łysina u nimfy perłowej

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Piotrek1220
Ptaki które hoduję: świergotki,nimfy,faliste,aleksy obrożne,kozy

łysina u nimfy perłowej

Post autor: Piotrek1220 » czw gru 29, 2011 20:26

Witam ostatnio kupiłem nimfę perłową i zauważyłem że ma łysinę. Szukałem w internecie i z tego co wyczytałem to tylko lutino ma genetyczne łysinki.Czym może być spowodowana ta łysina?niedoborami? stresem? teraz karmie papugi owocami, warzywami, jajkiem.

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » pt gru 30, 2011 14:41

Łysinka i nimf perłowych występuje bardzo rzadko, istnieje też możliwość wyskubania piór przez inne ptaki. Natomiast większe ubytki piór na głowie a nawet i szyji są spowodowane osłabieniem ptaka konkretnie samiczki po przebytych lęgach. Przypuszczam że u poprzedniego właściciela samica nie wychodziła z budki lęgowej nawet i dwa lata , bez przerwy wysiadywała jajka i odchowywała młode. Teraz najlepszym i optymalnym rozwiązaniem w celu polepszenia jej kondycji i upierzenia powinna być dobra dieta i przynajmniej roczna przerwa w składaniu i wysiadywaniu jajek , jednym słowem ''0'' złożonych i wysiadywanych jajek oraz młodych. Po upływie roku sam stwierdzisz czy kondycja i wygląd ptaka się poprawił. Miałem identyczną sytuację też z perłową samiczką , okres rekonwalescencji trwał równe dwa lata , samiczka w tym czasie nawet nie zniosła jednego jajka. W trzecim roku pobytu u mnie zaczęła składać pierwsze jajka i odchowywać młode.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Piotrek1220
Ptaki które hoduję: świergotki,nimfy,faliste,aleksy obrożne,kozy

Post autor: Piotrek1220 » pt gru 30, 2011 19:37

łysinka wygląda jak u lutino ale ma kilka piórek na środku. Papuga ma 2 lata tak twierdzi hodowca.

Awatar użytkownika
zby60
Ptaki które hoduję: kiedyś hodowałem nimfy
Kontakt:

Post autor: zby60 » czw sty 12, 2012 08:27

ta łysinka może być efektem wyskubania, np. przez samca, powinna szybko zarosnąć piórami

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nimf”