Jerzy już ma we mnie stałego czytelnika no a teraz Gerard również.
Skomplikowana teoria ale udało się Garardowi wyjaśnić przystępnie.
Kilka lat temu pewien hodowca ujawnił mi swoją metodę rozpoznawania w odmianie lutino samca. Właśnie po skrzydłach. Samiczki mają żółte tak jak pozostałe piórka a samczyki dużą część skrzydeł mają nie żółte, nie białe ale bardziej kremowe. Do tej pory była to metoda skuteczna, trafnie rozpoznawałem samczyka. A tu proszę bardzo przy odmianie lacewing samiczki też mają skrzydełka nie całkiem żółte.
Mutacja lacewing - artykuł w EXOCIE.
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
A ja jak zwykle dostaję Exotę na samym końcu i nie wiem jak to wygląda ale już prostuję że;
1. lacewing to kombinacja a nie mutacja( jak jest napisane mutacja lacewing to nie za dobrze ,ale to nie pochodzi ode mnie).
2. u lacewinga i samiczki i samczyki tez będą miały cynamonowe znaczenia nejlepiej widoczne na lotkach i sterówkach( widziałem też takiego samca u kolegi i miałem zdjęcia ale mi wcięło). Pozdrawiam
1. lacewing to kombinacja a nie mutacja( jak jest napisane mutacja lacewing to nie za dobrze ,ale to nie pochodzi ode mnie).
2. u lacewinga i samiczki i samczyki tez będą miały cynamonowe znaczenia nejlepiej widoczne na lotkach i sterówkach( widziałem też takiego samca u kolegi i miałem zdjęcia ale mi wcięło). Pozdrawiam
Mam NE i pierwszy rzut oka na mój artykuł i niestety fatalny techniczny błąd.
Otóż w przedostatniej krzyżówce w druku ukazało się tak:
1.0standardowy/lutino/cynamon+0.1standardowa
25 % 1.0 standardowy /cynamon
75% 1.0 standardowy/cynamonowe -lutino
25 % 1.0 standardowy/lutino
75 % 1.0 standardowy
75 % 0.1 cynamonowe-lutino
25 % 0.1 cynamonowe
75 % 0.1 standardowe
25 % 0.1 lutino
Jak widzimy nic tu się nie zgadza(te procenty).
Powinno być tak:
24.25 % 1.0 standardowy /cynamon
0.75% 1.0 standardowy/cynamonowe -lutino
24.25 % 1.0 standardowy/lutino
0.75 % 1.0 standardowy
0.75 % 0.1 cynamonowe-lutino
24.25 % 0.1 cynamonowe
0.75 % 0.1 standardowe
24.25 % 0.1 lutino
Jak porównamy te dwa zestawienia to widać że po prostu wycięły sie cyfry sprzed kropki . Ja napisałem dobrze ,ale zawiniła jakaś technika. Przepraszam za nie zawiniony przeze mnie błąd. Poproszę RS o sprostowanie w nastepnym numerze. Pozdrawiam
Otóż w przedostatniej krzyżówce w druku ukazało się tak:
25 % 1.0 standardowy /cynamon
75% 1.0 standardowy/cynamonowe -lutino
25 % 1.0 standardowy/lutino
75 % 1.0 standardowy
75 % 0.1 cynamonowe-lutino
25 % 0.1 cynamonowe
75 % 0.1 standardowe
25 % 0.1 lutino
Jak widzimy nic tu się nie zgadza(te procenty).
Powinno być tak:
24.25 % 1.0 standardowy /cynamon
0.75% 1.0 standardowy/cynamonowe -lutino
24.25 % 1.0 standardowy/lutino
0.75 % 1.0 standardowy
0.75 % 0.1 cynamonowe-lutino
24.25 % 0.1 cynamonowe
0.75 % 0.1 standardowe
24.25 % 0.1 lutino
Jak porównamy te dwa zestawienia to widać że po prostu wycięły sie cyfry sprzed kropki . Ja napisałem dobrze ,ale zawiniła jakaś technika. Przepraszam za nie zawiniony przeze mnie błąd. Poproszę RS o sprostowanie w nastepnym numerze. Pozdrawiam
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Gerard bez nerwów, te procenty większe są lepsze, bo kto będzie krzyżował, żeby uzyskać 0,74% ptaka
A tak na poważnie, przy otrzymywaniu odmiany lacewing, procent młodych w praktyce jest znacznie większy. U mnie obecnie się porobiły własciwie same lacewingi białogłowe zamiast normalnych albinosów. Tylko mam problem jak odróznić lacewinga od płowego białogłowego???

A tak na poważnie, przy otrzymywaniu odmiany lacewing, procent młodych w praktyce jest znacznie większy. U mnie obecnie się porobiły własciwie same lacewingi białogłowe zamiast normalnych albinosów. Tylko mam problem jak odróznić lacewinga od płowego białogłowego???
No te procenty , że takie małe ale tak jest w pewnym uproszczeniu bo to jest średnia z wielu krzyżowań i oczywiście czasami zachodzi często a czasami może wyjść bardzo rzadko, nawet rzadziej niż 0.75%.
Odnośnie rozpoznania :
1. teoretycznie to płowy białogłowy będzie raczej ciemniejszy niz lacewing
2.u lacewinga te znaczenia są bardziej brązowe niż u płowego
Jednak żeby to widzieć to trzeba widziec wiele PEWNYCH ptaków, po prostu opatrzyć się
Rozpoznać można krzyżując odpowiednio. Pozdrawiam
Odnośnie rozpoznania :
1. teoretycznie to płowy białogłowy będzie raczej ciemniejszy niz lacewing
2.u lacewinga te znaczenia są bardziej brązowe niż u płowego
Jednak żeby to widzieć to trzeba widziec wiele PEWNYCH ptaków, po prostu opatrzyć się
Rozpoznać można krzyżując odpowiednio. Pozdrawiam