Aleksandretta obrożna -pierzenie czy choroba?

Pamiętajmy, że leczyć powinien lekarz. Porady udzielane na forum to tylko dodatkowa pomoc.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
dzem3
Ptaki które hoduję: aleksandretty obrożne zielona i niebieska

Post autor: dzem3 » czw gru 10, 2009 19:24

Dziubas ma się coraz lepiej sądzę,że to tylko takie obfite pierzenie. Dziekuję za wszelkie sugestie a jeśli chodzi o dietę to ma naprawdę urozmaiconą: mieszanki Vitakraftu (podaję je od początku - jako jedyna sprawdzana weterynaryjnie) świeże warzywa owoce jajko 2 razy w tyg wraz z niewielką ilością skruszonej kostki wapiennej, sepia ciągle dostępna, gałązki i kiełki. Mam nadzieję, że to już tylko kwestia dni kiedy Dziubas odzyska piękny wygląd. Pozdrawiam i dziękuję

kajabu
Ptaki które hoduję: aleksandretta

Post autor: kajabu » ndz maja 16, 2010 20:09

Witam,

bardzo prosze powiedzcie mi, jak długo może trwac pierzenie u ptaka? Moja aleksa ma (jeśli wierzyć hodowcy, od którego go kupiłam) ok. roku, od mniej więcej 1,5 miesiąca na potęgę wypadają mu pióra.

Miał piękny, długi ogon (dwa nadłuższe pióra), 3 dni temu wypadło mu jedno, dziś drugie. Czy to normalne? Czy przy pierzeniu wymianie podlegają wszystkie pióra, również te z ogona?

I jak długo zazwyczaj trwa pierzenie?

Nigdzie nie widać mu łysej skóry, ale zrobił się taki zabiedzony... i zaczynam się martwić.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz maja 16, 2010 20:16

Nie martw się , pióra wypadną i odrosną to wszystko trwa o koło dwóch miesięcy. Moje aleksandretty wyglądają podobnie jak Twoja i na podłodze mam cały czas malutkie piórka(chociaż teraz już mniej) bo właśnie przyszła kolej na pióra ogonowe.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

kiwi
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna

Post autor: kiwi » pt sie 13, 2010 08:33

witam.moją alekse mam ok. 3 miesiące.od miecha zaczoł gubic piórka i kiepsko lata.ogon wygląda jak by był zniszczony a skrzydła troche dziwnie wyglądają tzn.w dolnych partiach jakby się przeżedziły i wystają małe białe piórka.według chodowcy ptak ma jakies18 mieś.czy to normalne.proszę o jakies porady.niestety nie umiem przerobic zdjecia na mniejszy format ,żeby pokazac oco mi chodzi

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Post autor: glizda177 » pt sie 13, 2010 08:54

musiałabyś zobaczyć moje samca jak wstretnie wyglada teraz sie ptaki pierzą , ja w zeszłym roku miałam problem po bitwie dwóch samczyków bo jeden stracił lotki dopiero teraz mu odrosły a tak to nawet nie fruwał .Pierzenie może potrwać martwić się można jak ptak ma gołe placki

Aga Gdańsk
Ptaki które hoduję: Aleksandretta
Kontakt:

Post autor: Aga Gdańsk » pt sie 20, 2010 21:02

Przeczytałam tematy "pierzeniowe" dotyczące Aleksandrett i dalej nie wiem jak pomóc mojemu Papugowi..... Ma około 2 lat i od kilku dni nie wygląda najlepiej. Humorek ma przedni, apetyt również jednak z jego upierzeniem ewidentnie coś się dzieje. Jest napuszony, poprzez zielono-żółte piórka na brzuszku przebija jasno szare pierze, które wdaje się jakby "podarte". I jeszcze jedno, cały czas oczekuję na pojawienie się obróżki, w tym napuszeniu zauważyłam delikatne czerwonawe piórka. Czy tak właśnie wykształca się obroża? Bardzo proszę o radę, czy odczekać jeszcze kilka dni, czy też od razu udać się do weterynarza??? Możecie polecić kogoś zaufanego z Trójmiasta??
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pt sie 20, 2010 21:20

Aga, zobacz to http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=1774 , porównaj u swojej papugi . Niepokoją mnie te szare pióra , postaraj się o dokładne zdjęcie tych piór.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455

Aga Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Aga Gdańsk » pt sie 20, 2010 21:43

Nie wygląda to dobrze..... :-(
Wygląda tak od kilku dni, jednak apetyt cały czas wyśmienity, humor i "rozdarcie" również... Jak mu pomóc??
Połaczyłam oba posty
Załączniki
DSC_1178.JPG
DSC_1179.JPG
DSC_1181.JPG
Ostatnio zmieniony sob sie 21, 2010 04:51 przez Aga Gdańsk, łącznie zmieniany 1 raz.

