Karmienie w czasie lęgu

Pamiętajmy, że leczyć powinien lekarz. Porady udzielane na forum to tylko dodatkowa pomoc.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Karmienie w czasie lęgu

Post autor: Al » wt kwie 06, 2010 18:32

Co prawda nie mam młodych aleks, ale na innym forum spotkalam się ze stwierdzeniem, że w czasie odchowu młodych nie podajemy warzyw ani owoców. Tylko samo jajko lub pokarm jajeczny. Tym bardziej mn ie to zdziwiło,że jako żrodło tej wiedzy podano właśnie forum aleksandrety

szkot
Ptaki które hoduję: amadyny wspaniałe
Kontakt:

Post autor: szkot » wt kwie 06, 2010 18:37

Rózne ludzie maja z tym doświadczenia.Ja mam znajomego,któremu wszystkie młode zdechły w budach po tym jak podał dorosłym ptakom zieleninke. Mysle ze zaraz wypowiedza sie tutaj nasi hodowcy.
Nawet z resztek świni powstaje pyszny hod dog!

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » wt kwie 06, 2010 18:46

Poszukaj dobrze, tak twierdzi WOJTEKZ na pierwszej stronie
http://www.aleksandretta.pl/informacje, ... ,15,1.html
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » wt kwie 06, 2010 18:54

wojtek, Przeczytalam ale dalej nie rozumiem dlaczego warzywa i owoce są dla młodych szkodliwe, aleksy śliwogłowe preferują w tym okresie owoce i warzywa a obrożne nie ?

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » wt kwie 06, 2010 19:02

A czy gdzieś jest na tym forum napisane że warzywa i owoce są szkodliwe :?: Jest napisane że po podaniu ''mokrego'' pokarmu wszystkie pisklaki padły. Pokarm ''mokry'' podaję dopiero w 30-35 dniu życia piskląt . Inni hodowcy podają już od pierwszego dnia po wykluciu. To co piszą na innych forach traktuję jako totalne bzdury , po prostu ''wiedzą że gdzieś dzwonią ale nie wiedzą w jakim kościele''.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
coco39
Ptaki które hoduję: papugi
Kontakt:

Post autor: coco39 » wt kwie 06, 2010 20:26

Zgodzę się z WOJTEKZ, ja również nie podaję owoców ani warzyw na początku i nie dotyczy to tylko aleksandrett obrożnych (choć dopiero mam pierwszy raz 2, 25- cio dniowe pisklaki w budce)ale i rozell.U rozell wprowadzam "mokry" pokarm po ok 3 tygodniach (są już wtedy w piórkach).Aleksom jeszcze nie podałem choć mają 25 dni.
Pozdrawiam
ArekP
http://arek-papugi.eu/

pysia34

Post autor: pysia34 » wt kwie 06, 2010 20:58

sądzę że można spróbować już nieco wcześniej ... drobnicy nie podaję pierwsze 5 dni zieleniny :( tzn nie podawałam jak nie miały dostępu teraz same biorą i nie wiem czy dlatego nie padł jeden papuzik :(
ale owocowe soki i musy lorze - barwnicy wprowadzałam dużo wcześniej i nic jej nie było :) w zasadzie od 15 dnia

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » wt kwie 06, 2010 22:36

Jeśli "zielenina" jest z pewnego miejsca i ptaki są do niej przyzwyczajone, to nie ma żadnego znaczenia wiek młodych. Natomiast jeśli chodzi o pokarmy białkowe, to już jest inna bajka. Pokarmy te są słabo trawione w niskich temperaturach i ja osobiście nie podaję "mokrego" :-D jajka jak jest mniej niż 17 stopni C.

pysia34

Post autor: pysia34 » wt kwie 06, 2010 22:46

u mnie przy słoneczku jest już pod szkłem więcej :) a jak nie ma słoneczka to chodzi turbina z kominka :) więc jest oki :) a ptaki zieleninkę bez ograniczeń wcinają jeden papuzik się uchował niebawem będą kanarki podzielę się doświadczeniem bo kolega też mówił że nie powinny mieć zieleninki a ja nie mam jak wyeliminować jej ze szklarni :-(
a w tych warunkach lęgi drobnicy będą pierwszy rok ze stałym dostępem do roślin a dziobią codziennie liście ozdabiając niczym koronki :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie aleksandrett i opieka nad nim”