Co zrobić z parą rozelli białolicych?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: papugi
- Kontakt:
Co zrobić z parą rozelli białolicych?
Witam. Mam pytanie. W tej chwili trzymam część rozelli razem niektóre papugi się poparowały w tym para rozelli białolicych standardowych. Były sparowane z sobą ok. 7 miesięcy. Karmiły się. Dokupiłem starszego 4 letniego samca rozelli białolicej lutino, jest u mnie 2- miesiące i dzisiaj zauważyłem, że karmi tą samicę standardową od tego samca standardowego. Widziałem, że wcześniej za nią latał. Nie wiem którego samca z nią zostawić? Samiec standardowy się w tej chwili pierzy, czy to ma jakieś znaczenie? Czy po samcu lutino i tej samicy standardowej młode będą wychodziły - samice lutino a samce standardowe? Co byście z tym zrobili? Proszę o radę. Pozdrawiam.
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
To już zależy od Ciebie:
ale:
1. jak samica dowolnego gatunku wybiera sama sobie chłopa, to woli z nim mieć potomstwo niż z innym narzuconym [dotyczy to wszystkich gatunków u których ojciec i matka wspólnie wychowują potomstwo - łacznie z naszym gatunkiem]
2. dzieki temu chętniej będzie z nim uprawiała sex, a bez tego pełnych jaj nie będzie
3. bez problemu określisz płec młodych, a u białolicych młodych wcale nie jest to takie łatwe
4. no i aspekt merkantylny, czyli ceny: młode standardowe 80 zł/szt, standard na lutino 120 zł/szt, lutino 190 zł/szt.
ale:
1. jak samica dowolnego gatunku wybiera sama sobie chłopa, to woli z nim mieć potomstwo niż z innym narzuconym [dotyczy to wszystkich gatunków u których ojciec i matka wspólnie wychowują potomstwo - łacznie z naszym gatunkiem]
2. dzieki temu chętniej będzie z nim uprawiała sex, a bez tego pełnych jaj nie będzie
3. bez problemu określisz płec młodych, a u białolicych młodych wcale nie jest to takie łatwe
4. no i aspekt merkantylny, czyli ceny: młode standardowe 80 zł/szt, standard na lutino 120 zł/szt, lutino 190 zł/szt.