Osowiała nimfa

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Karmen
Ptaki które hoduję: Nimfa, zeberki

Osowiała nimfa

Post autor: Karmen » śr mar 20, 2013 19:53

Witam,
Moja 4 miesięczna nimfa od kilku dni wygląda jakby miała się zaraz przekręcić. Niby je, jak ją wyciągam z klatki bawi się swoimi zabawkami, podstawia się do głaskania (bardzo szybko się oswoiła, jest u mnie od 6 tygodni). Jednak gdy siedzi przez dłuższą chwilę wygląda dość mizernie. Na żerdce siedzi nisko na dwóch nóżkach i pochyla się do przodu. Ma tak od 4 dni, wcześniej była bardzo żywym ptaszkiem, teraz jest bardzo osowiała, czasami mnie podziobie, jakby się denerwowała.
Moje pytanie brzmi: co może być powodem takiego zachowania? Czy może to mieć związek z pierzeniem które właśnie przechodzi? Czy znacie jakieś witaminki, które ewentualnie można papużce podać lub inne sposoby żeby jej pomóc?
Z góry dziękuje za rady.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » śr mar 20, 2013 21:50

Może pokarm jest nie świerzy, jakiś stary. Sprawdz czy nie jest wychudzona. Czy nie wystaje mostek.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Karmen
Ptaki które hoduję: Nimfa, zeberki

Post autor: Karmen » śr mar 20, 2013 22:59

Pokarm jest świeży. Papużka je też jabłka, ostatnio dziabnęła kilka razy marchewkę. Z tego co udało mi się wymacać nie wygląda na wychudzoną...
Dalej nie wiem, co może się z nią dziać, jest wyraźnie osłabiona, nie daje rady się wspinać po klatce na wyższe wysokości. Od wczoraj jej ulubionym miejscem do siedzenia jest moja dłoń, tak mi się wydaje, bo robi straszny szum gdy chce ją zdjąć/zsunąć z ręki na żerdkę czy na podłogę, za to na moją rękę przechodzi stosunkowo szybko.

Awatar użytkownika
wojtek
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: Senegalki
Kontakt:

Post autor: wojtek » czw mar 21, 2013 05:15

Trzymaj ją w cieplejszym miejscu i idz do weta.
Jeśli nie pomagasz to nie przeszkadzaj.

Awatar użytkownika
garadiela
Ptaki które hoduję: Nimfy

Post autor: garadiela » czw mar 21, 2013 09:20

Czekaj dluzej az ptak sie faktycznie przekreci :roll: W poznaniu masz sporo wetow,radzila bym jak najszybciej jechac z ptakiem do lekarza...Moze to jakas infekcja bakteryjna czy wirusowa i same witaminy nie pomoga...
A samo pewnie tez nie przejdzie... :-/

patiki
Ptaki które hoduję: nimfa

Post autor: patiki » pt maja 17, 2013 19:47

Po jakim czasie z takim osowialym ptaszkiem isc do lekarza ze moze byc cos nie tak? Moj ptaszek dzisiaj rano troche polatal a potem wszedl do klatki kolo 11 i tylko je,spi albo poprostu siedzi...kiepski dzien cze choroba go bierze?

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nimf”