Moja nimfa kuleje

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Emil97
Ptaki które hoduję: nimfa
Kontakt:

Moja nimfa kuleje

Post autor: Emil97 » sob sty 14, 2012 13:09

Witam.
Otóż moja nimfa zaczęła dzisiaj kuleć na jedna nóżkę, jak się bliżej przyjrzałem to zauważyłem, że ma ja trochę spuchniętą, teraz odpoczywa , na żerdzi może siedzieć, nie chce na razie latać. Chciałem spytać co to może być , czy mogłą o coś zawadzić w klatce , zaczepić nóżke czy coś ? Słyszałem też coś , że to może być coś z nerakmi, wolałbym jedak żeby to było zwykłe zwichniecie i żeby szybko wróciła do zdrowia

Proszę o szybką odpowiedź
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » sob sty 14, 2012 13:53

Jeżeli wcześniej ptak nie wykazywał żadnych objawów chorobowych to istnieje największe prawdopodobieństwo urazu mechanicznego. Być może jest tak jak piszesz że papużka mogła zaczepić łapką o coś w klatce lub mieszkaniu a nawet i uderzyć o coś twardego. Postaraj się zapewnić papudze spokój przez najbliższych kilka dni a wtedy wszystko powinno wrócić do normy. Jeżeli tak się nie stanie a stan papugi ulegnie pogorszeniu wtedy będzie konieczna wizyta u weta.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
zby60
Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
Kontakt:

Post autor: zby60 » pn sty 16, 2012 20:14

Może warto też zmienić dietę, wyeliminować słonecznik i ograniczyć podawanie jajka, u mnie takie zachowanie było zapowiedzią choroby, papuga po roku padła.

Awatar użytkownika
Emil97
Ptaki które hoduję: nimfa
Kontakt:

Post autor: Emil97 » wt sty 17, 2012 13:05

Na szczęście był to tylko uraz mechaniczny. Papuga już odzyskuje siły , nóżka jest jeszcze lekko spuchnieta , ale może nią poruszać. Z tego co widzę to już ja nie boli.

Dzięki za pomoc i Pozdrawiam.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”