Obrączki

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

danielorzel
Ptaki które hoduję: Aleksandretta

Obrączka

Post autor: danielorzel » pn lut 10, 2014 13:01

Post od kolegi :

A więc tak kupiłem nimfe i teaz po pewnym czasie dopiero zauważyłem że ma obrączke i nie wiem czy ją trzeba zajerestrowac ? wiem ze nie trzeba niektórych gatunków w tym nimf ale ona ma obr aczke i teraz nie wiem jak ?

Awatar użytkownika
walh
Ptaki które hoduję: Ara ararauny
Ara macao
Ara chloroptera
Amazonka niebieskoczelna

Post autor: walh » pn lut 10, 2014 13:08

nimfy nie podlegają rejestracji w naszym Kraju, na obrączce znajduje się rok, oraz numer hodowcy, jak i Kraj pochodzenia ptaka

Awatar użytkownika
Ali70
Ptaki które hoduję: nimfy,jedwabiste,kurki sebrytki srebrne
Kontakt:

Post autor: Ali70 » pn kwie 28, 2014 20:56

Witam. Okazuje się że na giełdzie u mnie w Warszawie ( żerań ) sprzedają obrączki dla papug w rozmiarze 5,5 tylko w kolorze szarym . Czy jest ktoś kto kupiłby mi lub ma na sprzedaż takie obrączki w obowiązującym na ten rok kolorze w ilości 30 sztuk . Pozdrawiam

Awatar użytkownika
apol
Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne

Post autor: apol » pn kwie 28, 2014 20:58

A co za różnica czy będą one zielone czy szare? Najważniejsze żeby miały skrót PL oraz rok czyli 2014.
Pozdrawiam

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » pn kwie 28, 2014 21:42

apol pisze:A co za różnica czy będą one zielone czy szare? Najważniejsze żeby miały skrót PL oraz rok czyli 2014.

http://www.pfo.info.pl/index.php?option ... mitstart=6

Regulamin OMJ mówi:

Dyskwalifikacja „ Dyskw".
Zostanie zdyskwalifikowany każdy ptak posiadający oznaki oszukańczej ingerencji,
np:
-z niewłaściwą obrączką (nieurzędowa, zbyt duża, otwarta, zniekształcona, nieczytelna lub podrobiona);
-z więcej niż jedną obrączką;

Źródło: http://www.pfo.info.pl/index.php?option ... Itemid=129 (Można tam poczytać np o procesie sprawdzania obrączek).
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
apol
Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne

Post autor: apol » wt kwie 29, 2014 17:04

GoldAngelo, a jeśli ktoś hoduje papugi i w tym roku. Wszystko się zgadza( PL,14,nr obrączki itd ) a obrączka jest szara a nie zielona i te ptaki hoduje do siebie lub sprzeda na np. Sielance w Poznaniu to jest przestępcą???
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt kwie 29, 2014 17:45

Oczywiscie że nie, te przepisy dotyczą ptaków " wystawowych " na wystawach obowiązuja pewne przepisy i ptaki muszą mieć odp. obrączki - związkowe
W Polsce nie ma obowiązku znakowania ptaków z Zał. B a tym bardziej ptaków które nie wymagają rejestracji tak jak nimfy - chcesz je obrączkować to obrączkujesz przymusu nie ma, ale jak obrączka zielona to wiadomo że ptak / teoretycznie/ jest z 2014 roku bo w tym roku obowiązującym kolorem obrączek jest zieleń

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”