Kąpiel
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Kąpiel
Witam. Jestem ciekawa jak to jest z Waszymi Żaczkami? Czy Oddają się pokusie domowych kąpieli? jak często surfujecie im takie "przyjemności'?
- Załączniki
mireczka
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Mireczko jestem pod wrażeniem
, Coco jest wyjątkowy pod tym względem, moja Figa jak ją zraszam spryskiwaczem to chce zaatakować spryskiwacz, ale staram się tak dwa razy na tydzień jej taką przyjemność serwować. Jak ją kupiłam to była bardzo wyskubana i ja ją codziennie spryskiwałam, teraz znacznie rzadziej.

Nasze żako boi się wody,myslę ,ze jest to wina hodowcy od którego pochodzi....żako nie wyniósł tego zwyczaju a raczej się zraził bo był spryskany roztworem chyba szarego mydła(
)zeby nie latał po domu ,miał tez podciete lotki u poprzedniego hodowcy...to wszystko sprawiło,ze jest bardzo nie ufny....mam nadzieje ,ze jakos ,kiedyś sie przełamie.Jego kąpiel ogranicza sie na siadaniu na brzegu kabiny prysznica wtedy kiedy my sie kąpiemy.Nie będe go zmuszac,moze sam kiedys sie odważy..... 

-
- Ptaki które hoduję: African Grey (Żako)
Zako powinny sie kapac tak czesto jak jest to mozliwe.Woda nie zaszkodzi,a pomaga na piora.Zyja w tropikach ,a tam sa codziennie mokre.Trzeba tylko uwazac na zbyt duze przeciagi.Moj zaczek np.kapie sie jak zaczynam odkuzac,to regularnie schodzi na dol sie kapac(basenik w klatce na stale).Nie wiadomo dlaczego skojarzyl odkuzanie z kapiela,jak wsadzam rure od odkuzacza do klatki to rowniez nie przeszkadza mu to
Mozna papugi rowniez spryskiwac woda.

Pozdrawiam. Artur
-
- Ptaki które hoduję: szkarłatka, żako kongo
- Kontakt:
moje żaczki nie kąpią się, choć kuweta z wodą stoi w wolierze na podłodze. Nigdy nie widziałem by się kąpały. A nie mają możliwości skorzystać z deszczu gdyż woliera jest w całej części zadaszona. A może nie korzystają z wody gdyż mają malucha do wychowania?
cocoleo
Piszę poprawnie po polsku.
-
- Ptaki które hoduję: szkarłatka, żako kongo
- Kontakt:
Boguśka. Nie wiem czy wogóle czy tylko teraz? Mam tę parę od początku lipca tego roku, więc nie bardzo je znam. Jest to para papug dzika i jak mnie widzą to chowają się w budce i tyle mam z nimi kontaktu
cocoleo
Piszę poprawnie po polsku.