Dziób i pazury
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję:
Pazurki
Mojemu papugowi rosną bardzo dlugie pazurki - tylko my nie mamy pojecia jak mu przyciąć.
kiedys ulamal sie taki dlugi ale znow odrósł. W klatce ma duzo gałązek, zerdek -ale i tak rosną bardzo długie. W sklepie widzialam takie scierne żerdki ale nie wiem czy by to pomogło?
kiedys ulamal sie taki dlugi ale znow odrósł. W klatce ma duzo gałązek, zerdek -ale i tak rosną bardzo długie. W sklepie widzialam takie scierne żerdki ale nie wiem czy by to pomogło?
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Te żerdki absolutnie się nie nadają... Ranią nogi i ścierają z nich skórę... Jak najwięcej patoli, placów zabaw, konarów różnej grubości i twardości przy urozmaiconej diecie powinno pomóc... Zdarzają się jednak osobniki którym pomimo zapewnienia super warunkó pazury i tak przerastają... Wtedy nie ma innego wyjścia jak przycinanie regularne.... Pierwszy raz dobrze byłoby aby zroił to ktoś kto potrafi obcinać ptasie pazury - potem można ten zabieg przeprowadzać samemu w domu...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Iwona
-
- Ptaki które hoduję:
-
- Ptaki które hoduję:
- Kontakt:
Niestety - stres stresem, ale z przycinaniem pazurów nie ma co zwlekać... Ptaka trzeba złapać i bez zbędnych ceregieli pazury skrócić... Przerośniete pazurki narażają go na poważne kontuzje łapek, łącznie z wyrawaniem łapy ze stawu biodrowego... Zwlekanie dodatkowo może spowodować przerosnięcie naczynia krwionośnego w pazurku - wtedy skrócenie do normalnej długości będzie niemożliwe...
Pozdrawiam
Pozdrawiam
Iwona
Witam
Dziobek Mojej Aleksy od dłuższego czasu jest dość dziwny, wygląda tak jak by miał kilka warstw dokładnie 3 i te warstwy odpadają jej pomalutku od dołu do góry, tak jak by się odrywały a zauważyłem że Aleksa czasem ociera dziobem o pręty klatki
chciałbym się dowiedzieć czy te warstwy są związane ze zmianami ubarwianiem dzioba na taki właściwy kolor dorosłego osobnika???czy jest to oznaka jakiejś choroby??
Dziobek Mojej Aleksy od dłuższego czasu jest dość dziwny, wygląda tak jak by miał kilka warstw dokładnie 3 i te warstwy odpadają jej pomalutku od dołu do góry, tak jak by się odrywały a zauważyłem że Aleksa czasem ociera dziobem o pręty klatki
chciałbym się dowiedzieć czy te warstwy są związane ze zmianami ubarwianiem dzioba na taki właściwy kolor dorosłego osobnika???czy jest to oznaka jakiejś choroby??

Witam
ja mam taki sam problemik z tymi pazurkami też pomimo dużej ilości gałązek i patyków pazurki rosną szybo i również papug raczej nie daję się dotykać bo atakuje, nie wiem czemu ale tak jakoś obawiam sie nieodpowiednich ludzi (weterynarzy ) których się na tym nie znają i moga coś zrobić mojemu paputowi, wiem co pomyślicie jestem troszke przewrażliwiony
ja mam taki sam problemik z tymi pazurkami też pomimo dużej ilości gałązek i patyków pazurki rosną szybo i również papug raczej nie daję się dotykać bo atakuje, nie wiem czemu ale tak jakoś obawiam sie nieodpowiednich ludzi (weterynarzy ) których się na tym nie znają i moga coś zrobić mojemu paputowi, wiem co pomyślicie jestem troszke przewrażliwiony

