Źle wyglądająca woskówka-prosze o pomoc

Pamiętajmy, że leczyć powinien lekarz. Porady udzielane na forum to tylko dodatkowa pomoc.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

kajabu
Ptaki które hoduję: aleksandretta

Źle wyglądająca woskówka-prosze o pomoc

Post autor: kajabu » wt lis 03, 2009 22:53

Witam wszystkich serdecznie,

moja aleksa jest z nami od 2 miesięcy. Gdy do mnie przyjechała (kupiona od hodowcy) na środku woskówki miała niewielkie zgrubienie. Myślałam, że to nic groźnego-taka narośl po prostu. Jednakże od jakichś dwóch tygodni narośl zaczęła się powiększać, cała woskówka ptaka zaczęła się zmieniać, robi się nieregularna, brązowa, a nad nią papuga zaczyna gubić upierzenie. Wygląda to niezdrowo. Mam wrażenie, że może to być świerzb, ale to tylko przypuszczenia na podstawie informacji, które znalazłam w internecie.
Bardzo proszę o pomoc. Załączam zdjęcia ptaka. Czy to faktycznie pasożyt,czy może coś zupełnie innego?
Potrzebny weterynarz, czy może panikuję?
dziękuję bardzo z góry i pozdawiam serdecznie
Załączniki
IMG_8319.JPG
IMG_8387.JPG
Ostatnio zmieniony czw mar 03, 2011 06:48 przez kajabu, łącznie zmieniany 1 raz.

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » wt lis 03, 2009 23:02

Byc moze papuga tam sie uderzyla,zdarla nieco skore ,a teraz sie drapie bo ja boli.
Pozdrawiam. Artur

kajabu

Post autor: kajabu » śr lis 04, 2009 08:05

Dziękuję za tak szybką odpowiedź. Może i miała jakiś uraz w tym miejscu, gdy była u jeszcze u hodowcy, ale to nie wygląda ani nie wyglądało na rankę, to raczej taka zrogowaciała narośl.
Faktycznie ostatnio częściej ociera dziobem o żredź, wcześniej robiła to tylko po jedzeniu, więc może ją to boli lub swędzi?
Niepokoje się tym, bo widzę, że to się powiększa, nad dziobem jest coraz bardziej "wyłysiała" a woskówka robi się coraz bardziej brązowa i jakaś taka pofałdowana.
Może ktoś jeszcze z doświadczonych hodowców się wypowie? proooooooooszę :)

Diana
Ptaki które hoduję:
Kontakt:

Post autor: Diana » śr lis 04, 2009 10:34

kajabu !!! zasuwaj szybko do weta ,lepiej nie czekaj, aż coś się gorszego rozwinie ,po co oboje macie się stresować, życzę powodzenia i trzymam kciuki i oczywiście napisz co dalej z Twoim pupilkiem

Awatar użytkownika
Boguśka
-#moderator
-#moderator
Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki

Post autor: Boguśka » śr lis 04, 2009 15:25

Ja tez się nie spotkałam z takimi objawami ale mnie nie wyglada by to było normalne.Idż do weta bo im szybciej to zobaczy tym lepiej
Nie zawsze mów co myślisz,ale zawsze pomyśl co mówisz.

http://www.garnek.pl/gusiaxx/a

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » śr lis 04, 2009 17:56

Na pewno to nie jest świerzb. Najprawdopodobniej ptak uderzył się o coś twardego i to są pozostałości po czymś takim. Na zdjęciu widzę ze ranka powoli zaczyna się goić, jednak dobrze by było udać się z papugom do weta.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

kajabu

Post autor: kajabu » pn lis 09, 2009 14:18

Bardzo Wam dziekuję za wszystkie odpowiedzi! woskówka wygląda już trochę lepiej, choć ciągle martwię się tą "łysinką" nad dziobem. jestem na etapie poszukiwania jakiegoś weta znającego się na papugach, chciałabym żeby paputa obejrzał - w mojej miejscowości to niestety trudne:(
zastanawiam się też czy to łysienie nie może być spowodowane jakimś urazem (drażnieniem) o pręty klatki, bo od ok. tygodnia karol nie robi nic innego tylko usiłuje wydostać się z klatki... ale o tym napiszę we właściwym dziale :)

exoticdr
lekarz weterynarii
Ptaki które hoduję: rozella białolica, amanda górska
Kontakt:

Post autor: exoticdr » sob lis 14, 2009 13:33

wtrące swoje 3 grosze;-)
byc moze faktycznie jest to od uderzenia, nie widac tego dokładnie na zdjęciu, ale podobne zmiany moze dawac tez czasem grzybica lub infekcja bakteryjna.
lek.wet. Agnieszka Drohobycka
Gabinet Weterynaryjny "Parotka"
ul.Rydygiera 25, Kraków
tel.(12)346-37-76
www.parotka.pl

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie aleksandrett i opieka nad nim”