czarne robaczki chodzą po nimfie POMOCY !!!

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

darro87
Ptaki które hoduję: faliste, nimfa

czarne robaczki chodzą po nimfie POMOCY !!!

Post autor: darro87 » pn paź 12, 2009 15:35

WITAM,
na wstępie chciałem powiedzieć, żę jestem poczatkującym hodowcą (jak można mnie nazwać hodowcą w ogóle ;p) który trzyma jednego ptaka w klatce w mieszkaniu. kilka dni temu zakupiłem od hodowcy młodą nimfę (podobno ok 2 miesięcy) koloru żółtobiałego (chyba lutino) wszystko ładnie pięknie jednak wczoraj wieczorem zauważyłem jakieś czarne punkty na jej piórkach. kiedy bardziej się przyznałem zauważyłem że punkty te się poruszają... czy swiadczy to o jakiejś chorobie???? czy jest to poważne, czy zagraża w dużym stopniu mojej papużce i innym istotom będącym w pobliżu (takim jak papużki faliste, koty czy ludzie) i przede wszystkim jak sie pozbyć tych małych robaczków( wyglądają jakby bardzo małych rozmiarów stonogi)?????? bardzo proszę o szybką pomoc bo nie wiem co mam dalej robić! pozdrawiam serdecznie !!! darro87

Awatar użytkownika
Frayer007
Ptaki które hoduję: Papugi

Post autor: Frayer007 » pn paź 12, 2009 16:14

Te małe podłużne robaczki to prawdopodobnie piórojady. W przypadku gołębi sprawdza się spray natural. Jeśli ten ptak miał kontakt z innymi to jest duża szansa, że "robaczki" poszerzyły rejon występowania.

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pn paź 12, 2009 20:16

darro87, przeczytaj temat z linka a znajdziesz odpowiedź :
http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... paso%BFyty

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”