Żywienie samotnej nimfy podczas wysiadywania jaj
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
-
- Ptaki które hoduję: nimfa
Żywienie samotnej nimfy podczas wysiadywania jaj
Witam. Mam nimfe od paru lat i niedawno zniosła swoje pierwsze dwa jajka. Ciągle na nich siedzi i zbytnio nie śpieszy jej sie do jedzenia, jedynie "smakołyki".
Nie wiem czy w takim momencie musi mieć jakąś specjalną diete.? Czy normalnie jej dawać to co miała, w takich samych ilościach.
Nie wiem czy w takim momencie musi mieć jakąś specjalną diete.? Czy normalnie jej dawać to co miała, w takich samych ilościach.
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
Idriil, Jajka i tak są puste, ja nie masz samca, więc niech sobie posiedzi ze 2 tyg. a potem jajka usuń.
Gdzie ona siedzi na tych jajkach - na dnie klatki czy może zawiesiłeś jej budkę ?
Gdzie ona siedzi na tych jajkach - na dnie klatki czy może zawiesiłeś jej budkę ?
-
Jajka wysiaduje na dnie klatki, nie jest nauczona siedzieć w czymś. Ma już ich 4 i mam nadzieje ze na nich sie skończy, bo już sobie nie daje rady żeby na wszystkich siedzieć. Całe dnie potrafi nic nie jesc i tylko siedzieć na dnie klatki, i musze ja jakoś wybawiać, żeby sie wypróżniła albo choć napiła.
Dostaje karme z Deko Art. Uwielbia cipsy ;). No i je to co domownicy, to coś z obiadu zje tu jakieś ciasteczko.
I to jest samotna Nimfa ;).
Połączyłam oba posty
Dostaje karme z Deko Art. Uwielbia cipsy ;). No i je to co domownicy, to coś z obiadu zje tu jakieś ciasteczko.
I to jest samotna Nimfa ;).
Połączyłam oba posty
Ostatnio zmieniony wt wrz 27, 2011 15:19 przez Idriil, łącznie zmieniany 1 raz.
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Idriil, przede wszystkim papuga NIE powinna dostawać NIC z obiadu ludzkiego , żadnych słodyczy
a jeśli już, to tylko ptasie biszkopty. Sól, cukier, oleje, sosy, przyprawy, a więc dodatki dla ludzi są niezdrowe dla ptaków
Chipsy natychmiast odstaw jeśli nadal chcesz cieszyć się nimfą. Owoce i warzywa oraz sucha mieszanka, to dla papugi najzdrowsze i naturalne pożywienie.
Posłuchaj rady Al i po 2 tyg wyrzuć jajka bo bez samca jajka są niezalężone i nic z nich nie bedzie. Jedynie nimfa będzie odwapniona i zmęczona ustawicznym siedzeniem. Musisz wzbogacić żywienie o większą ilość białka i wapna. Bądź też przygotowana na to, że gdy tylko się odżywi i nieco wypocznie, znów zacznie sypać jajkami. Jedna rada, to kupić samca jeśli chcesz mieć młode.

Posłuchaj rady Al i po 2 tyg wyrzuć jajka bo bez samca jajka są niezalężone i nic z nich nie bedzie. Jedynie nimfa będzie odwapniona i zmęczona ustawicznym siedzeniem. Musisz wzbogacić żywienie o większą ilość białka i wapna. Bądź też przygotowana na to, że gdy tylko się odżywi i nieco wypocznie, znów zacznie sypać jajkami. Jedna rada, to kupić samca jeśli chcesz mieć młode.
-
Dzieki za rady. Ale wiesz nie je tego dzień w dzień i nie w duzych ilosciach. Jedynie dwa trzy dzubnięcia i koniec. Nie jest napychana niezdrowymi które są wymieniome ;). Juz raz bym ją straciła i uważam na nią.
A samca nie przygarne zadnego bo bym nie nadążyła ze zwierzakami ;).
A kiedys ona skończy z tymi jajkami.? I jaki odstęp będzie między tymi co ma a następnymi.?
A samca nie przygarne zadnego bo bym nie nadążyła ze zwierzakami ;).
A kiedys ona skończy z tymi jajkami.? I jaki odstęp będzie między tymi co ma a następnymi.?
- Krysia-
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
- Kontakt:
Takie dwa, trzy skubnięcia na przestrzeni czasu doprowadzą do niewydolności nerek i wątroby .......
NIe koniecznie byś nie nadążyła - przeczytaj temat
http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... B1sn%B1%E6
http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... t=jajeczko - tam znajdziesz odp na ostatnie pytanie.
Idriil pisze:A samca nie przygarne zadnego bo bym nie nadążyła ze zwierzakami
NIe koniecznie byś nie nadążyła - przeczytaj temat
http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... B1sn%B1%E6
http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... t=jajeczko - tam znajdziesz odp na ostatnie pytanie.