Aleksandretta obrożna -pierzenie czy choroba?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Dużo też zależy od wieku w jakim jest papuga, nie wszystkie ptaki muszą się pierzyć w jednym terminie. Możesz podawać swojej papudze specjalne witaminy na wzmocnienie piór podczas pierzenia.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
To jest aleksandretta obrożna.
Akurat ostatnio( 2 tyg temu) widzialem w grupie aleksandrett jedną z podobnymi zmianami upierzenia ale nie az tak mocnymi. Tamta aleksa miala troche czerwonego na głowie. Oprócz tego że miała te zmiany w ogóle na żywo sprawiała wrażenie nienajlepsze: połamane pióra , a niektóre też nastroszone. W ogóle była żwawa i ruchliwa ale te piórka i jakiś taki ogólny stan jej nie podobal mi się.
Takie czerwone piórka u wielu papug mogą być objawem jakichś problemów : np. z watrobą, a to może być spowodowane np.nieodpowiednim żywieniem , czy być może i np czynnikami genetycznymi , jakimiś predyspozycjami tego organizmu do choroby.
Jak ta aleksa była żywiona w ostatnim czasie to jest wazne pytanie. Chyba nie miales nad tym kontroli bo wyjeżdzałes jak zrozumiałem.
W tej chwili to moim zdaniem trzeba znaleźc lekarza i zasugerowac mu że to moga byc problemy z watroba i niech On raczej w tym kierunku działa . Pozdrawiam
Akurat ostatnio( 2 tyg temu) widzialem w grupie aleksandrett jedną z podobnymi zmianami upierzenia ale nie az tak mocnymi. Tamta aleksa miala troche czerwonego na głowie. Oprócz tego że miała te zmiany w ogóle na żywo sprawiała wrażenie nienajlepsze: połamane pióra , a niektóre też nastroszone. W ogóle była żwawa i ruchliwa ale te piórka i jakiś taki ogólny stan jej nie podobal mi się.
Takie czerwone piórka u wielu papug mogą być objawem jakichś problemów : np. z watrobą, a to może być spowodowane np.nieodpowiednim żywieniem , czy być może i np czynnikami genetycznymi , jakimiś predyspozycjami tego organizmu do choroby.
Jak ta aleksa była żywiona w ostatnim czasie to jest wazne pytanie. Chyba nie miales nad tym kontroli bo wyjeżdzałes jak zrozumiałem.
W tej chwili to moim zdaniem trzeba znaleźc lekarza i zasugerowac mu że to moga byc problemy z watroba i niech On raczej w tym kierunku działa . Pozdrawiam
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
andrzej.o pisze:dziekuje za porade ale z tego co wiem to zona b dba o nasza Alekse odzywiana jest tak samo jak zawsze swieze owoce jarzyny specjalny pokarm dla papug srednich zawsze byl tak zywiony i nic sie nie dzialo te zmiany wystapily po pierzeniu gubil mnostwo piorek
Ja jednak zastanowiła bym się nad błedami żywieniowymi i problemami z wątrobą. W karmie dla ptaków średnich występuje słonecznik. A na zdjęciu widać jeszcze dodatkowe karmidło pełne słonecznika. Jeśli tak wygląda dieta papugi to watroba może być poważnie obciążona.
Czy odchody papugi nie zmieniły się?
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
andrzej.o, naprawdę radzę posłuchać rady Gerarda - jest doświadczonym hodowcą i nie jednej papudze z powodzeniem pomógł.
Teraz radzę do codziennej diety wprowadzić duuuuużo zieleniny. Poczytaj proszę cały temat http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=1034 i tu http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=601, podawac duuuuże ilości ziaren kiełkowanych . Tu jest obszerny temat co i jak kiełkować http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=405 . Kiełki zawierają mnóstwo cennych witamin a więc wspomogą leczenie chorej wątroby aleksy.
Należy na czas diety wyeliminować 99% do tej pory podawanego słonecznika. Nie podawać wogóle żadnych orzechów. Jak najmniej tłuszczu.
Podawać za to zwiększone porcje owoców i warzyw.
