Brak ogona
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: nimfy, aleksandretta
Brak ogona
Mam parkę nimf, wyglądają na szczęsliwe. Mają dużą klatkę są wypuszczane na loty prawie codziennie, wyglądają zdrowo, jedzą warzywa, owoce, mają sepię. Jednak od pewnego czasu samiec gubi pióra ogona...
Myślałam na początku, że to pierzenie, ale coraz to kolejne pióro było wpół złamane aż odpadło.
Dzisiaj stracił ostatnie dwa pióra, proces gubienia trwa jakiś miesiąc.
Pozostały mu ułamane kikuty piór i brak ogona...
Nie zauważyłam żeby samica go atakowała ani żeby sam sie skubał.
Połamane pióra uniemożliwiają wzrost nowych, ostatnie piórka były połamane aż w trzech miejscach.
Reszta piór jest w porządku, tylko na ogonie jest problem.
Co powinnam zrobić w takiej sytuacji?
Myślałam na początku, że to pierzenie, ale coraz to kolejne pióro było wpół złamane aż odpadło.
Dzisiaj stracił ostatnie dwa pióra, proces gubienia trwa jakiś miesiąc.
Pozostały mu ułamane kikuty piór i brak ogona...
Nie zauważyłam żeby samica go atakowała ani żeby sam sie skubał.
Połamane pióra uniemożliwiają wzrost nowych, ostatnie piórka były połamane aż w trzech miejscach.
Reszta piór jest w porządku, tylko na ogonie jest problem.
Co powinnam zrobić w takiej sytuacji?
-
- Ptaki które hoduję: duże papugi
- Kontakt:
Nieufność u oswojonego ptaka? trwa tylko kilka minut :) Każdy z moich ptaków miał kiedyś usuwane pióro lub pióra połamane lub podcięte i żaden z ptaków nie jest do mnie nieufny. Tak sami z zastrzykami czy jakimiś urazami kiedy ptak myśli że robimy mu krzywdę a to dla jego dobra.Ptaki mają krótką pamięć większość :) Jestem zdania ze jak ptak ma nie latać do kolejnego pierzenia co czasem może trwać nawet 2 lata to mniejszym złem niż zanikmięśni jest chwilowy naprawdę chwilowy bólzwiązany z usunięciem połamanych lub uszkodzonych piór. To nie jest po to by ptak ładnie wyglądał bo kiedyś jakaś pani zarzuciła mi że chcę by ptaki były perfekcyjneto kwestia zdrowia i prawidłwego funkcjonowania ptaka - jego mięśni u nie latającego ptaka zanik lub osłabienie mięśni następują bardzo szybko szczególnie u młodych ptakó może to spowodować poważne następstwa.
- zby60
- Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
- Kontakt:
nimfa bez ogona albo z połamanymi sterówkami może bez problemów latać, więc nie może być mowy o zaniku mięśni. lepiej zostawić ptaka w spokoju i czekać aż złamane sterówki same wypadną