CZEGOŚ TAKIEGO JESZCZE NIE WIDZIAŁEM !!!!!!!!!!!

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

CZEGOŚ TAKIEGO JESZCZE NIE WIDZIAŁEM !!!!!!!!!!!

Post autor: WOJTEKZ » pt mar 30, 2007 18:50

Coś takiego zdarzyło sie pierwszy raz w czasie jak hoduję papugi. W dużej klatce po aleksandrettach trzymam parę białch nimf(lutino) w tej klatce są zawieszone dwie budki lęgowe, jedna duża dla aleksandrett druga mniejsza dla nimf. Otóż dziś zaglądałem do budki z nimfami i jakież było moje zdziwienie, wyraźnie słyszałem popiskiwanie pisklaka zadlądając do budki nimf zobaczyłem 4 jajka i wysiadujące je samego samca. W budce nie było innych ptaków!!!!!!!! Natomiast w wielkiej budzie dla aleksandrett siedzi samica z jednym młodym i samotnie wysiaduje pozostałe jajka. Ciekawe czy jajka które wysiaduje samiec są zalężone? Postanowiłem nie stresować i niepotrzebnie nie płoszyć ptaków tylko czekać na rezultaty tego nietypowego lęgu. Co z tego będzie, tego nie wiem . Poczekam na efekty i dam Wam znać.

I jeszcze jedna sprawa , to nie ma nic wspólnego ze zbliżającym się 1 kwietnia, proszę tego nie traktować jako żart.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Tomasz
Ptaki które hoduję: Nimfy szare, perłowe, zółte
Kontakt:

Post autor: Tomasz » pt mar 30, 2007 22:03

U mnie tak właśnie wyglądało podobnie ale w jednej budce siedziały tylko ale ich nie wykarmiły a ja nie byłem gotowy żeby je nakarmić sam, oczywiście młode, tylko stare siedziały na nich :-x

ezra
Ptaki które hoduję:

Post autor: ezra » sob mar 31, 2007 22:38

A mnie ciekawi dlaczego dopiero teraz się skapowałeś że w obu budkach są jajka. Nie zaglądasz i nie sprawdzasz swoich papug ?
Chyba dobry hodowca wie co się dzieje w jego hodowli ?

Awatar użytkownika
ewasik
Ptaki które hoduję: senegalka, nimfy

Post autor: ewasik » ndz kwie 01, 2007 08:19

Moim zdaniem dobry hodowca przede wszystkim nie przeszkadza ptakom zeby ich nie denerwowac. Wlasnie nie powinno sie zagladac za czesto! :-)
Poza tym nimfy WOJTKAZ zachowuja sie wyjatkowo. :lol: Bo czy widzieliscie nimfe, ktora trzyma sobie w lapce jedzonko, np granulat lub zieleninke?

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz kwie 01, 2007 13:09

A kto powiedział ze jestem dobrym hodowcą :?: , przynajmniej sam sią za takiego nie uważam :-P. To że samica złożyła jaja w w dwóch budkach tego by nie przewidział nawet najlepszy hodowca. Ezra, orientujesz się jaka jest różnica w takich budkach :?:.Powinieneś chyba też wiedzieć że ptaki nie za bardzo lubią i znoszą ingerencję człowieka w swoje gniazdo :!:.Zbyt częste zaglądanie do budki przeważnie kończy się niepowodzeniami w hodowli-tego chyba nie wiedziałeś :?: O złożeniu jaj w normalnej budce i o pisklaku to przecież musiałem wiedzieć, widać to nawet po zjadanej mieszance jajecznej oraz wyraźnie słychać popiskiwania. Więcej Ci nie będę pisał , powinieneś się już w tym zorientować. Napiszę tylko później co i gdzie się jeszcze wykluło, jeżeli do tego dojdzie :?: a tego nie przewidzi nawet super hodowca :lol:
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455

ezra
Ptaki które hoduję:

Post autor: ezra » ndz kwie 01, 2007 21:01

Akurat o tych ptakach coś wiem bo howiemy te ptaki jak i faliste. Tolerują one zaglądanie w budkę, faktycznie nie bez przesady bo ją pożuci.
Miewałem już spore ilości tych ptaków, teraz jednak pozostajemy przy pewnej ilosci. Teraz ograniczyliśmy ich liczebność i kolorystykę.
Falistymi zajmuję się bardziej fachowo.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » śr kwie 11, 2007 14:11

Wrócę to tematu. Na dzień dzisiejszy nic innego się nie wylęgło, samica dalej siedzi na jajkach z młodym , a w drugiej budce wysiaduje jajka sam samiec. W tym pomieszczeniu gdzie są ptaki przebywam tylko raz dziennie przez kilka godzin więc trudno mi o dokładną kontrolę ptaków. Za kilka dni zobaczę oba gniazda i napiszę czy jest już więcej piskląt. Jednak po ilości zjadanej mieszanki jajecznej oraz po odgłosach z budki jestem pewien że nie ma więcej młodych.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » śr kwie 11, 2007 16:11

Myślę że nic nie będzie(więcej młodych), chyba ptaki zejdą z jajek, takie mam przypuszczenia. Istnieje też prawdopodobieństwo że jajka były składane w różnych nie regularnych odstępach czasu i z tąd wizięło się tylko jedno młode. Jednak poczekam jeszcze kilka dni i sprawdzę efekty tego wysiadywania.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » śr kwie 25, 2007 12:53

Dziś zaglądałem do obu budek. Samiec samotnie w dalszym ciągu wysiaduje cztery jajka, natomiast samica na dodatkowo 3 lub 4 pisklaki, dokładnie nie mogłem sprawdzić samica cały czas zasłaniała pisklaki -mają 2-3 dni. Dodatkowo w budce u samicy jest jeszcze młody który ma coś o koło 30 dni. Czekam teraz co będzie w budce u samca :?: :?: :?: :?: :?:
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » śr kwie 25, 2007 13:13

Tego nie jestem pewien , nie sprawdzałem , jednak myślę że są zalęzone , w końcu przecież w klatce jest para ptaków. Raczej wątpię aby samica mogła złożyć w normalnej budce dla ninf nie zalężone jajka. Dziwi mnie tylko to dlaczego właśnie teraz wybrała sobie tą wielką budkę przeznaczoną dla aleksandrett , w końcu w normalnej budce (tej dla nimf) gniazdowała już kilka lat.
Pozdrawiam
GG 7481455

Tomasz
Ptaki które hoduję: Nimfy szare, perłowe, zółte
Kontakt:

Post autor: Tomasz » śr kwie 25, 2007 13:17

Nimfy zmieniają od czasu do czasu budki. Może już jej się nie podoba i woli te większe, ja też tak miałem że zmieniły sobie nawzajem 2 pary budki lęgowe. 1 para na większą a 2 na mniejszą troche. :-)

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pt maja 11, 2007 12:06

Dzisiaj sprawdzałem jajka które wysiadywał wytrwale sam samczyk, były niezalężone. Smiec sam musiał to wiedzieć bowiem zaprzestał wysiadywania. Teraz razem z samicą zajmują się młodymi w dużej budzie dla aleksandrett.
Pozdrawiam
GG 7481455

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”