Aleksandretta obrożna -pierzenie czy choroba?
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Aleksandretta obrożna -pierzenie czy choroba?
to uszkodzenia mechaniczne, sam ptak je zrobił, papugi lubią bawic sie piorami ktore wypadną
Witam
Ostatnio zauważyłam wypadanie piór puchowych mojej papuni, aleksandrettcie. Wypadają w bardzo dużych ilościach.
Zaznaczę, że papuga ma 6 msc. Nie wiem czy w tym wieku aleksy się pierzą.
Daję jej świeże owoce i dobry pokarm, tak więc chyba nie jest to spowodowane brakiem witamin.. Od stresu także nie, ponieważ mam ja w sumie od 4 msc, lecz nie boi się gdy podchodzę do klatki, daje się karmić jabłkiem.
Proszę o pomoc, ponieważ nie wiem czy to pierzenie

Ostatnio zauważyłam wypadanie piór puchowych mojej papuni, aleksandrettcie. Wypadają w bardzo dużych ilościach.
Zaznaczę, że papuga ma 6 msc. Nie wiem czy w tym wieku aleksy się pierzą.
Daję jej świeże owoce i dobry pokarm, tak więc chyba nie jest to spowodowane brakiem witamin.. Od stresu także nie, ponieważ mam ja w sumie od 4 msc, lecz nie boi się gdy podchodzę do klatki, daje się karmić jabłkiem.
Proszę o pomoc, ponieważ nie wiem czy to pierzenie

- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
W tym wieku aleksandretty przechodzą pierwsze pierzenie. Więc nie masz powodu do zmartwień.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta Obrożna
Witam! Jak w temacie moja Aleksa od wczoraj zaczęła nagminnie się drapać, wyciąga puch. A także wieczorami słychać jak psika po dwa razy z rzedu. I pytanie takie czy to jest pierzenie czy coś jej dolega? Dodam że podczas drapania wylatuje jej taki jakby biały proszek. Założyłem nowy temat ponieważ nigdzie nie znalazłem odpowiedzi
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Prawdopodobnie ptak zaczyna przechodzić pierwsze pierzenie, więc nie ma powodu do zmartwień.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
Hm mam nadzieję że tak jest.
-
Ma możliwość kąpieli lecz nie korzysta z tego.
-
- Ptaki które hoduję: szare, kakatoes
- Kontakt:
halo
sa sposoby aby podniecic papuge do kapieli...
papuga sie po prostu nie nauczyla...
czy byla odebrana od rodzicow i recznie karmiona...
najczesciej wlasciciel nie widzi jak papuga sie skubje...widzi tylko piorka albo puszek na podlodze klatki.
Wszytkie inne papugi, Przpuszczam aleksandrety takze, jak przechodza pierzenie, traca tylko pare piorek i nigdy nie ma golych czesci... pierzenie u papug rowniez nie wplywa na lot...
Pozdrawiam
C
sa sposoby aby podniecic papuge do kapieli...
papuga sie po prostu nie nauczyla...
czy byla odebrana od rodzicow i recznie karmiona...
najczesciej wlasciciel nie widzi jak papuga sie skubje...widzi tylko piorka albo puszek na podlodze klatki.
Wszytkie inne papugi, Przpuszczam aleksandrety takze, jak przechodza pierzenie, traca tylko pare piorek i nigdy nie ma golych czesci... pierzenie u papug rowniez nie wplywa na lot...
Pozdrawiam
C
-
Nie była ręcznie karmiona. Na początku jak ja przywiozłem to była zainteresowana wodą lecz teraz nie chce wchodzić do wody.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
nie kazda papuga lubi sie kąpać, jedne wchodza do misek i sie kąpią, inne wolą prysznic a są i takie, które od wody uciekaja jak diabeł od święconej, nie wolno zmuszać ptaka do tego czego nie chce
-
- Ptaki które hoduję: szare, kakatoes
- Kontakt:
...pisze o sposobach i podnietach do kapieli ...naturalnie nie o zmuszaniu...
szumienie odkurzaca na przyklad pobudza wiele ptakow da kapieli...rowniez szum wody z kranu...
Jak ptaki sa na dworze w volierze i pada deszcz, wiele, ktore normalnie nie lubia wody porza piora i poddaja sie wody z nieba...
ta sa naturalne reakcje.
nawet jak jest goraco na dworze to jest okazja do pryskania...
C.
szumienie odkurzaca na przyklad pobudza wiele ptakow da kapieli...rowniez szum wody z kranu...
Jak ptaki sa na dworze w volierze i pada deszcz, wiele, ktore normalnie nie lubia wody porza piora i poddaja sie wody z nieba...
ta sa naturalne reakcje.
nawet jak jest goraco na dworze to jest okazja do pryskania...
C.
-
Moja chyba jest z tych które nie lubią się kąpać
Witam wszystkich. Problem polega na tym że kupiłem w kwietniu bieżącego roku samca Aleksandretty ze złamanym ogonem podczas transportu. Ptak po dziś dzień ogona nie ma. Pewien hodowca powiedział mi żeby wyrywać (wiem metoda drastyczna) po jednym złamanym piórze co kilka dni tak też zrobiłem i niestety dalej ogon nie odrasta lub rośnie strasznie wolno bo coś tam wystaje. Od wyrwania ostatniego pióra minęło już prawie dwa miesiące dodatkowo na całym ciele widać plamy bez piór i chciałem zapytac czy jest to pierzenie czy jakaś choroba i ile może potrwać odrastanie? Dodaje zdjęcia ptaka
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Mnie to wygląda na chorobę niestety nie znam jej nazwy,istnieje też możliwość że ptak się skubie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty, Rozelle, Modrolotki, Świergotki, Nimfy, Faliste, Kanarki i Gołąbki Diamentowe
Dzwoniłem do weterynarza w takim razie i ma podjechać koło 18.00 zobaczyć ptaka żeby go nie stresować transportem do niego. Apetyt ma normalnie je wszystko owoce, warzywa i nasiona, nie jest też osowiały no nie wiem.. Zobaczymy co rzeknie pan doktor
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretty, Rozelle, Modrolotki, Świergotki, Nimfy, Faliste, Kanarki i Gołąbki Diamentowe
Weterynarz niestety stwierdził że ptak nie będzie już latał gdyż mu ogon nie odrosnie po tak długim czasie. Podał krople nie pamiętam nazwy żeby posmarować ptaka na karku z tyłu I wcierać zeby wykluczyć pasożyty zewnetrzne . po 14 dniach powtórzyć zabieg.. Spotkał się ktoś tutaj z takim przypadkiem?
Jakby ktoś był chętny pomoc więcej zdjęć mogę wysłać. Zależy mi na tym ptaku.
Jakby ktoś był chętny pomoc więcej zdjęć mogę wysłać. Zależy mi na tym ptaku.