Dziób i pazury

Pamiętajmy, że leczyć powinien lekarz. Porady udzielane na forum to tylko dodatkowa pomoc.

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Awatar użytkownika
Grzegorz
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
Kontakt:

Post autor: Grzegorz » ndz sty 18, 2009 19:58

Tak, a to że się łuszczy to normalne...
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...

pysia34

Post autor: pysia34 » pt mar 20, 2009 21:28

Co do ścierania paznokci czy dzioba u swoich papug stosuję co jakiś czas owinięcie żerdzi drobnoziarnistym papierem ściernym na płótnie (gramatura 180 lub 220) co skutecznie powoduje w krótkim okresie czasu starcie zbyt długich pazurków i dzioba :) papier do żerdzi przypinam zszywkami , tak aby żadna nie wystawała. Papuga ma zabawę na dwa trzy dni i to w zupełności wystarczy :)

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » sob mar 21, 2009 09:56

pysia34, Jestem zdumiona,no ale co hodowca to ma inne zwyczaje,pazury to może ptak zetrze ale przy okazji może uszkodzic sobie wew.cześć stopy czyli poduszki

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » sob mar 21, 2009 13:44

Al pisze:pysia34, Jestem zdumiona,no ale co hodowca to ma inne zwyczaje,pazury to może ptak zetrze ale przy okazji może uszkodzic sobie wew.cześć stopy czyli poduszki

AL, to jest naprawdę bardzo drobny papier , można nawet powiedzieć że jest "gładki". Jednak sam czegoś takiego nigdy nie stosowałem , moim papugom muszą wystarczyć normalne nieokorowane żerdki.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » sob mar 21, 2009 14:07

WOJTEKZ, Moim też :mrgreen: w dodatku papier ścierny to dużo chemii.
Odpowiednie gałęzie,kostki wapienne i mineralne rozwiązują ten problem.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » sob mar 21, 2009 14:19

Kostek wapiennych nie podaję , natomiast daję twardy kamień mineralny i sepię ;-)
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » sob mar 21, 2009 14:23

Powtarzające się przerastanie dzioba to czasami problem chorób wewnętrznych.

Obawiam się, że co młodsi użytkownicy mogą zastosować się do tej rady używając jak najgrubszego papieru "żeby było szybciej". A wtedy zmienia się to w osławione "nakładki ścierne" do kupienia w sklepach, przed którymi ostrzega m.in. Kruszewicz.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » sob mar 21, 2009 14:25

haaszek pisze:Powtarzające się przerastanie dzioba to czasami problem chorób wewnętrznych.

Obawiam się, że co młodsi użytkownicy mogą zastosować się do tej rady używając jak najgrubszego papieru "żeby było szybciej". A wtedy zmienia się to w osławione "nakładki ścierne" do kupienia w sklepach, przed którymi ostrzega m.in. Kruszewicz.

Zgadzam się z Twoją wypowiedzią w 100%
Pozdrawiam
GG 7481455

Wilu
Ptaki które hoduję: mnicha :D
Kontakt:

Post autor: Wilu » sob mar 21, 2009 14:29

Nie słyszałem o kamieniach mineralnych, o sepii i kostce wapiennej owszem.
Na jakiej zasadzie to działa papugi próbują to obgryzać po prostu ? czy siadają na tym O.o
W końcu padło na mnichę

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » sob mar 21, 2009 14:34

Kamień mineralny zawiera potrzebne dla papug minerały, skubiąc go papuga automatycznie ściera sobie dziób , podobnie jest z sepią. Tu jest link do zdjęcia z kamieniem mineralnym.
http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=117
Pozdrawiam
GG 7481455

pysia34

Post autor: pysia34 » sob mar 21, 2009 16:55

Moje papugi nie ruszają ani sepii ani wapna w kostkach, natomiast chodzą mi po ramionach i zastosowanie papieru jest jedynym wyjściem aby mogły to robić bezpiecznie-dla mnie oczywiście :) Na żerdziach z drewna nie zetrą sobie pazurów. Wielu moich znajomych stosuje to rozwiązanie i nie zauważyłam skutków ubocznych. Co do opuszek palców nie uszkodzą ich sobie na tak drobnym papierze. Stosuje to rozwiązanie raz dwa razy do roku. Ponadto żako uwielbia jak kura grzebać w piasku :) Sypie mu czasami piasek dla ptaków z drobinami muszli i minerałów i mam frajde jak go obserwuje bo namiętnie grzebie zapamiętale rozsypując go po całym salonie nawet 2metry od klatki pomimo głębokiego dość dna :) ma coś jednak wspólnego z kurą :) Co do Aleksandret to moja pomimo stałego rozdrabniania na miał wszystkiego co drewniane w wolierce często dioba też ściera u żako w klatce pod jego nieobecność.

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » sob mar 21, 2009 18:12

pysia34, Piasek to rozumiem moje też lubią w nim buszować,ale papier ścierny nie ma nic wspólnego z piaskiem to kruszona skała i za pomocą syntetycznego kleju klejona na podkład

essex1
Ptaki które hoduję: mnicha

Post autor: essex1 » sob mar 21, 2009 18:22

Ja stosuje sprawdzona od lat metode-nozyczki,lapka papuzia w reke,ciach,ciach ciach,ciach.Druga lapka to samo.Piec minut i zalatwione.Calusa od papugi w reke jeszcze dostaje na koniec :mrgreen:
Pozdrawiam. Artur

Awatar użytkownika
haaszek
Ptaki które hoduję: papużki faliste
Kontakt:

Post autor: haaszek » sob mar 21, 2009 18:27

essex1, dziób obcinasz nożyczkami? ;-)

essex1

Post autor: essex1 » sob mar 21, 2009 19:21

Dzioba papudze nie obcinam,gdyz zawsze ma swieze galazki do skubania i nie zachodzi potrzeba,dziob jest taki jak powinien byc.A po za tym weterynarze maja specjalne nozyce do obcinania przydlugich dziobkow :lol:
Pozdrawiam. Artur

essex1

Post autor: essex1 » sob mar 28, 2009 14:02

pawlo, musisz obserwowac ten dzobek aleksy.Generalnie wszystkim papugom luszcza sie dzioby,ale jezeli jestes pewny,ze Twoj ptaszek ma odpowiednia zbilansowana diete,to mozesz byc spokojny o to :->
Pozdrawiam. Artur

Kondzio33
Ptaki które hoduję: Figunia&Maniek(aleksy o)

Post autor: Kondzio33 » sob maja 01, 2010 10:13

czy pisklakowi 42 dniowemu moge podciac pazurki czy to za wczesnie?

Awatar użytkownika
Al
Kontakt:

Post autor: Al » sob maja 01, 2010 10:19

Kondzio33, Po co takiemu młodemu podcinać pazurki ? Pazury odcinamy tylko wtedy gdy są przerośnięte i u dorosłych osobnikow a nie u piskląt

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » czw sie 26, 2010 18:40

Postaraj się o żerdki o różnej grubości w przedziale 2-4 cm.
Pozdrawiam
GG 7481455

Ola
Ptaki które hoduję: Papużki faliste, Aleksandretta Obrożna

Post autor: Ola » pt sie 27, 2010 20:34

A czy dla tych papug wymagane są jakieś konkretne gatunki drzew na żerdki. Są jakieś, których nie wolno dawać na żerdzie? Żeby póżniej nie było, że zatruje czym tego biednego ptaka. Serdecznie dziękuję Wam wszystkim za pomoc.

ODPOWIEDZ

Wróć do „Zdrowie aleksandrett i opieka nad nim”