Problem z nimfa
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: Nimfy
Problem z nimfa
Witam, 5 dni temu nabyłem oswojona nimfę samiczkę 3 letnia. Nimfa przez pierwsze dni nie syczała na mnie i nawet dawała podchodzić. Od wczoraj syczy na mnie i nie daje mi podejść. Nimfa niby oswojona. Prosze o pomoc czy będzie tak na zawsze ?
Witaj, masz papugę dopiero 5 dni, ma 3 lata i być może oswojona była do tej pory z jednym opiekunem. Ciebie nie zna, zmieniła otoczenie, nie ma się co dziwić, że jest ostrożna i nieufna. Pierwsze dni były dla niej stresujące, teraz poczuła się pewniej, dlatego pewno syczy i się broni przed obcym, którym, póki co jesteś. Jeśli była oswojona z człowiekiem, z dotykiem itp to z pewnością, jeśli poświęcisz jej dużo czasu i cierpliwości, Tobie również zaufa. Tylko nie rób nic na siłę, powoli zdobywaj jej zaufanie, karm smakołykami, przebywaj z nią jak najwięcej, pokaż, że nie stanowisz dla niej zagrożenia, a z pewnością, jeśli jest oswojona, zacznie szukać z Tobą interakcji. Cierpliwość, tego teraz Ci trzeba. Życzę powodzenia i dawaj znać jak tam wasza znajomość się rozwija.
luk