle białolice,aleksy większe,wpf,rozelle królewskie,kozy
Witam po przerwie, związanej z brakiem możliwości zalogoania się (google chrom).
W wrześniu zostawiłem moje rozelle na polu i dopiero w połowie listopada zamknołem je w wolierze wew. I wtedy zaczeły bardzo interesować się budkami. jednak trwa to do dzisiaj. Moje pytaNIE JEST NASTĘPUJĄCECZY JAK BYM JE WYPUSZCZAŁ NA POLE(PRZEZ dzień i w + temperaturach) ijeśliby w lutym/marcu byłojuż 0> i bym je dał na pole zamontował bym budki to czy miałbym młode.Chodzi o rozelle krolewskie i białolice. Dodatkowo nosze się z zamiarem wybudowania woliery zew.http://th.interia.pl/11,bacb078722691092/woliera1.JPGi czy mugłbym np w marcujetam przenieść i liczyć, że będą miały lęgi np. wmaju ???( Czy taka woliera jest odpowiednia dla rozell
W wrześniu zostawiłem moje rozelle na polu i dopiero w połowie listopada zamknołem je w wolierze wew. I wtedy zaczeły bardzo interesować się budkami. jednak trwa to do dzisiaj. Moje pytaNIE JEST NASTĘPUJĄCECZY JAK BYM JE WYPUSZCZAŁ NA POLE(PRZEZ dzień i w + temperaturach) ijeśliby w lutym/marcu byłojuż 0> i bym je dał na pole zamontował bym budki to czy miałbym młode.Chodzi o rozelle krolewskie i białolice. Dodatkowo nosze się z zamiarem wybudowania woliery zew.http://th.interia.pl/11,bacb078722691092/woliera1.JPGi czy mugłbym np w marcujetam przenieść i liczyć, że będą miały lęgi np. wmaju ???( Czy taka woliera jest odpowiednia dla rozell
- coco39
- Kontakt:
speedwayfan, ja równiez w listopadzie ok 6-7 listopada przeniosłem wszystkie ptaki z wolier zewnętrznych do wewnętrznych z tym że mam pomieszczenie dogrzewane ze względu mn na lorysy.Temp.nie spada mi poniżej 16 stC więc ptaki szybko zaczęły tokować tak że na dzień dzisiejszy mam 4 pisklaki które wykluły się odpowiednio 24 i 25 bm(mozna śledzic lęgi u mnie na www.arek-papugi.eu w zakładce lęgi).Jeśli swoje ptaki będziesz wypuszczał na zewnątrz to niestety młodych sie teraz nie doczekasz bo jest za zimno a z drugiej strony niska temperatura nie jest sprzymieżencem dla znoszenia jaj przez samicę(możliwość zaparcia jaja).Jeśli je przeniesiesz na zwnątrz to lęgi będą gdzieś w okolicach kwietnia-maja w zależności od aury.
Co do przenosin ptaków zimą na zewnątrz to byłbym ostrożny gdyż ptaki dobrze zaaklimatyzowane na zewnątrz dobrze zniosa zimę a jeśli ty je przeniesiesz w trakcie zimy mozesz je stracić.To nic że jest +1-2 ale za 2-3 dni moze być -7 a to w porównaniu do temperatur w pomieszczeniach wewnętrznych duza różnica.
Co do przenosin ptaków zimą na zewnątrz to byłbym ostrożny gdyż ptaki dobrze zaaklimatyzowane na zewnątrz dobrze zniosa zimę a jeśli ty je przeniesiesz w trakcie zimy mozesz je stracić.To nic że jest +1-2 ale za 2-3 dni moze być -7 a to w porównaniu do temperatur w pomieszczeniach wewnętrznych duza różnica.
-
- Ptaki które hoduję: barrabandy, nimf, nierozlączki, rozelle białolice,aleksy większe,wpf,rozelle królewskie,kozy
-
-
http://th.interia.pl/11,bacb078722691092/woliera1.JPG Mam zamiar wybudować taką wolierę, tylko że na 6 boksow i moje pytanie jest takie czy w niej mógłbym hodować rozelle przez cały rok i czy by miały w niej lęgi ???
Używaj proszę spacji bo nie da się czytać. W tym poście wniosłam 8 poprawek .
Używaj proszę spacji bo nie da się czytać. W tym poście wniosłam 8 poprawek .
Ostatnio zmieniony wt gru 27, 2011 14:12 przez speedwayfan, łącznie zmieniany 2 razy.
- coco39
- Kontakt:
Tak.Z tym że musisz wiedzieć że lęgi będą dopiero w okolicach maja(jak pogoda pozwoli).Co do samej woliery z twojego linku to ma kilka mankamentów ale to już dyskusja na inny temat który zresztą już jest na naszym forum.
-
-
Jest to zdjęcie z hodowli znajdującej się w niedzicy
coco39, szczerze to wszystko bo już miałem takie coś, że samiczka już w budce siedziała ,ale nic z tego nie wyszło( najprawdopodobniej aleksandretty je przestraszyły)
NAjlepiej od momentu gdy samiec, zaczyna "podrywać" samice
Połączyłam oba posty
coco39, szczerze to wszystko bo już miałem takie coś, że samiczka już w budce siedziała ,ale nic z tego nie wyszło( najprawdopodobniej aleksandretty je przestraszyły)
NAjlepiej od momentu gdy samiec, zaczyna "podrywać" samice
Połączyłam oba posty
Ostatnio zmieniony pn sty 02, 2012 07:03 przez speedwayfan, łącznie zmieniany 1 raz.
