Mokry katar u różanej

Pamiętajmy, że leczyć powinien lekarz. Porady udzielane na forum to tylko dodatkowa pomoc.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

martino
Ptaki które hoduję: Aleksandretta Różana
Kontakt:

Mokry katar u różanej

Post autor: martino » pt kwie 26, 2013 20:58

Witam,
przeglądałem wcześniejsze tematy o aleksandrettach i nie znalałem takiego tematu, mianowicie kupiłem niecały miesiąc temu od hodowcy dwumiesięczną aleksandrettę różowopierśną. Hodowca twierdził ze jest zdrowa i mój błąd, że nie poszedłem od razu do weterynarza na badania ale koszty jakie poniosłem przy zakupie dodatków uniemożliwiły mi wizytę.

Otóż papudze od pierwszych dni zdarzało się kichać oraz dłubać w nosie pazurem. (nie robi sobie przy tym krzywdy, nie ma zaczerwienień ale widać, że coś jej przeszkadza) Jak ją przywiozłem, zrobiłem generalne porządki, żeby pozbyć się kurzu nawet zza mebli i dbam o czystość na bieżąco. Ma dość wilgotno w pomieszczeniu, w którym przeważnie przebywa i temperatura wahająca się od 19 do 22 stopni. Dziś kichnęła siedząc na moim ramieniu i poczułem jakby mnie "opluła". Mam złe wspomnienia z katarem u papug więc chciałbym się poradzić czy jest jakiś sposób żeby jej jakoś pomóc? Liczyć, że przejdzie?
Po prostu nie wiem czy mam się martwić czy po prostu jestem przewrażliwiony.
Bardzo proszę o rady
Czasami nie czuję się jakbym kupił papugę tylko jakbym zaadoptował dziecko!

pysia34
Ptaki które hoduję: duże papugi
Kontakt:

Post autor: pysia34 » sob kwie 27, 2013 06:38

Jest prosty sposób....wizyta u weta i nebulizacja. Papuga ma najprawdopodobniej jaką infekcję dróg oddechowych. Tzn może kichać kilka razy na dzień na mokro - oczyszcza w ten sposób drogi oddechowe, ale jeśli zdarza się to zbyt często to świadczy to o infekcji. Warto więc zasięgnąć porady lekarza jeżeli uważasz że to nadmierne kichanie. Może świadczyć ono często o infekcji bakteryjnej, rzadziej o grzybiczej, jednak ta w przypadku aspergilozy nie jest taka łatwa do leczenia więc nie można tego bagatelizować. Najczęściej starcza w przypadków zwykłej infekcji kilka dni nebulizacji.

Any
Ptaki które hoduję: Aleksandretta różaną, Senegalka ognistobrzucha

Post autor: Any » sob paź 27, 2018 09:28

Martino, co z Twoją aleksą? Ja mam ten sam problem a lekarze nie wiedzą co to może być...

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie aleksandrett i opieka nad nim”