Szalejąca nimfa

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

12345
Ptaki które hoduję: Papuga nimfa

Szalejąca nimfa

Post autor: 12345 » pt sty 03, 2020 12:58

Witam

Parę dni temu kupiłam młodą papugę nimfę. Jest to samiec. Papuga dość szybko przyzwyczaiła się do klatki, zaczęła już nawet się odzywać. Bardzo chciałabym żeby się oswoiła. Niestety, ptak chyba nigdy nie jadł niczego poza karmą i kiedy podaję mu owoce przez kratki klatki nie reaguje. Nie wiem czym mogłabym go zachęcić żeby podszedł do ręki. Oprócz tego kiedy zobaczy, że ktoś wchodzi do pokoju zaczyna rozkładać skrzydła, biega po całej klatce i krzyczy. Nie interesuje go wtedy nic poza bieganiem i wrzeszczeniem. Wygląda to tak jakby chciał polatać po pokoju. Niestety trochę boję się go wypuścić, bo nie jest w ogóle oswojony i nie wiem, czy byłby w stanie sam wrócić do klatki. Dodam, że to moja pierwsza nimfa i nie bardzo wiem jak zabrać się do oswajania papugi.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pt sty 03, 2020 13:15

Poczytaj sobie to viewtopic.php?f=151&t=11 może Ci w czymś pomoże.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » sob sty 04, 2020 17:01

nawet oswojona moze sama do klatki nie wrocić, nie oswoisz ptaka w klatce, jak sobie polata, to go łapiesz- najlepiej po ciemku i dajesz do klatki, do oswojenia trzeba czasu i cierpliwosci, nie pchamy sie z rekami do klatki

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”