Problem z rozellą rubino.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Arsi
Ptaki które hoduję: Rozella białolica rubino

Problem z rozellą rubino.

Post autor: Arsi » pn mar 02, 2015 12:22

Witajcie ostatnio drogą nabywczą kupiłam Rozellę Rubino. Na razie miała być jedna żeby mogła się zaaklimatyzować. Rozella ma około 4 m-cy i jest samicą. Natomiast bardzo niepokoi mnie jej zachowanie. Hodowca/Handlarz powiedział że była karmiona z dna woliery i żeby na początku sypać na dno klatki. Papuga bardzo się ślizga,(mimo nie śliskiego podłoża) wygląda jakby miała niedowład jednej stopy, szczególnie gdy siedzi na żerdzi to palce swobodnie zwisają, oprócz tego gdy chodzi po żerdziach raczej używa dzioba + zdrowej stopy,
Dalszy niepokojący fakt to to, że ma rozwolnienie w kolorze od kremowego po zielony. Myślę że tu podstawą może być stres związany z przeprowadzką, dużo też pije ( w porównaniu np do falek)
Oprócz tego ma zniszczone pióra przy ogonie i ma na sobie trochę odchodów. Tak jakby w wolierze prawie cały czas siedziała na dole.
I czwarty najbardziej niepokojący mnie fakt. Nie boi się człowieka. Słyszałam że rozelle szczególnie te z wolier to prawdziwe dzikusy. Ta natomiast jest spokojna, mogę być obok klatki przykładać do niej nos a nawet pokazywać ręce i palce i nawet nie zwraca na to uwagi jest apatyczna. Oprócz tego ma problem z latanie w klatce, kilka razy gruchnęła o ziemię jakby źle wymierzyła. Myślicie że konieczna będzie wizyta u weta? Co ze sobą zabrać? Dodam że papuga jest u mnie od wczoraj, więc nie byłam jej jeszcze rejestrować, mam tylko dokument od hodowcy/handlarza że papuga została urodzona w niewoli.

Awatar użytkownika
seder
Ptaki które hoduję: Świergoty, Faliste, Nimfy, Zeberki, Kozy, Nierozłączki,Rozelle,Bergi

Post autor: seder » pn mar 02, 2015 15:55

Ja bym zabrał do weta, może mieć zwichniętą noge

Arsi

Post autor: Arsi » wt mar 03, 2015 09:52

Wiem, że często takie historie się przydają więc opiszę proces leczenia/określenia co jej dolega
Byłam dziś u weta.
Wet stwierdził brak czucia/niepełne czucie w prawej łapce.
Ptak dostał antybiotyk Eurobioflax który mam dodawać do wody, oraz Witaminę B1.
Ptak dostał dodatkowo zastrzyk, natomiast w całym tym zamieszaniu nie zapytałam z czego.
Jutro po podaniu witaminy i antybiotyku ponownie mam się udać do weta.

Wiem że część osób pewnie będzie miało wątpliwości co do antybiotyku. Natomiast mam pełne zaufanie do tego weta, uratował kiedyś gołębia którego znalazłem praktycznie nieuleczalnego. Więc 105% zaufania do weta. Pozdrawiam

katarzyna05
Ptaki które hoduję: Nimfy, Aleksandretty

Post autor: katarzyna05 » wt mar 03, 2015 17:56

Ten antybiotyk to nie przypadkiem enrobioflox? bo chyba pomyliłaś nazwy, ale może ja sie mylę.
Ostatnio jak byłam u jednego hodowcy od którego brałam ptaki to powiedział mi że ten antybiotyk dają weterynarze wtedy gdy nie wiedzą co ptaku dolega <surprised>
Poza tym dziwne żeby przepisywać antybiotyk na uszkodzoną nogę, ale skoro masz do niego zaufanie to miejmy nadzieje że jego leczenie pomoże. Choć myślę że powinien zrobić prześwietlenie aby zobaczyć co jest przyczyną.
Rozwolnienie może być przyczyną stresu związanego z przeprowadzką i zmianą diety. Czy dziś nadal ma rzadkie kupki??