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » pt sie 20, 2010 22:09

Dobrze go karmić,zadbać o higienę klatki.W dużym procęcie to jest zwykłe pieżenie młodziaka. ;-)
Pozdrawiam. Artur

Aga Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Aga Gdańsk » pt sie 20, 2010 22:21

Dzięki Ci wielkie :-). Może powinnam dodawać do pokarmu jakieś witaminki? Papug owocki zajada, marchewkę omija szerokim łukiem, kolby owocowe uwielbia i Vitakraftową karmę chrupie. Czy powinnam podać coś jeszcze?

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » pt sie 20, 2010 22:31

Poszukaj jak uczyć jeść młode papugi w innych tematach,jeszcze ze 2 lata bedzie młody.Jajko podawaj,wapno...To ładny samczyk będzie.Miałem takiego kiedyś,14 lat był u mnie... ;-)
Pozdrawiam. Artur

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pt sie 20, 2010 22:49

Ptak przechodzi bardzo mocne pierzenie , moim zdaniem trochę za mocno. Podawaj mu teraz co dziennie warzywa, kiełkowane ziarno , owoce i chwasty w dość małych dawkach tak aby nie dostał biegunki (wystarczy jak poskubie wszystkiego po trochu).Należy też pamiętać o białku zwierzęcym (jajko gotowane na twardo).Postaraj się o dobry kamień mineralny i sepię (pisałem gdzieś o tym).
Pozdrawiam
GG 7481455

Aga Gdańsk
Kontakt:

Post autor: Aga Gdańsk » pt sie 20, 2010 23:09

o zieleninie naturalniej czytałam i bede stosowac sie do zaleceń. Bardzo dziękuję za pomoc. Pozdrawiam wszystkich :-)

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » sob sie 21, 2010 05:18

Aga Gdańsk, wizyta u weta nie zaszkodzi. Przy okazji zrób badania odchodów w kierunku pasożytów. Tu http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=1825 masz gdańskich wetów. Napisz na PW do Raffiego, on jest z Gdańska więc udzieli Ci wskazówek kto z tamtejszych wetów jest najlepszy.
Wapno, minerały, witaminy - http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=62
Kamień mineralny, kostki, sepia - http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=2621
Woda do picia - http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=1039
Całkowicie zrezygnuj z kolb owocowych bo tylko niepotrzebnie tuczą, mogą niszczyć wątrobę, a żadnych wartości odżywczych w nich nie ma. Zamiast kolb rób szaszłyki owocowo - warzywne a wyjdzie to tylko papużce na zdrowie.
Jako źródło wapnia możesz dwa/trzy razy w tygodniu podać jednego migdałka.
Zapewnij możliwość kąpieli - większy (nie za głeboki) pojemnik z wodą lub spryskiwacz.
Poobserwuj papużkę czy przypadkiem sama sobie części piór nie wyrywa.

rafalek888
Kontakt:

Post autor: rafalek888 » wt sty 04, 2011 15:45

Witam z moją papugą jest coś nie tak czy w tym miesiącu to normale, że papuga pierzy się ?
wczoraj i przed wczoraj była wypuszczana wczoraj przychodze do niej patrze, że bardzo dużo piór leży na podłodze dość małe te piórka są i 3 duże wypadły czy to normalne w katce dziś i wieczorem zgubił 3 piórka 2 malutkie i 1 średnie. Mam sie już martwić czy nie ma obaw to tylko pierzenie? :-/

sebek24
Ptaki które hoduję: 2-Aleksandretty Alex&Gaga,Nimfa Katun
Kontakt:

Post autor: sebek24 » wt sty 04, 2011 16:18

A w jakim wieku jest papuga?
sebek:)

rafalek888
Kontakt:

Post autor: rafalek888 » wt sty 04, 2011 18:48

2 lata.

pysia34

Post autor: pysia34 » wt sty 04, 2011 20:35

aleksy pierzą sie intensywnie co pół roku mniej więcej :-) więc jeśli od ostatniego pierzenia minęło tyle czasu to jest to pierzenie
obserwuj rosnące nowe pióra, mozesz podać preparat witaminowy, jesli pierzenie nie będzie przebiegało prawidłowo, nie będą rosły nowe pióra konieczne będą badania na wirusy

rafalek888
Kontakt:

Post autor: rafalek888 » śr sty 05, 2011 19:27

Kupiłem witaminki i zobaczymy co będzie narazie nie widziałem czy jadł bo byłem na górze ( papuga na dole )

glizda177
Ptaki które hoduję: lora wielka aleksandretty patagonki senegalki żako kakadu

Post autor: glizda177 » czw sty 06, 2011 17:51

hm.. jakie witaminy kupiłeś? że piszesz że nie wiesz czy jadł

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie aleksandrett i opieka nad nim”