Rozpoznanie płci, pomóżcie
Moderatorzy: wojtek, GoldAngelo, Boguśka, Grzegorz, misia458, Krysia-, WOJTEKZ
Re: Rozpoznanie płci, pomóżcie
Moje dwie papugi tylko gwiżdżą - zero śpiewu. rzekł bym ze bardzo intensywnie. Potrafią już o 5 rano jak wyjdzie słońce. Czy obie to samice ? Czy taki układ jest akceptowalny. Ubarwienie obu papug jest inne. mama miała ich dość już tego gwizdu w mieszkaniu i zabrałem je do siebie. Obecnie mieszkają na dworze.
Ciężko określić kupiłem je od osoby prywatnej. Mówiła coś ze miala je około roku.. Plus wychowanie u nas to już mamy ok 2,5 roku. W tamtym roku mieliśmy około 5 jajek nie zaplodnionych. Oglądając YouTube nie widzę odgłosów meldomyjnych samca. Oba ptaki wydają identyczny dźwięk gwizdu . Podeślę później zjdiecia z bliska.
Witam
Jestem nowym użytkownikiem chciałbym się przedstawiać oraz prosić o pomoc.Jestem Przemo mam dwie nimfy szek oraz lutino,mem je od maja gdzie wtedy miały 5 tygodni jak je brałem.Proszę o pomoc w odróznieniu płci gdyż wziołem dwa mlode ptaki z dwoch roznych miotów gdyby miała okazac się parka itd.
Jestem nowym użytkownikiem chciałbym się przedstawiać oraz prosić o pomoc.Jestem Przemo mam dwie nimfy szek oraz lutino,mem je od maja gdzie wtedy miały 5 tygodni jak je brałem.Proszę o pomoc w odróznieniu płci gdyż wziołem dwa mlode ptaki z dwoch roznych miotów gdyby miała okazac się parka itd.
Jeśli Go nie znałeś to nie żałuj,bo przyjaciela straciłbyś jak ja...
- Al
- Ptaki które hoduję: nierozłączki, świergotki, lilianki, modrolotki, nimfy, faliste, drobna egzotyka, barabandy
- Kontakt:
tylko po zachowaniu da sie okreslić płeć, ktorty gwizda jest samcem, chyba, ze znasz rodzicow lutino, wtedy można ew. okreslić jakiej jest plci
-
- Ptaki które hoduję: Faliste, nimfy, świergotki
- Oliwia77
- Ptaki które hoduję: ☆ Aktualnie nie hoduję żadnych ptaków, ale przygotowuję się i zbieram wiedzę o papugach, ponieważ dążę do założenia w przyszłości własnej hodowli papug.
Wiem że te dwie siwe to nimfy.Czasem u młodych nimf można rozpoznać płeć po najdłuższych sterówkach. Samiec ma na końcach tych piór szary kolor, a samica albo nie ma w ogóle, albo ma tylko same końcówki szare. Nie wiem co to za gatunek papugi ta zielona z żółtym,jak by mógł/mogła pan/pani napisać co to za gatunek tej papugi zielonej i więcej zdjęć nimf. Pozdrawiam
-
Znaczy ta zielona tam przypadkowo jest. To jest samiec świergotki
-
Dobrze dziękuję za pomoc
- Lazur
- Ptaki które hoduję: Nimfy, Senegalka, Papużki faliste, Rudosterki, Aleksandretty śliwogłowe, Aleksandretty chińskie, Przepiórki chińskie
Witam, od niedawna mam dwie nimfy, czy mogłabym liczyć na Waszą pomoc w określeniu ich płci? Ta żółta ma ok 1,5 roku wydaje mi się, że to samiczka, ponieważ przeszła pierzenie, a perły zostały i ogólnie prawie nie wydaje z siebie dźwięków. Ta biała teraz jest w trakcie pierzenia. Wydaje mi się, że ma ok. 7 miesięcy. Przez jej białą główkę myślę, że to samiec, ale mogę się mylić. Jeśli chodzi gwizdanie to może nie jest melodyjne, ale raczej takie trr trr. Odzywa się częściej niż żółta papużka.
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie
Usłyszę Twoją pieśń,
Gdy dzikie ptaki będą śpiewać...
Gdy dzikie ptaki będą śpiewać...
Plec papuge owszem mozna rozpoznac po dlugosci ogona 

- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Ptaki które hoduję: ALEKSANDRETTY OBROŻNE i kilka innych gatunków papug
- Kontakt:
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
zawadzki112@poczta.onet.pl
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- AgaW
- Ptaki które hoduję: Nimfa odmiana nominalna (szara)
Witam. Czy ktoś mógłby na tym etapie pierzenia określić płeć mojej nimfy? Ma około 8 miesięcy i pojedyncze żółte piora pojawiają się na czubku, reszta głowy jest szara. Ma tez wymienionych 6 lotek (są teraz czarne i bez żółtych kropek). Jest dosyć hałaśliwy ale nie stuka dziobem w przedmioty i nie układa skrzydeł w serce. Teraz gubi krótkie pręgowane pióra z grzbietu lub brzucha ale nie zauważyłam nowych. Czy ktoś może cos podpowiedzieć?
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
Jak dla mnie to jest samiczka.
To że ktoś mówi iż trzyma ptaki przez 20 lat , wcale nie oznacza że ma o nich jakieś pojęcie. Pamiętajmy że uczymy się przez całe życie.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455
- WOJTEKZ
- -#Administrator
- Kontakt:
U moich nimf plamki mają zarówno samce jak i samice.
Pozdrawiam
GG 7481455
Pozdrawiam
GG 7481455