- coco39
- Kontakt:
Przyjmując ze posiadasz parę(dorosłą) parę. W wolierze gdzie ptaki przebywają zawieszasz budkę (z naturalnego pnia, z desek, sklejki obojętnie, jaką posiadasz).
Ptaki karmię bogatszą mieszanką ziaren do tego, co 2-3 dni podaję kiełki, mieszankę jajeczną, owoce, warzywa kukurydza w fazie mlecznej(oczywiście nie wszystko naraz tylko każdy dzień, co innego).Oczywiście musisz pamiętać, aby ptaki miały stały dostęp do wapna, sepii, gritu, ale tego nie muszę chyba podpowiadać.
Ptaki powinny się zainteresować budką to pierwszy sygnał ze nadchodzi sezon lęgowy, dopiero potem możesz zaobserwować jak samiec gwiżdże i tokuje do samicy rozkładając min. Ogon. Po czasie samiec zaczyna karmić samiczkę to znak ze lęgi naprawdę zbliżają się „dużymi krokami”, Jeśli samiczka nie jest obojętna na zaloty samca ptaki zaczynają się parzyć mniej więcej od 2-4 tygodnie od momentu karmienia przez samca samicy (różnie to bywa raz odbywa się to szybciej raz później w zależności od ptaków, pogody) Mniej więcej 2 tyg. później z reguły pojawiają się jajka, które samica składa, co 2 dni. Po zniesieniu 3 jajka samica zasiada „na dobre” na jajkach, z których po ok. 19-21 dniach wylęgają się pisklaki.
Tyle ile mogłem tak na szybko coś napisać to napisałem. Zapewne inni hodowcy też coś od siebie dodają.
Raczej nie.Ja też mam w sasiednich wolierach aleksandretty obrożne i różowopierśne i nic takiego nigdy nie miało miejsca.Warunek jest jeden podwójna siatka (nie ma to wpływu na lęgi a na bezpieczeństwo).
Powodem mógł być wiek ptaków, aura trudno powiedzieć.To ze samiczka przebywa w budce wcale nie świadczy ze będa lęgi.musisz zaobserwować to co napisałem powyzej czyli tokowanie karmienie sie parzenie się.
Ptaki karmię bogatszą mieszanką ziaren do tego, co 2-3 dni podaję kiełki, mieszankę jajeczną, owoce, warzywa kukurydza w fazie mlecznej(oczywiście nie wszystko naraz tylko każdy dzień, co innego).Oczywiście musisz pamiętać, aby ptaki miały stały dostęp do wapna, sepii, gritu, ale tego nie muszę chyba podpowiadać.
Ptaki powinny się zainteresować budką to pierwszy sygnał ze nadchodzi sezon lęgowy, dopiero potem możesz zaobserwować jak samiec gwiżdże i tokuje do samicy rozkładając min. Ogon. Po czasie samiec zaczyna karmić samiczkę to znak ze lęgi naprawdę zbliżają się „dużymi krokami”, Jeśli samiczka nie jest obojętna na zaloty samca ptaki zaczynają się parzyć mniej więcej od 2-4 tygodnie od momentu karmienia przez samca samicy (różnie to bywa raz odbywa się to szybciej raz później w zależności od ptaków, pogody) Mniej więcej 2 tyg. później z reguły pojawiają się jajka, które samica składa, co 2 dni. Po zniesieniu 3 jajka samica zasiada „na dobre” na jajkach, z których po ok. 19-21 dniach wylęgają się pisklaki.
Tyle ile mogłem tak na szybko coś napisać to napisałem. Zapewne inni hodowcy też coś od siebie dodają.
speedwayfan pisze:samiczka już w budce siedziała ,ale nic z tego nie wyszło( najprawdopodobniej aleksandretty je przestraszyły
Raczej nie.Ja też mam w sasiednich wolierach aleksandretty obrożne i różowopierśne i nic takiego nigdy nie miało miejsca.Warunek jest jeden podwójna siatka (nie ma to wpływu na lęgi a na bezpieczeństwo).
Powodem mógł być wiek ptaków, aura trudno powiedzieć.To ze samiczka przebywa w budce wcale nie świadczy ze będa lęgi.musisz zaobserwować to co napisałem powyzej czyli tokowanie karmienie sie parzenie się.
-
Dzięki za informacje, a jeśli chodzi o te aleksandretty to są większe i są w tej samej wolierze(Obecnie już nie,dodatkowo ta para jeszcze nie miała lęgów bo samica będzie mieć 2 lata w tym roku).Jeszcze takie pytanko czy jak je w tym roku zostawiłem na polu tow kwiecień/maj mogę liczyć na lęgi jeśli zawiesze budki i będę postępował wg tego co napisałeś ???
* wielkie dzięki zaporady hodowlane :)
* wielkie dzięki zaporady hodowlane :)