Owoce

Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ

Iverskillz
Ptaki które hoduję: Nimfy
Kontakt:

Owoce

Post autor: Iverskillz » ndz cze 05, 2011 10:42

Witam

Jestem nowym użytkownikiem forum. Posiadam nimfe imieniem Chicco. Szukałem wiele tematów i forów ale jedno pytanie mnie ciągle nurtuje. Mianowicie:

Wiem, że kiwi można dawać papudze, ale czy można z tymi czarnymi nasionkami i białym środkiem? mam ją dopiero od około 2tygodni. Odbyła swój pierwszy lot. Klatke ma otwarta praktycznie cały dzień tylko zamykamy na noc i jak lecimy na uczelnie. Nie da się dotknąc w klatce i nie próbujemy, ale nie boi się już, jak np wymieniamy jej wode czy karme. Odsuwa się, ale nie syczy ani nie dziobie. Wracając do pytania: wydłubywać te nasionka czy nie? Można podawać w skórce czy trzeba obrać? Poza tym, czy można podawać kolby miodowe? Bo słyszałem, że miód nie jest najlepszy dla papug. Poniżej podrzucam zdjęcie jakie mi się udało zrobić, gdy wylądowała na żyrandolu ;)

Pozdrawiam
Damian
Załączniki
ccc.jpg
Nasz chicco na żyrandolu

Iverskillz
Ptaki które hoduję: Nimfy
Kontakt:

Post autor: Iverskillz » ndz cze 05, 2011 18:23

Dzięki za odpowiedz.

Z teog co wyczytałem na jeden z tych stron to kiwi z pestkami, ale co ze skórką? można podać z nią czy raczej obrać?

Awatar użytkownika
WOJTEKZ
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
Kontakt:

Post autor: WOJTEKZ » ndz cze 05, 2011 18:26

Możesz to podać w/g własnego uznania.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455

Awatar użytkownika
Krysia-
-#Administrator
-#Administrator
Ptaki które hoduję: Haszunia i jego heterę
Kontakt:

Post autor: Krysia- » pn cze 06, 2011 07:03

Iverskillz, raczej skórkę obierz. Ze względu na meszek nie będziesz w stanie dokładnie umyć owocu.
Poczytaj tematy http://aleksandretta.pl/forum/viewforum.php?f=150 a znajdziesz tam masę informacji.
O miodzie http://aleksandretta.pl/forum/viewtopic ... 0139#40139

ODPOWIEDZ

Wróć do „-Żywienie-zdrowie-hodowla nimf”