- Boguśka
- -#moderator
- Ptaki które hoduję: nimfy.katarzynki.rudosterki
Ale nie ma co zwlekać!Jak sam nie dasz rady musisz iść do weta.U mnie tą "czarną"robote robi mąż bo jemu nie zależy na sympati paputków i razem z synem skracają pazury.
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
Tu jest kilka fotek , jak bezpiecznie trzymać papugę http://www.aleksandretta.pl/forum/viewtopic.php?t=89
w ten sposób i zarówno trzymający jak i ptak jest bezpieczny. Można wtedy wykonywać wszystkie zabiegi , przycinać pazury , korygować dziób i jeszcze co tylko chcecie.
w ten sposób i zarówno trzymający jak i ptak jest bezpieczny. Można wtedy wykonywać wszystkie zabiegi , przycinać pazury , korygować dziób i jeszcze co tylko chcecie.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta
- Kontakt:
Witam wszystkich
Jestem tu po raz pierwszy ale napewno nie ostatni.
Od kilku dni jestem właścicielem Aleksandretty i zastanawia mnie czy jej dziób jej prawidłowej wielkości ?
Czytałem na tym forum że jeśli pazurki i dziób są zbyt duże należy je przyciąć
sam tego napewno robił ni będę jeśli będzie to konieczne udam się z nią do weterynarza.
Czy może mi ktoś przybliżyć po czym poznać czy dziub i pazury są prawidłowej wielkości
oraz po czym poznać wiek ptaka
Za odp[owiedzi na wyżej postawione pytania bardzo dziękuję
Zamieszczam fotkę mego pupila
Pozdrawiam wszystkich miłośników tych wyjątkowych ptaków
Mirek
Jestem tu po raz pierwszy ale napewno nie ostatni.
Od kilku dni jestem właścicielem Aleksandretty i zastanawia mnie czy jej dziób jej prawidłowej wielkości ?
Czytałem na tym forum że jeśli pazurki i dziób są zbyt duże należy je przyciąć
sam tego napewno robił ni będę jeśli będzie to konieczne udam się z nią do weterynarza.
Czy może mi ktoś przybliżyć po czym poznać czy dziub i pazury są prawidłowej wielkości
oraz po czym poznać wiek ptaka
Za odp[owiedzi na wyżej postawione pytania bardzo dziękuję
Zamieszczam fotkę mego pupila
Pozdrawiam wszystkich miłośników tych wyjątkowych ptaków
Mirek
Świat może być kolorowy ..... :)
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Ekspertem nie jestem , jednak uważam że dziób jest najnormalniejszej wielkości i nie masz żadnych podstaw do obaw.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
-
- Ptaki które hoduję: Aleksandretta
Jest już temat do dzioba więc się podepnę jeśli można
zauważyłem to dziś .dolna część dzioba. Chciał bym wiedzieć dlaczego wygląda tak dziwnie... czego to może być niedobór lub jaka choroba
papuga ma 8-10 miesięcy samica
mam ją od 3 miesięcy
dostaje warzywa owoce cały czas ma ziarno i wodę (marchewka jabłko seler kiwi brokuł cytrusy natka z pietruszki koperek rzodkiewka)
przez 4 tygodni nie dostała kiełków
nie straciła apetytu ani też swojej ruchliwości
czasami wypadnie jej puszek średnio 1-2 dziennie

zauważyłem to dziś .dolna część dzioba. Chciał bym wiedzieć dlaczego wygląda tak dziwnie... czego to może być niedobór lub jaka choroba
papuga ma 8-10 miesięcy samica
mam ją od 3 miesięcy
dostaje warzywa owoce cały czas ma ziarno i wodę (marchewka jabłko seler kiwi brokuł cytrusy natka z pietruszki koperek rzodkiewka)
przez 4 tygodni nie dostała kiełków
nie straciła apetytu ani też swojej ruchliwości
czasami wypadnie jej puszek średnio 1-2 dziennie
- Grzegorz
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: aleksandretta obrożna, większa, chińska, himalajska, różowopierśna, seledynowa, żako, rudosterka, księżniczka walii, konura słoneczna, ara ararauna
- Kontakt:
Dajesz jej wapno i kamień mineralny? Nie wiem czy zdjęcie jest tak zrobione, bo wydaje mi się że dziób jest przerośnięty. Powinna mieć gałązki do niszczenia i KONIECZNIE wpano i kamień.
www.papugi.pl - papugi ogłoszenia
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
Każdy dzień przynosi nowe doświadczenia...
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Profil dobry tylko ciemny jednak po tym zdjęciu można stwierdzić że dziób jest w porządku. Pozostałe zdjęcia są nie dokładne.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Dziób jest w porządku. Jeżeli papuga ma w klatce sepie to nie ma sensu podawanie jej skorupek od jajek. Ptak sam wyczuje kiedy powinien poskubać sepii. Polecił bym jeszcze dobrej jakości kamień mineralny i jakieś gałązki (dla przykładu : wierzba , brzoza , jabłoń) do obdziobywania.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455