Dziób i pazury
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
Tak, a to że się łuszczy to normalne...
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Co do ścierania paznokci czy dzioba u swoich papug stosuję co jakiś czas owinięcie żerdzi drobnoziarnistym papierem ściernym na płótnie (gramatura 180 lub 220) co skutecznie powoduje w krótkim okresie czasu starcie zbyt długich pazurków i dzioba :) papier do żerdzi przypinam zszywkami , tak aby żadna nie wystawała. Papuga ma zabawę na dwa trzy dni i to w zupełności wystarczy :)
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
pysia34, Jestem zdumiona,no ale co hodowca to ma inne zwyczaje,pazury to może ptak zetrze ale przy okazji może uszkodzic sobie wew.cześć stopy czyli poduszki
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Al pisze:pysia34, Jestem zdumiona,no ale co hodowca to ma inne zwyczaje,pazury to może ptak zetrze ale przy okazji może uszkodzic sobie wew.cześć stopy czyli poduszki
AL, to jest naprawdę bardzo drobny papier , można nawet powiedzieć że jest "gładki". Jednak sam czegoś takiego nigdy nie stosowałem , moim papugom muszą wystarczyć normalne nieokorowane żerdki.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
WOJTEKZ, Moim też
w dodatku papier ścierny to dużo chemii.
Odpowiednie gałęzie,kostki wapienne i mineralne rozwiązują ten problem.

Odpowiednie gałęzie,kostki wapienne i mineralne rozwiązują ten problem.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Kostek wapiennych nie podaję , natomiast daję twardy kamień mineralny i sepię 

To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- haaszek
- Ptaki które hoduję: papużki faliste
- Kontakt:
Powtarzające się przerastanie dzioba to czasami problem chorób wewnętrznych.
Obawiam się, że co młodsi użytkownicy mogą zastosować się do tej rady używając jak najgrubszego papieru "żeby było szybciej". A wtedy zmienia się to w osławione "nakładki ścierne" do kupienia w sklepach, przed którymi ostrzega m.in. Kruszewicz.
Obawiam się, że co młodsi użytkownicy mogą zastosować się do tej rady używając jak najgrubszego papieru "żeby było szybciej". A wtedy zmienia się to w osławione "nakładki ścierne" do kupienia w sklepach, przed którymi ostrzega m.in. Kruszewicz.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
haaszek pisze:Powtarzające się przerastanie dzioba to czasami problem chorób wewnętrznych.
Zgadzam się z Twoją wypowiedzią w 100%
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Kamień mineralny zawiera potrzebne dla papug minerały, skubiąc go papuga automatycznie ściera sobie dziób , podobnie jest z sepią. Tu jest link do zdjęcia z kamieniem mineralnym.
http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=117
http://www.hodowlapapug.pl/?co=shop&act=show&id=117
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
Moje papugi nie ruszają ani sepii ani wapna w kostkach, natomiast chodzą mi po ramionach i zastosowanie papieru jest jedynym wyjściem aby mogły to robić bezpiecznie-dla mnie oczywiście :) Na żerdziach z drewna nie zetrą sobie pazurów. Wielu moich znajomych stosuje to rozwiązanie i nie zauważyłam skutków ubocznych. Co do opuszek palców nie uszkodzą ich sobie na tak drobnym papierze. Stosuje to rozwiązanie raz dwa razy do roku. Ponadto żako uwielbia jak kura grzebać w piasku :) Sypie mu czasami piasek dla ptaków z drobinami muszli i minerałów i mam frajde jak go obserwuje bo namiętnie grzebie zapamiętale rozsypując go po całym salonie nawet 2metry od klatki pomimo głębokiego dość dna :) ma coś jednak wspólnego z kurą :) Co do Aleksandret to moja pomimo stałego rozdrabniania na miał wszystkiego co drewniane w wolierce często dioba też ściera u żako w klatce pod jego nieobecność.
- Al
- Kontakt:
pysia34, Piasek to rozumiem moje też lubią w nim buszować,ale papier ścierny nie ma nic wspólnego z piaskiem to kruszona skała i za pomocą syntetycznego kleju klejona na podkład
- Al
- Kontakt:
Kondzio33, Po co takiemu młodemu podcinać pazurki ? Pazury odcinamy tylko wtedy gdy są przerośnięte i u dorosłych osobnikow a nie u piskląt
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Postaraj się o żerdki o różnej grubości w przedziale 2-4 cm.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455