problem
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Bartek1980
- Ptaki które hoduję: Nierozłączki,Aleksandretta chińska
- Kontakt:
problem
Witam
Mój chińczyk zadarł sobie strasznie pióra na głowie,widać mu gołą skórę nie daje się złapać żeby się temu dobrze przyjżeć.Zachowuje się normalnie powinienem się z tym udać do weta ? To się stało wczoraj wieczorem
Mój chińczyk zadarł sobie strasznie pióra na głowie,widać mu gołą skórę nie daje się złapać żeby się temu dobrze przyjżeć.Zachowuje się normalnie powinienem się z tym udać do weta ? To się stało wczoraj wieczorem
- Bartek1980
- Ptaki które hoduję: Nierozłączki,Aleksandretta chińska
- Kontakt:
- pabloj
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty
- Kontakt:
Jeśli nie widzisz tam krwawiącej ranki to wydaje mi się że nic mu nie będzie, piórka w końcu zarosną. Jeśli zrobił to sobie w klatce usuń lub jakoś zabezpiecz to miejsce by się to więcej nie powtórzyło biedakowi.
"Ludzie stoją niżej od papug, niezależnie od wysokości żerdzi." :)
http://www.garnek.pl/pabloj/a
http://www.garnek.pl/pabloj/a
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Madziu , trudno jest wyciągnąć jakieś wnioski z tego co napisałaś , tak dokładnie to nie wiesz co się dzieje z papugą. Postaraj się to zaobserwować, być może to jest tylko rutynowe pierzenie.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obroźna
ale ona chyba źle sie czuje ale nie wiem jak sie dodaje zdjecia więc wam nie pokaze jak to wygląda zresztą pojde do weteryniarza
wiesz ja tu tylko przyszlam sie dowiedziec co dzieje sie z papuga a jak bedzie z nia dobrze to usuwam profil :)
zobaczcie na moja prywatna galerie tam są jej zdjęcia zwroćcie uwage na jej glowie jest bardzo brzytka aleksa
Połączyłam trzy posty
wiesz ja tu tylko przyszlam sie dowiedziec co dzieje sie z papuga a jak bedzie z nia dobrze to usuwam profil :)
zobaczcie na moja prywatna galerie tam są jej zdjęcia zwroćcie uwage na jej glowie jest bardzo brzytka aleksa
Połączyłam trzy posty
Ostatnio zmieniony pt wrz 18, 2009 19:14 przez madzia, łącznie zmieniany 2 razy.
- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
A poszłaś do weta?Zauważyłaś,że brakuje jej piór na głowie ,ale nie wiesz czy same wypadły czy sobie wyrywa...szkoda,że nie możesz tego przyuważyć bo to jest ważne.Może postaraj się zaobserwować co się dzieje.Czy dostaje codziennie warzywa ,owoce, kiełki?Faktycznie wygląda nie ciekawie ale ja z tym poszłabym do weta.
- Figa
- Ptaki które hoduję: Amazonka niebieskoczelna
Jak tego nigdy nie robiłeś to lepiej nie próbuj, bo okaleczysz ptaka. Z pazurami nie ma takiego problemu jak z dziobem, do tego trzeba mieć wiedzę i doświadczenie. Nawet zwykły weterynarz, który się nie specjalizuje w ptakach to pewnie dzioba by z biegu papudze nie skracał. Może to zrobić tylko doświadczony hodowca i doświadczony weterynarz.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Dziób jest w porządku , pazury też, kup jednak dobrej jakości kamień mineralny i naturalną sepię. Jedyne co mnie niepokoi to bardzo mocne pierzenie , moje aleksandrtetty nigdy tak ostro się nie pierzyły, jednak spotkałem się już kilkakrotnie z takim przebiegiem pierzenia.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- misia458
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: Rudosterki
- Kontakt:
Ekspertem nie jestem ale myślę że to tak jakbyś zamiast potasu witaminę "C" połykała. Moim zdaniem papuga powinna dostawać wszystkie te składniki, nie wliczając " prawidłowej diety".
- dzem3
- Ptaki które hoduję: aleksandretty obrożne zielona i niebieska
WOJTEKZ pisze:...Jedyne co mnie niepokoi to bardzo mocne pierzenie , moje aleksandrtetty nigdy tak ostro się nie pierzyły, jednak spotkałem się już kilkakrotnie z takim przebiegiem pierzenia.
Ja miałem okazję przechodzić z moją aleksą obrożną bardzo obfite pierzenie co prawda na główce nie miała takich ubytków ale na brzuchu i pod skrzydełkami baaaardzo.
Jedna na wszelki wypadek byłem z nią u weta by nie mieć do później do siebie wyrzutów, że nie zrobiłem wszystkiego by pomóc ptaku. Dostałem wtedy jakieś kropelki by tak na wszelki wypadek wetrzeć jej i samcowi w kark między skrzydłami w odstępach dwutygodniowych. Zastosowałem się do rad lekarza mimo, że nie było widać żadnych pasożytów. Trwało to jeszcze jakiś czas a później zaczęło pojawiać się masa nowych piórek. Następnie ptak zgubił cały ogon w przeciągu kilku dni (wyglądała komicznie i fruwała bardzo nieporadnie ale próbowała). Odrósł ogon odrosły piórka i jest wszystko ok. Teraz zaczyna pierzyć się Tytus samiec ponad 7 lat od poprzednich właścicieli dowiedziałem się, że Tytus również przechodzi obfite pierzenie. Zobaczymy jak to będzie z nim na razie zgubił dwie lotki i jedną sterówkę.
Ale wracając do tematu Madziu proponuję dla dobra ptaka i dla Twojego spokoju wizytę u weta i życzę aby okazało się tak samo jak w moim przypadku, że to tylko pierzenie.
Pozdrawiam
- dzem3
- Ptaki które hoduję: aleksandretty obrożne zielona i niebieska
tutaj możesz poczytać i zobaczyć jak wyglądał mój Dziubas
http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=2361
http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=2361
Pozdrawiam