Czy takie jedzenie u nimf jest normalne?

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Jill
Ptaki które hoduję: nimfy, gęsi

Czy takie jedzenie u nimf jest normalne?

Post autor: Jill » śr lis 19, 2014 21:23

Witam,

Ostatnio zastanawia mnie, a nawet trochę martwi, częstotliwość jedzenia moich nimf.

Czytałam, że ptaki powinny jeść co ok.4 godziny, a moje paputy zazwyczaj
jedzą tylko rano i wieczorem (z tym, że jedzą wtedy dużo i wszystko naraz),
mało kiedy jedzą po południu. To nie jest tak, że są chore czy coś, po prostu
jak znudzi im się "pośniadaniowa" zabawa i drzemka na klatce gdzie mają całe jedzenie,
zaczynają sobie latać po pokoju, czyścić się, dokuczać mi i sobie, przesiadują na oknie, podśpiewują, i na tym schodzi do wieczora. Dopiero wieczorem, czasem dosyć późnym idą
się najeść, poskubać gałązki, zieleninkę itp. Niedługo po wyżerce idą sobie spać do klatki.
Na następny dzień to samo.

Chyba, że jestem cały dzień w domu, wtedy wołam je do siebie, przy okazji zabawy ze mną podjadają sobie. Same w środku dnia raczej nie zlecą do klatki na żarło, to zdarza sie tylko od święta. Nie wiem czemu, bo śpią w niej (same wchodzą tam na spanie), nie zamykam ich w niej, tylko czasami, kiedy przeprowadzam gruntowne sprzątanie, ale nie robią z tego powodu awantur.

Nie jest to też winą mieszanki, cały czas ta sama i lubią ją. Wygląda to tak, jakby po prostu
kiedy już polecą gdzieś i się rozszaleją, nie chce im sie wrócić, tylko tam gdzie usiądą,
tam siedzą, dopiero kiedy już naprawdę głód da się we znaki, postanawiają iść jednak na to jedzenie.

Czy to normalne?

Z góry dziękuję za odpowiedzi,
pozdrawiam.
A pióra papug o różnej barwie
Są niby kwiaty, których ktoś narwie.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw lis 20, 2014 09:24

Normalne, skąd ta wiadomość ze ptak je co 4 godziny ?/ co 4 godziny karmimy młode w czasie ręcznego karmienia na pewnym etapie ich rozwoju - to zależy od wieku pisklaka/ dorosłe mają mieć ziarno dostępne stale i jedzą kiedy chcą

Jill
Ptaki które hoduję: nimfy, gęsi

Post autor: Jill » ndz gru 21, 2014 22:33

Mają ziarno dostępne non-stop. Ale dostałam niezły ochrzan od pewnego zapalonego hodowcy ptaków, że je głodzę, bo ptaki mają jeść co 4 godziny. Zdziwiło mnie to, ale zaczęłam się nad tym zastanawiać, bo w końcu, jako zapalony hodowca powinien się na tym znać i wiedzieć co mówi. Ale okazuje się, że jednak chyba nie...
A pióra papug o różnej barwie
Są niby kwiaty, których ktoś narwie.

Awatar użytkownika
seder
Ptaki które hoduję: Świergoty, Faliste, Nimfy, Zeberki, Kozy, Nierozłączki,Rozelle,Bergi

Post autor: seder » pn gru 22, 2014 00:01

Dokładnie ptaki jedzą kiedy chcą moje głownie rano koło 10 i wieczorem o 17 :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nimf”