wypluwanie?

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

nuttella
Ptaki które hoduję: mam nimfę

wypluwanie?

Post autor: nuttella » czw gru 02, 2021 07:14

papuga dziwnie rusza ciałem, szczególnie szyją i zaczyna się gwałtownie trzepać (nie skrzydłami tylko po prostu głową). Gdy to następuje - ptakowi wypada dość sporo czegoś z dzioba. Zauważyłam to dopiero dzisiaj, wcześniej nie widziałam takiego zachowania. Czy to normalne? :-|

Przemo90
Ptaki które hoduję: Piona niebieskogłowa

Post autor: Przemo90 » czw gru 02, 2021 09:19

Jest to zwracanie pokarmu z wola. Jeśli papuga robi tak gdy do niej mówisz, lub gwiżdżesz, to musisz ją tego oduczyć, bo chcę Cię karmić i uważa za swojego partnera. Nie powinna tak robić także w stosunku do innych domowników. Jeśli robi tak do innej papugi (partnera/partnerki), to raczej nie ma się czym martwić.

nuttella
Ptaki które hoduję: mam nimfę

Post autor: nuttella » czw gru 02, 2021 22:02

Przemo90 pisze:
czw gru 02, 2021 09:19
Jest to zwracanie pokarmu z wola. Jeśli papuga robi tak gdy do niej mówisz, lub gwiżdżesz, to musisz ją tego oduczyć, bo chcę Cię karmić i uważa za swojego partnera. Nie powinna tak robić także w stosunku do innych domowników. Jeśli robi tak do innej papugi (partnera/partnerki), to raczej nie ma się czym martwić.
Zauważyłam to wykonując normalne czynności w pokoju, nie gwizdałam ani nic do papugi.. a w klatce jest sam

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”