Rozella żółtolica-kolor dzioba młodych

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Rozella żółtolica-kolor dzioba młodych

Post autor: Gerard » sob cze 14, 2008 20:35

Mam młode ( w budce jeszcze) rozelle żółtolice. Zauwazyłem że dwoje z nich ma dzioby koloru różowawego a pozostała dwójka intensywnie żółte. Różnią sie wyraźnie od siebie.
Inne elementy ubarwienia są takie same u wszystkich.

Czy ktoś się z tym spotkał?

Maluchy wyglądają na 2 pary( wyraźnie różnej wielkości głowy) i wyglądają jak parka tych "żółtodziobych" i parka " różowodziobych".

Będę to obserwował dalej do dorosłości bo może to normalne że mogą mieć różne bez mutacji bo nie wydaje mi aby to była jakaś mutacja, choć nigdy nie wiadomo. A może to efekt uwidocznienia sie cech różnych podgatunków? :roll: :roll: :roll: Pozdrawiam
Ps. Jak uda mi się uruchomić aparat to zrobie zdjęcie.

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » ndz cze 15, 2008 22:12

Zanim dam swoje fotki( mam nadzieje że mi sie uda uruchomić mój aparat :roll: ) popatrzcie na to http://www.ifauna.cz/rubriky/mdiskuse/s ... 308&page=1 . Trzeba troszke przewinąc i zobaczyc zdjecie podpisane : "mladi penanti'. Znalazlem to juz po moim wpisie.

Wydaje mi sie że to ten sam problem, widać wyraźnie różne dzioby młodych. W naturze te różnice u moich żółtolicych są jeszcze wyraxniejsze niż na tym zdjeciu u penantów ale zasada wyglada na ta samą. Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » czw cze 19, 2008 05:26

Obiecane zdjęcia Gerarda :-D
Załączniki
Różne kolory dziobów.jpg
Piskleta rozell żółtolicych.jpg
Pisklęta rozell żółtolicych 1.jpg

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » wt sie 05, 2008 23:09

Niestety nie wiem za dużo o rozellach, ale mimo wszystko ciekawi mnie ten temat. Czy coś sie zmieniło? A może wiesz coś nowego?
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » śr sie 06, 2008 22:37

Na dzień dzisiejszy te dzioby już się nie różnia, są u wszystkich ciemnoszare. Nie widać w ogóle który był różowy a który żółty. Pozdrawiam

ezra
Ptaki które hoduję:

Post autor: ezra » pn sie 11, 2008 20:25

Gerard, a jak płeć sie rozkłada ?
Zaznaczone miałes jakoś te z różowymi dziobkami ?

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » pn sie 11, 2008 20:34

ezra : też myślalem że to może być związane z płcią ,ale teraz one wygladają jak 3 samce i 1 samiczka , co niczego nie wyjaśnia. Pozdrawiam

ezra
Ptaki które hoduję:

Post autor: ezra » pn sie 11, 2008 20:45

U mnie nie sprawdzałem póżniej, ale też miałem u młodych różne dziobki. Tak jakoś wyszło mi to z głowy i nie sprawdziłem jak wyrosły. Było w dziobkach 2 na 2 i w płci też 2 na 2 się rozłożyło, ale co czym tego nie potwierdzę.

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » ndz maja 24, 2009 10:53

W tym sezonie mam 3 młode kilkudniowe i jest 1 żółtodzioby i 2 różowodziobe. Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » ndz maja 24, 2009 14:13

Gerard, a wziąłeś pod uwagę, że są 2 podgatunki :?:

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » ndz maja 24, 2009 20:45

Tak , w pierwszym poście w tym temacie o tym wspomniałem . Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » ndz maja 24, 2009 22:08

Tak, tylko nie opisałeś wyglądu młodych po przepierzeniu. Ale pewnie już ich wtedy nie miałeś :-D

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » ndz maja 24, 2009 23:15

Tak właśnie było. Po opierzeniu wygladały jednakowo. Ciekawe byłoby widzieć czyste podgatunki i róznice w ubarwieniu dorosłych. U młodych , przed przepierzeniem u tych podgatunków też powinny być ( tak myslę ) jakieś wyraźne różnice . U moich nie było. Jedyna różnica to w " dzieciństwie" kolor dzioba , która to różnica na pewnym etapie zanikła i wszystkie stały sie jednakowe. Rodzice tez są podobnie upierzeni. :->
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » ndz maja 24, 2009 23:47

To spróbuj zostawić sobie teraz 2 samiczki o róznych kolorach dzioba. Zresztą ja je mogę kupić, jak przywieziesz do Tarnowa. Pewnie na giełdzie kiedyś będziesz. Zobaczymy wtedy czy będą się róznić ubarwieniem lic. Tylko zapisz numery obrączek i kolor dzioba.

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » pn maja 25, 2009 22:47

Oby były 3 samiczki bo juz jedną ktoś wstepnie zaklepał :-> .Pozdrawiam

Ps. No fakt za atmosferą i ludźmi tarnowskiej giełdy to juz sie stęskniłem , bo nie byłem cos 2-3 lata :mrgreen:

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » pn maja 25, 2009 23:58

Mnie nie chodzi o samiczki jako "zpotrzebowanie" tylko o to, że na samiczkach łatwiej określić przewagę jednego z podgatunków. Bo że są mieszańcami podgatunków to jest pewne. Natomiast z "hodowlanego" punktu widzenia wolałbym parę "jednogniazdków", bo łatwiej trafić ptaka przeciwnej płci :lol: Natomiast na "nasze potrzeby" potrzeba 2 samic o róznych kolorach dziobów w młodości.

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » wt maja 26, 2009 00:37

Gdybym miał z teoretycznego punktu widzenia określać cechy podgatunku u rozell żółtolicych to raczej próbowałbym to robić na samczykach, bo moim zdaniem one własnie najpełniej eksponują swoje upierzenie, szczycą sie nim a więc tu widac wszystko lepiej. Samiczki : skromne, szarawe, niepozorne raczej nie eksponuja swoich walorów, jakby sie ich wstydziły więc i różnice mniejsze niż u samców. Tak to o tym sobie dumam :-D Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » wt maja 26, 2009 00:50

To pooglądaj lica różnych samiczek. Zobaczysz 2 typy: z żółtym wyraźnym licem i drugi z praktycznie szarym policzkiem. Dawniej powszechniejsze były te z szarym, a aktualnie więcej i to zdecydownie, jest tych z żółtym licem.

Gerard
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję:

Post autor: Gerard » wt maja 26, 2009 01:00

JC pisze:To pooglądaj lica różnych samiczek. Zobaczysz 2 typy: z żółtym wyraźnym licem i drugi z praktycznie szarym policzkiem.
i wiele typów pośrednich. To może byc efekt selekciJ bo z żółtym sa ładniejsze :-D . Pozdrawiam

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Kontakt:

Post autor: JC » wt maja 26, 2009 01:13

To rzecz gustu, mnie akurat bardziej się podobają bez lic, ale trudno takie trafić a u młodych tego nie widać. Niestety aktualnie mam samicę z ogromnymi żółtymi licami, siedzi na jajach, dziś zniosła czwarte. Pewnie nic z młodych nie będzie, jak to już jest u mnie z żółtolicymi od prawie 20 lat. :lol:

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla rozelli”