Ponowne lęgi

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Ur1aN
Ptaki które hoduję: nimfy

Ponowne lęgi

Post autor: Ur1aN » czw cze 07, 2012 13:12

Witam
Mam pytanko bo nie wiem co zrobić z kolejnym lęgiem moich nimf

A mianowicie moja para nimf (jest to pierwszy lęg u mnie nie wiem czy miały już wcześniej jakieś lęgi) zniosła pierwsze jajko około 1 maja i zniosła ich 4. Wykluły się 3 młode lecz tylko dwa przeżyły jedno zmarło. Właśnie wczoraj drugi młody wyszedł z budki już lata. Starszy pisklak już je sam, jest jeszcze także trochę dokarmiany przez rodziców natomiast młodsze piskle jest ciągle karmiona przez rodziców. Dzisiaj zauważyłem że moja samiczka zniosła kolejne jajko.

I mam właśnie pytanie czy zostawić i pozwolić spokojnie wysiedzieć kolejne jajka czy zabrać jajka i wziąć budkę?

Awatar użytkownika
JC
EKSPERT-HODOWCA
Ptaki które hoduję: gołębie egzotyczne, papugi małe i srednie, zeberki
Kontakt:

Post autor: JC » czw cze 07, 2012 13:13

To już wyłacznie Twoja decyzja. Jak nie chcesz mieć więcej młodych, to zabierz budkę.

Ur1aN

Post autor: Ur1aN » czw cze 07, 2012 13:19

Jeśli zostawię nie będzie to za duże obciążenie dla samiczki (jeden lęg po drugim)?

Awatar użytkownika
Karolina_PNGR
Ptaki które hoduję: Papużki Faliste

Post autor: Karolina_PNGR » czw cze 07, 2012 14:55

Będzie. u mnie było tak samo i jajka wyrzuciłam.

Awatar użytkownika
Ali70
Ptaki które hoduję: nimfy,jedwabiste,kurki sebrytki srebrne
Kontakt:

Post autor: Ali70 » czw cze 07, 2012 14:56

Myślę,że nie.U nimf tak jest,że mają lęgi jeden po drugim.Jak by nie chciały to nie przystępowałyby do drugiego.

Awatar użytkownika
Al
Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
Kontakt:

Post autor: Al » czw cze 07, 2012 17:33

To normalne zachowanie u nimf, jeden lęg za drugim/. Dla dobrzej odżywionej nimfy w dobrej kondycji nie stanowi to żadnego niebezpieczenstwa.
Chcesz miec 2 lęg to najlepiej jeden po drugim a potem zabieramy budkę. Wtedy ptak po 2 kolejnych lęgach ma czas odpoczać i nabrać sił na nowy sezon lęgowy.
Zabieranie budki po 1 lęgu i wstawianie jej ponownie za nap. 2-3 m-c powoduje ze ptak nigdy tak naprawdę nie może wypocząć. Bo w takim wypadku sezon lęgowy rozciąga się na wiele miesięcy, Nawet jak po 1 lęgu zabierzesz budkę to organizm samiczki i tak nastawiony jest na wytwarzanie jajek i je zniesie z budką czy bez. To znoszenie jajek osłabia ptaka a nie wysiadywanie.

Awatar użytkownika
Ali70
Ptaki które hoduję: nimfy,jedwabiste,kurki sebrytki srebrne
Kontakt:

Post autor: Ali70 » czw cze 07, 2012 18:25

Al pisze:Chcesz miec 2 lęg to najlepiej jeden po drugim a potem zabieramy budkę.

Zgadza się.Chociaż u mnie jest tak ,że ja nie zabieram im budek i wiszą przez całe lato.I jest tak ,że większość par daje sobie spokój z następnymi lęgami,chociaż zdarzają się wyjątki i jakaś para zdecyduje się na trzeci lęg to już -miałem tak w ubiegłym roku- wczesną jesienią.Ale miałem też parę ,która miała lęgi tylko raz mimo wiszących budek.

Ur1aN

Post autor: Ur1aN » czw cze 07, 2012 22:15

Dziękuje za odpowiedzi.

Mam jeszcze jedno pytanie czy dokarmiać i jeśli tak to jak mam dokarmiać pisklęta. Te młodsze pisklę, dzisiaj prawie przez cały dzień ,,nawoływało,, do tego aby rodzice je nakarmili (coś tam dostała ale nie za dużo). Samodzielnie jeszcze nie umie jeść w przeciwieństwie do starszego pisklaka. Starsze pisklę już je ale bardzo mało i także domagało się karmienia.

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nimf”