Aleksandretta chińska - pytanie

Pamiętajmy, że leczyć powinien lekarz. Porady udzielane na forum to tylko dodatkowa pomoc.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Jose
Ptaki które hoduję: Aleksandretta chińska

Aleksandretta chińska - pytanie

Post autor: Jose » śr lut 16, 2011 10:59

Witam.
Kilka miesięcy temu kupiłem od hodowcy młodą aleksandrettę chińską. Sprzedający twierdził iż ta urodziła się w maju zeszłego roku więc teraz powinna mieć 9 miesięcy. Od pewnego czasu jej dziób z jednej strony wygląda jak popękany i zaczerwieniony. Wiem, że u samców z czasem dziób robi się czerwony. Hodowca twierdził, że to raczej samiec. Czy to może początek tych zmian? Czy to jakaś infekcja? Prosiłbym o poradę zanim niepotrzebnie wybiorę się do weterynarza i będę stresował moją aleksandrettę. W załączniku przesyłam zdjęcie ptaka.
Pozdrawiam i czekam na odpowiedź.

Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » śr lut 16, 2011 14:19

Masz bardzo ładną samiczkę. Dziób nie zmieni już koloru. Dawaj jej dużo gałązek, bo to ptaki które wyjątkowo potrzebują niszczyć drewno :-)
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

Jose
Ptaki które hoduję: Aleksandretta chińska

Post autor: Jose » śr lut 16, 2011 16:36

To znaczy, że hodowca 'ściemniał' mówiąc, że jak ptak dojrzeje płciowo to zmieni kolor dzioba (jeśli to samiec) i wyrośnie mu ogon?

Próbowałem szukać w księgarniach książek, w których byłyby informacje na temat aleksandrett chińskich, lecz jeśli już są informacje o aleksandrettach, to tylko o większej. Jest Pan w stanie może polecić jakąkolwiek książkę (może być anglojęzyczna) o tym gatunku?

GoldAngelo
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste, Mnichy Nizinne, Rudosterki Brązowouche, Rudosterki Zielonolice, Konury Ognistobrzuche

Post autor: GoldAngelo » śr lut 16, 2011 18:02

Nie, nie ściemniał. Gdyby ptak był samcem to jego dziób zmieni kolor na intensywny czerwono-pomarańczowy. :-> Polecam lekturę tego artykułu :-) Myślę, że znajdziesz tam interesujące Cie informację :-)
Czasem lepiej mądrze milczeć niż głupio gadać.
Pozdrawiam, Michał.

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » pt lut 18, 2011 11:11

a po angielsku masz jeszcze tu: http://home.wanadoo.nl/psittaculaworld/
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie aleksandrett i opieka nad nim”