Arsi

Post autor: Arsi » śr mar 04, 2015 10:10

Witaj, faktycznie może to być nazwa którą podajesz, jest to dość niewyraźnie napisane. Dziś już nie ma rozwolnienia. I zaraz idę do weta

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » śr mar 04, 2015 14:39

Jest to lek o szerokim spektrum działania i zazwyczaj jest podawany ptakom przy podejrzeniu infekcji bakteryjnej wg. zdania jak nie pomoże to nie zaszkodzi
Zastrzyk to chyba steryd

Arsi

Post autor: Arsi » czw mar 05, 2015 07:46

Si pytałam o to wczoraj, na kontroli.
Zastrzyk to steryd i lek o działaniu znieczulającym.

Steryd wywołał chyba duże łaknienie bo Rozella nie wychodzi z jadalni

Arsi

Post autor: Arsi » ndz mar 22, 2015 18:47

Witajcie, Rozella powoli wraca do siebie i nadzwyczaj szybko się oswaja. Mam jednak pytanie o sposób jej jedzenia. Otóż przechyla on głowę praktycznie poziomo i w ten sposób próbuje zagarnąć ziarno jak szufelką, wysypuje w ten sposób dużo jedzenia, poza tym nawet gdy już ma jedzenie w dziobie bardzo często ziarno po prostu z niego wypada. Nie chce przekonać się też do owoców, oraz sepii. Dolna cześć dzioba się łuszczy, wydaje się też częściowo starta. Poza tym mam wrażenie że schudła, bez problemu można dotknąć mostka. Wrzucam kilka zdjęć dzioba i proszę o opinie.

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/a9b ... ae940.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/45e ... 9df77.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/9ad ... caff0.html

pysia34
Ptaki które hoduję: duże papugi
Kontakt:

Post autor: pysia34 » pn mar 23, 2015 08:56

ten ptak nie wygląda w ogóle na zdrowego ptaka :( przykurczony a to co opisujesz wygląda na jakieś porażenie :(

Arsi

Post autor: Arsi » pn mar 23, 2015 13:11

Czyli polecacie, wizyte u innego weta?

pysia34
Kontakt:

Post autor: pysia34 » pn mar 23, 2015 20:34

wstaw jakiś filmik może będzie można coś więcej powiedzieć, jeśli ma nadal taki apetyt to może to być megabakterioza skoro chudnie :(

Arsi

Post autor: Arsi » pn mar 23, 2015 22:17

niestety filmu nie będzie, dziś roksi zgasła...
Przytuliła się do mnie i po prostu zgasła

pysia34
Kontakt:

Post autor: pysia34 » wt mar 24, 2015 21:59

.....przykro mi :(

pysia34
Kontakt:

Post autor: pysia34 » śr mar 25, 2015 06:31

Jeżeli dziki ptak w krótkim czasie oswoi się na tyle w ciągu choroby że siedzi na dłoni i nie ucieka podczas dawania leków to jest z nim bardzo źle zazwyczaj :(

Arsi

Post autor: Arsi » śr mar 25, 2015 11:27

Nie robiłam sekcji nie miałam siły, pochowałam ją pod drzewem. Przeczytałam o tej chorobie co podałaś i wszystko pasowało, łącznie z fragmentami ziaren w kale. No cóż jedno wiem na pewno, więcej papugi u tego handlarza nie wezmę. Jedynie od kogoś kto się papugami zajmuje na codzień

pysia34
Kontakt:

Post autor: pysia34 » śr mar 25, 2015 12:56

Do tych objawów pasuje również PDD a to już grubsza sprawa bo tak czy inaczej skoro nie zrobiłaś sekcji to musisz odkazić dom po chorobie rozelki :( Dokładnie to wykonać gdyż może zarazić Ci się kolejna przyniesiona do domu papuga tym na co odeszła rozelka :( Sekcja zawsze u mnie robiona jest pod kątem ptaków które zostały, lub miały by zostać sprowadzone po śmierci ptaka.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla rozelli”