Od pewnego czasu moja papuga nimfa skubie i robi dziury w różnych materiałach np. w zasłonach, koszulkach.Róża jest strasznie uparta potrafi przesiedzieć kilka godzin np na drabinie, chwycić zasłonę i zrobić w niej dziury. Nigdy papudze to się nie zdarzało, zaczęła to robić jakieś 2-3 miesiące temu. Nie wiem czy jest to zachowanie spowodowane brakiem zabawy, czy czymś innym.
Dodam, że dwie pozostały nimfy tak nie robią. Czy będzie się dało oduczyć tego papugę??
Dziobanie materiałów - nowe hobby nimfy
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- ashley2020
- Ptaki które hoduję: Dwie papugi faliste: Żabciu i Izunia.
Trzy nimfy: Róża, Kuba i Ciapcia :)
-
- Ptaki które hoduję: Faliste, nimfy, amadyny, nierozłączki fishera i czarnogłówki, aleksandretty obrożne
- Kontakt:
Mi się wydaje ze poprostu się jej nudzi... Miałem recznie karmiona nimfe i robila to samo tylko mojej bardziej smakowaly książki, zeszyty. Daj jej do klatki jakies zabawki lub zrub jej jakis park zabaw poza klatką.
- ashley2020
- Ptaki które hoduję: Dwie papugi faliste: Żabciu i Izunia.
Trzy nimfy: Róża, Kuba i Ciapcia :)
Też mi się tak wydaje, aczkolwiek moje papugi mają zabawek bardzo dużo. Daje im kartony, gazety do dziubania, mają do dyspozycji doniczki po kwiatkach, w których dziubią ziemię i kwiatek z grubymi gałązkami i koszyki wiklinowe..ale wychodzi na to, że nadal im mało 

- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
ashley2020, gazet bym nie dawała z uwagi na szkodliwą dla zdrowia farbę drukarską.
Lepiej jest dać zwykły papier pakowy, żaden drukowany, np. zwinięty w kulkę lub inny wg. inwencji i pomysłu kształt.
Lepiej daj rolki po papierze toaletowym , ewentualnie przecięte na dwie lub trzy części po papierowych ręcznikach. Dodatkową atrakcją i zajęciem będzie włożenie w te rolki kawałek czegoś do jedzenia za czym Twoje ptaki przepadają.
Ptaki jak dzieci - szybko się nudzą zabawkami więc często należy je zmieniać.
Sorry, ale pisze się DZIOBIĄ a nie dziubią . dziób - dziobią
Lepiej jest dać zwykły papier pakowy, żaden drukowany, np. zwinięty w kulkę lub inny wg. inwencji i pomysłu kształt.
Lepiej daj rolki po papierze toaletowym , ewentualnie przecięte na dwie lub trzy części po papierowych ręcznikach. Dodatkową atrakcją i zajęciem będzie włożenie w te rolki kawałek czegoś do jedzenia za czym Twoje ptaki przepadają.
Ptaki jak dzieci - szybko się nudzą zabawkami więc często należy je zmieniać.
Sorry, ale pisze się DZIOBIĄ a nie dziubią . dziób - dziobią