Młoda nimfa nie chce jeść.
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Młoda nimfa nie chce jeść.
Witam, 2 dni temu kupiłem 1,5 miesięczną nimfę.Mam problem ponieważ jeszcze nie dziobie samodzielne a nie chce jeść ze strzykawki.Udało może mi się jej wcisnąć ze 2 mililitry.Jest jakiś sposób żeby zachęcić ją do jedzenie lub coś innego? Bo nie wiem czy w tym momencie dalej próbować czy oddać ją do hodowcy u którego ją kupiłem.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Nie rozumiem po co kupować tak młodego ptaka, choć w wieku 1,5 m-ca czyli 6 tygodni już powinna sama jesć, nieudolnie ale powinna próbować jedzenia , ptak jest całkowicie samodzielny w wieku 2 m-cy - co wcale nie przeszkadza mu namolnie prosić rodziców o karmienie.
Jezeli twój nie je sam i nawet nie próbuje to chyba ma mniej niż 1,5 m-ca
Jezeli twój nie je sam i nawet nie próbuje to chyba ma mniej niż 1,5 m-ca
Znajomi dali mi dorosłą nimfę ponieważ wyjechali na ferie.Dzisiaj mojego maluszka postawiłem obok dorosłego osobnika i zaczął sam skubać.Jak na razie bardzo polubił marchewkę,oprócz tego daje mu zwykły pokarm i proso.Więc kwestia jedzenia załatwiona.Tylko się jeszcze martwię ponieważ dostał rozwolnienia i nie wiem czy jest to spowodowane stresem czy może czymś innym.
Ze strzykawki karmiłem ją zmielonym i rozrobionym z wodą żółtym suchym pokarmem jajecznym.Lecz jak już napisałem nie chciała jeść ze strzykawki więc daje jej ten sam pokarm tylko nie zmielony.Pokarm ten dostałem od hodowcy a dzisiaj dokupiłem go więcej.
Nie zmielony i nie rozrobiony z wodą*
Nie zmielony i nie rozrobiony z wodą*
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Więc wiadomo po czym ma biegunka - nadmiar karmy jajecznej a brak ziaren, samo proso to za mało powinna być dobra mieszanka rożnych gatunkow prosa i innych ziaren
Ok, postaram się to zmienić.Dziękuje za rady.
Mam jeszcze pytanie jak najlepiej oswajać takiego malucha?
Proszę nie mieszać merytoryki w TYM temacie bo pytałes o jedzenie a teraz o oswajanie.
Przeczytaj temat viewtopic.php?f=151&t=11 a się dowiesz. Admin.
Mam jeszcze pytanie jak najlepiej oswajać takiego malucha?
Proszę nie mieszać merytoryki w TYM temacie bo pytałes o jedzenie a teraz o oswajanie.
Przeczytaj temat viewtopic.php?f=151&t=11 a się dowiesz. Admin.
A mam jeszcze pytanie odnośnie żywienia.Czy mogę takiej młodej papudze dawać różne warzywa i owoce? Jak np.brokuł,starte jabłko itp.Ponieważ ona bardzo lubi jeść przeróżne warzywa i owoce.
- apol
- Ptaki które hoduję: księżniczki Walli, nimfy , świergotki, łąkówki turkusowe, nierozłączki czerwonoczelne, mnichy nizinne
nie musisz ich trzeć ,podawaj np. ćwiartkę jabłka.Nie dawaj awokado poszperaj po forum jest coś o owocach i warzywach które możemy podawać papugą a których nie należy podawać
Pozdrawiam