Agresja ze strony papugi nimfy

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

pawka_paulina
Ptaki które hoduję: Nimfa

Agresja ze strony papugi nimfy

Post autor: pawka_paulina » pn wrz 05, 2022 23:15

Dobry wieczór/ dzień dobry. Mam papugę nimfę samiczkę która lata wolno po pokoju. Ma prawie 2 lata. Ostatnio zaczęła się dziwnie zachowywać i zastanawiam się czy to normalne(aktualnie jest chyba okres lęgowy u papug, więc może to wszystko wyjaśni). Lea już zachowywała się tak wcześniej, ale w bardzo małym stopniu to znaczy gdy zobaczyła moją mamę weszła na jej rękę podniosła tył ciała z ogonem do góry głowę obniżyła na dół i zaczęła wydawać cichutkie przerywane dźwięki, było to jakoś na początku września w tamtym roku i potem jakoś się to uspokoiło, ale w tym roku to jest naprawdę bardzo nasilone... Moja papużka gdy wybieram sobie ubrania z szafy zaczyna się na mnie rzucać i mnie gryźć po czym wchodzi do szafy i ucieka na sam koniec i przybiera znowu ta dziwną pozycję o której pisałam wcześniej... A dodatkowo zaczyna ocierać kloaką o ścianki szafy... Gdy zbliżam się do szafy Lea wyskakuje z niej i gryzie mnie z całej siły, ale na początku gdy przychodziła do mojego pokoju mama, no to Lea tak jakby zachowywała się całkiem odwrotnie niż kiedy ja zbliżałam się do szafy to znaczy tak jakby prowadziła moją mamę do wnętrza szafy i zaczynała wydawać znowu takie cichutkie przerywane dźwięki... Ale teraz to nawet w stosunku do niej jest agresywna. A na dodatek ostatnio weszła mi pod biurko i tam zaczęła odprawiać te swoje "rytuały" i znowu kiedy się zbliżałam zaczynała się na mnie rzucać i mnie gryźć.. czy to jest normalne? Może powinnam zamykać papużkę w klatce? Mam w planach dokupić jej druga papużkę też samiczkę ale nie wiem czy to dobry pomysł.. samczyka nie chciałabym kupować że względu na to, że nie chce mieć młodych papużek.. nie wiem co robić, bardzo proszę o pomoc.

pawka_paulina

Post autor: pawka_paulina » wt wrz 06, 2022 00:05

papużka zniosła jajko.. nie wiem czy mam jej je zabrać? Co robić? Dawać jej jakiś specjalny pokarm? Więcej wody?

marcin19800
Ptaki które hoduję: nimfy, gołąbki diamentowe

Post autor: marcin19800 » wt wrz 06, 2022 13:18

Typowe zachowanie legowe. Zadbaj o wapn w diecie i kup sepie. Nimfy są podatne na zaparcie jaja tutaj możesz poczytac: https://www.vetopedia.pl/art/zdrowie/pt ... a/yxua3uux jajko możesz wyrzucić, ale też za dwa dni może znieść kolejne. Jak będzie wchodziła pod łóżko, jakieś zakamarki to znaczy, że szuka miejsca do zniesienia.

pawka_paulina

Post autor: pawka_paulina » wt wrz 06, 2022 21:12

marcin19800 pisze:
wt wrz 06, 2022 13:18
Typowe zachowanie legowe. Zadbaj o wapn w diecie i kup sepie. Nimfy są podatne na zaparcie jaja tutaj możesz poczytac: https://www.vetopedia.pl/art/zdrowie/pt ... a/yxua3uux jajko możesz wyrzucić, ale też za dwa dni może znieść kolejne. Jak będzie wchodziła pod łóżko, jakieś zakamarki to znaczy, że szuka miejsca do zniesienia.
Bardzo dziękuję za odpowiedź. Sepie mam. To jej jajko jeszcze zostawiłam, ale za niedługo pewnie je wyrzucę. Czy mam częściej jej podawać jajko że skorupką do jedzenia? Podawałam raz na 2/3 tygodnie a teraz? W stosunku do mnie to Lea zachowuje się neutralnie, jak jest przy jajku to nie pozwala mi się do niej zbliżać ale jak odchodzi od jajka zachowuje się normalnie. Mam jeszcze pytania. Kiedy mniej więcej zacznie się zachowywać normalnie i nie będzie znosiła jajek? Czy jak zniesie kolejne jajko mam wybrać się do weta czy po kilku dniach je wyrzucić i zostawić papużkę w spokoju?

marcin19800

Post autor: marcin19800 » śr wrz 07, 2022 21:26

Ja wsadzam skorupki jajeek do piekarnika na 90 stopni żeby zabić bakterie. Potem miele w młynku do kawy, zapach jak u dentysty - wapno. Potem sypie ten proszek na gotowana kasze gryczana, ryż itp. Ja mam 3 samice z czego dwie mają partnerów. Ta samotna w maju zniosła 2jajka. Miała problem z zaparciem ale była pod lampa grzewcza i w łazience i zniosła. Niestety ujawniła się jakaś infekcja i była chora prze 3 tygodnie. 2 samiczki dostały implant bo mają partnerów, a ta 3 nie, i to był błąd. Dlatego polecam Ci suprelorin implant. Ja daje moim papugom na koniec marca. Zapytaj weta czy to robi papuga

pawka_paulina

Post autor: pawka_paulina » czw wrz 15, 2022 21:14

Dobry wieczór to znowu ja... bo znowu mam problem... Na szczęście jajka już wyrzucone a Lea zachowuje się jak zwykle. Ale chciałam zapytać ile utrzymuje się w odchodach papużki kolor buraka, którego troche zjadła? Dodam że był suszony. Wystraszyłam się z początku że to krew, gdy zobaczyłam jej odchody, ale przypomniałam sobie, że przecież dostała buraka. Dzisiaj przez cały dzień robi odchody z dodatkiem lekkiej czerwoności/różowośći i zastanawiam się kiedy będzie już normalnie. Jakby okazało się że to krew to ile Lea może tak zostać? Wyjeżdżam jutro na 2 dni daleko od domu i boje się ją zostawić bez mojej opieki. Lea nie zostanie sama tylko z moim ojcem, ale on nie za bardzo ją lubi. Czy jeśli jutro jeszcze odchody bedą z dodatkiem czerwonego to mam Lei coś podać, np węgiel i po powrocie podjechać do ptasiego weta? Czy jednak lepiej nic nie dawać poczekać do mojego powrotu i dopiero podjechać do ptasiego weterynarza?

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » pt wrz 16, 2022 17:02

to nadal burak, jezeli przed podaniem buraka nie było czerwonych odchodów to nie ma sie czym martwic na zapas, Wegiel jest zbyteczny, bo podaje sie go przy biegunce lub zatruciu. Jezeli po powrocie odchody nadal beda czerwone lub czarne wtedy do weta, Ptak szybciej trawi swieże warzywa niz suszone, dlatego ko

marcin19800

Post autor: marcin19800 » pt wrz 16, 2022 20:33

jak papuga znosi jajka to może byc na nich krew i pote, w jupie czy nastepnej też. jak krew jest czerwona, to ok bo z dolnego ukladu rozrodczego. jak bardzo ciemna czy czarna to z górnego odcinka i nic to dobże nie wrózy. tak na przyszłośc pisze.

pawka_paulina

Post autor: pawka_paulina » ndz wrz 18, 2022 18:05

Już wszystko jest w porządku😁 odchody są normalne a Lea zdrowa. To najwyraźniej był tylko burak i niepotrzebnie się martwiłam.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”