Teraz radzę do codziennej diety wprowadzić duuuuużo zieleniny. Poczytaj proszę cały temat http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=1034 i tu http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=601, podawac duuuuże ilości ziaren kiełkowanych . Tu jest obszerny temat co i jak kiełkować http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=405 . Kiełki zawierają mnóstwo cennych witamin a więc wspomogą leczenie chorej wątroby aleksy.
Należy na czas diety wyeliminować 99% do tej pory podawanego słonecznika. Nie podawać wogóle żadnych orzechów. Jak najmniej tłuszczu.
Podawać za to zwiększone porcje owoców i warzyw.
- dzem3
- Ptaki które hoduję: aleksandretty obrożne zielona i niebieska
nasz Dziubas(8m-cy) albo się pierzy albo coś mu dolega. Podpowiedzcie czy w ciągu jednego dnia naturalnym jest by ptak zgubił kilka (2 lub 4 lotki) sterówkę i sporo około kilkunastu malutkich piórek. Zaczęła gubić piórka już jakiś czas temu ale dziś to już się "sypie". Na brzuchu wygląda jakby się "pruła" wokół oczu też widać ubytki w upierzeniu, nad ogonem pod skrzydłami również. Nadmienię, że ptak jest przy tym żywy bardzo ruchliwy i nadpodziw warjuje lata za samcem 7 letnim gania go po domu. Je dużo zachowuje sie jak zawsze z małym wyjątkiem kiedyś była troszkę spokojniejsza.
Pozdrawiam
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Tytus kiedy się pierzy wiosną też potrafi zgubić dużo piór w jeden dzień. Wtedy ma właśnie dziury w skrzydłach (brak lotek), łysinkę wokół oczu i na czubku łepka. Na to miejsce pojawiają się takie sterczące igiełki i po pewnym czasie wszystko wraca do normy, czyli rosną ładne nowe piórka. Zwróć uwagę czy pojawiają się właśnie takie "kolce".
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Aleksandretty trzymam już bardzo długo ale nigdy nie widziałem u swoich ptaków takich ubytków piór podczas pierzenia. Zapytaj weta co o tym sądzi, bo dla mnie to wygląda to tragicznie, chociaż słyszałem od znajomych co posiadają aleksandretty o tak ostrym pierzeniu.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- dzem3
nie sądzę ponieważ jak wyżej napisałem wypadają jej te pióra i też ze skrzydeł i ogona dzisiaj też na karku. Byłem u weta i dał mi kropeliki do zaaplikowania na karku i zobaczymy co potem. Powiedział, że może to być z wielu powodów: Stres(pojawienie się drugiego ptaka), Zmiana karmy, Pasożyty. Więc zobaczymy co będzie dalej. Dziwi mnie tylko fakt, że drugi ptak wcale się nie drapie nie gubi piór i jest ok.
- dzem3
Jesteśmy dobrej myśli ponieważ u Dziubasa zaczęły pojawiać się takie "pałeczki" nowe pióraka. Mniej gubi piór można powiedzieć, że już prawie wcale. Sądzę, że to pierzenie tylko takie obfite. Oczywiście zastosowaliśmy te krople od weta i za 2 tyg. powtórzymy aby spać spokojnie. Jak się wypierzy to zamieścimy fotki! Dzięki za zainteresowanie i chęć pomocy!
-
- lekarz weterynarii
- Ptaki które hoduję: rozella białolica, amanda górska
- Kontakt:
Witam!
by pomóc papudze w pierzeniu można podać do wody preparat Biosupervit, bardzo dobrze sie sprawdza. Uzupełnia niedobory aminokwasów i witamin. Ja zawsze go daję pacjentom jesli mają takie problemy lub gdy jedzą niewłaściwą dietę.
pozdrawiam,
by pomóc papudze w pierzeniu można podać do wody preparat Biosupervit, bardzo dobrze sie sprawdza. Uzupełnia niedobory aminokwasów i witamin. Ja zawsze go daję pacjentom jesli mają takie problemy lub gdy jedzą niewłaściwą dietę.
pozdrawiam,
lek.wet. Agnieszka Drohobycka
Gabinet Weterynaryjny "Parotka"
ul.Rydygiera 25, Kraków
tel.(12)346-37-76
www.parotka.pl
Gabinet Weterynaryjny "Parotka"
ul.Rydygiera 25, Kraków
tel.(12)346-37-76
www.parotka.pl