Mam problem. Nie umiem znaleźć tego temtu, wiec zakładam. Moja Papuga ostatnio je duzo owocow (ogorek, pomarancz, pomidor) i do tego słonecznik. Dzisiaj zauważyłem, że wydala płynne odchody o zielonej barwie i martwię się, bo chyba jest coś nie tak. Zarówno barwa jak i rzadkość odchodów.
Proszę o porady, co zrobić, żeby wyleczyć moją papugę :(
Chora Aleksa.
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Tu masz o kupkach papuzich http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=1416
- JC
- EKSPERT-HODOWCA
- Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
- Kontakt:
Skąd masz te owoce
Ja kilka lat temu miałem 5 par katarzynek. Dwie pary uwielbiały marchew, a 3 jadły w niewielkich ilościach. Do czasu jak karmiłem marchewką ze swojego ogródka było ok. Ale gdzieś w lutym mi się skończyła. Zacząłem karmić "sklepową". No i po kilkudziesięciu dniach karmienia "nową marchewka" - padły, łącznie z młodymi które wtedy miały.

-
- Ptaki które hoduję: aleksandretty ob., modrolotki,faliste, nimfy,gołąbki egzotyczne
Rośliny , a szczególnie marchew mają zdolności magazynowania azotanów pochodzących z nawożenia. Te azotany zjadane z marchwią gromadzą się w organiźmie i przekształcają w azotyny , które są szkodliwe , a w dużych ilościach zabójcze . Niszczą m in. hemoglobinę.Odradzam karmienie marchwią o niewiadomym pochodzeniu, a szczególnie z gospodarstw gdzie stosowane są wysokie dawki azotu.
sajga