moja nimfa wpadła do oliwy

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

marika
Ptaki które hoduję: nimfa

moja nimfa wpadła do oliwy

Post autor: marika » pt lis 05, 2010 09:31

moja nimfa wpadła mi do garnka z olejem(olej był zimny) nie umazała sie cała ale brzuszek ma cały tłusty ,posklejały jej się piórka ,próbowałam ją umyć ale niewiele to pomogło ,martwię się bo jest trochę osowiała ,boję się czy się nie rozchoruje ,może poradzi mi ktoś co zrobić ,czy nie zaszkodzi jej olej gdy będzie się sama czyścić ?proszę o radę

pysia34

Post autor: pysia34 » pt lis 05, 2010 10:56

musisz ją jak najszbciej umyś w ciepłej wodzie z dodatkiem ludwika lub morning fresza to bezpieczne płyny które stosuję czasami do mycia niesfornych zwierzaków :-) u mnie również wpadł kiedyś młody do gara z oliwą tyle że to był duży gar :-) nic sie nie stało natychmiast go całego umyłam w ciepłej wodzie z dodatkiem płynu do naczyć i wytarłam do suchego (no prawie)

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pt lis 05, 2010 11:00

Olej nie powinien zaszkodzić, ale warunkiem jest jego minimalna ilość.
Z ciepłą (nie goracą ! ) wodą rozrób płynu do mycia naczyń i zmyj ściereczką brzuszek do gołej skóry. Potem czystą, ciepłą wodą. Gdy wyschną piórka zobacz w jakim sa stanie. Jeśli jeszcze beda pozlepiane, czynność z płynem do mycia naczyń powtórz .
Jeśli papużka nie jest oswojona tu: http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=89 masz temat jak bezpiecznie trzymac papuge.

marika
Ptaki które hoduję: nimfa

Post autor: marika » pt lis 05, 2010 12:26

umyłam ją 2 razy tak jak radziliście jest już lepiej i lepiej wygląda ,widać ze piórka są mniej oleiste ,jutro umyję ją może jeszcze raz i powinno być ok.bardzo dziękuję za pomoc.

pysia34

Post autor: pysia34 » pt lis 05, 2010 12:35

pamiętaj zeby po kąpaniu miała ciepło

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Pozostałe tematy dotyczące nimf”